Annons
Annons


Persika på vift


persikaRiga
Hej,

Jag bor norr om Stockholm och har ett persikoträd som under förra sommaren bar ungefär 300 persikor. Tyvärr gallrade jag inte så stammen bröts av och halva trädet blev förstört. Jag sågade av stammen, men frågan är om trädet kommer att överleva. Kommer det att komma nya grenar som ev. kan bilda en ny topp, eller kommer bara de gamla grenarna att överleva? Kan man klippa grenarna på ett persikoträd? Formen är tyvärr inte längre speciellt vacker… Tack på förhand!

Annons

Hälsningar Mats

Hej Mats!

Grattis till persikan, häftigt att det blivit så stort. Min fråga är, när sågade du av trädet? Om det gjordes på sensommaren/tidiga hösten kan det mycket väl klara sig fint. Senare beskärning, eller ännu värre, beskärning på vårkanten gör att stenfruktsträd (dit ju persikan hör) förblöder eftersom de har så kraftig savstigning.

Om vi förutsätter att trädet överlevt kan du leda fram en ny topp. Låt denna bilda en ny huvudstam och led sedan nya sidogrenar i 90 graders vinkel ut från den. Persikan ska helst beskäras, dels för att få en önskad form, dels för att få bra balans mellan frukt och tillväxt. Gallra karten så att de inte sitter många tätt ihop så får ni lite färre, men mycket större och sötare frukter.

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…