Annons


Påsktårta med kycklingar på vift

Fixa påskens läckraste och roligaste tårta. Baka egen botten och fyll med härliga hallon. Extra roligt pynt är de gulliga kycklingarna som du själv knåpar ihop av marsipan.


Gulliga marspipankycklingar på rymmen från sina chokladägg.

Påsktårta med marsipankycklingar

ca 8 bitar
Tid: 2 tim

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver 

Fyllning:
1 äggula
3 1/2 dl vispgrädde
2 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker med äkta vanilj
2 dl hallonsylt
2 dl hallon

Annons

Garnering:
3 dl vispgrädde
100–150 g mörk choklad
250 g gul marsipan eller vit marsipan + gul hushållsfärg (förstärk ev med röd hushållsfärg)
1 äggskal
dekorströssel

Gilla Allas.se på Facebook

1. Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner under omrörning. Häll smeten i smord och bröad form, 22–23 cm i diam. Grädda i 175°, 35–40 min. Prova med sticka! Lossa kakan och låt svalna.

2. Fyllning: Blanda äggulan, 2 dl av grädden, potatismjöl och vaniljsocker i en kastrull. Sjud försiktigt upp under omrörning, låt svalna och blanda i resterande 1 1/2 dl grädde i vispad form. Dela kakan i tre delar, fördela hallonsylt, vaniljgrädde och hallon emellan och lägg ihop.

3. Kavla ut ett marsipanlock (spara marsipan till kycklingar) anpassat till diam på tårtan. Vispa grädden och spritsa runt kanten. Gör små kycklingar av resterande marsipan. Smält choklad och doppa ett väl rengjort äggskal i den! Obs! Bara som garnering. Låt rinna av på bakplåtspapper. Spritsa små vingar och näbbar på bakplåtspapper och förvara i kyl. Tips! Ha gärna en kall platta under bakplåtspapperet så håller de formen bättre vid garnering.

4. Spritsa små plattor av choklad som de små kycklingarna sätts på innan det stelnat. Spritsa små ögon på kycklingarna. Fäst vingar med lite smält choklad, gör ett litet snitt i marsipanen och sätt in näbbarna. Strö över strössel.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova också: Påsktårta med citronkräm och kola


(30)
(11)Annons


Annons

Laddar nästa sida…