Annons
Annons


Pernilla August ringer in det nya året!

Som traditionen bjuder kan tittarna fira tolvslaget tillsammans med SVT på Skansen. Programledare på Sollidenscenen är Micke Leijnegård och i år är det regissören, skådespelaren och manusförfattaren Pernilla August som läser Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan”.


Pernilla August läser Nyårsklockor. Foto: IBL

Pernilla August läser ”Nyårsklockan” på Skansen vid tolvslaget. Foto: IBL

Det nya året rings varje år in, sedan 1895, på Skansen i Stockholm. Direktsändningen från Sollidenscenen bjuder i år på Blossom Tainton, Gladys del Pilar, Jessica Folcker, Boris René, Brolle, Strandels, Anne-Lie Rydé och Elisa Lindström. De medverkande artisterna ackompanjeras av ett band under ledning av Johan Granström.

August läser Nyårsklockan

I år är det Pernilla August som läser Tennysons dikt ”Nyårsklockan”. Pernilla August filmdebuterade 1975 i en liten roll i Roy Anderssons film ”Giliap”.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Hon gick ut Teaterhögskolan 1982 och fick redan under sin utbildning en av rollerna i Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander”, något som gav henne ett namn internationellt, men som också inledde ett samarbete med Dramaten. Efter sin examen arbetade hon ett par år med regissören Peter Oskarsson vid Folkteatern i Gävleborg, men har sedan 1985 tillhört Dramatens fasta ensemble.

Med i Star Wars

Dåvarande maken Bille August regisserade SVT-serien ”Den goda viljan”, för vilken Pernilla August utsågs till Bästa kvinnliga skådespelare vid Cannefestivalen 1992 och dessutom fick en Guldbagge. Hon är kanske internationellt mest känd som Anakin Skywalkers mamma Shmi Skywalker i ”Star Wars: Episode I – Det mörka hotet” (1999) och ”Star Wars: Episode II – Klonerna anfaller” (2002).

Prisad regissör

2005 debuterade Pernilla August som regissör med kortfilmen ”Blindgångaren” 2005 och skrev 2010 manus och regisserade ”Svinalängorna”, som tilldelades Guldbaggen för Bästa regi. Pernilla August var också en av regissörerna till den danska serien ”Arvingarna” (2014), som visats i SVT.

Tolvslaget på Skansen: Nyårsafton, kl 23.15 i SVT1

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…