Annons
Annons


Personlig blomma på alla hjärtans dag

Uppmärksamma någon som du tycker särskilt mycket om på söndag den 14 februari då vi firar alla hjärtans dag. Kanske är det din hjärtevän, en bra kompis eller en god medmänniska som vill visa din uppskattning.


alla hjärtans dag

En blomma är alltid rätt, men välj med hjärtat. Foto: Blomsterfrämjandet

Klassisk och uppskattad present på alla hjärtans dag är en bukett blommor. Vill du sticka ut och vara lite mer personlig tipsar vi här om lite mer udda blommor.

Gerbera – glädjespridaren

Annons

Gerbera är en vacker och formstark blomma. Den distinkta blommor i många nyanser. Gerberan passar att ge till livfulla personer!

Placera den gärna i en vacker kruka eller i en fin kasse i någon färg som tar upp blommans toner.

Gilla Allas.se på Facebook

Tipsa gärna den som ska få blomman om att gerberan trivs bäst om den står ljust och svalt, och när jorden är fuktig. Mottagaren får betrakta gerberan som en tillfällig gäst, för den är svår att få att överleva under en längre tid.

Kornettblomma – coolast av dem alla

Kornettblomman är otroligt häftig med sitt speciella utseende. Växten har mjuka långsmala blad som väller ut över krukkanten och ger en intressant form. Blommornas långa graciösa stänglar gör att det ser ut som om blommorna svävade över bladen. Blommorna är trattformade och finns i många nyanser av rött, vitt, violett, blått och rosa samt fantastiska tvåfärgade kombinationer.

Tipsa gärna den som ska få blomman om att överblommade stänglar kan klippas av med sax för att ge rikligare blomning. I övrigt är riktmärket att vattna först när jordytan har torkat upp, gärna med svag näringslösning. Bäst trivs plantorna när de placeras ljust och varmt och skyddade från kallt drag. Sätt gärna kornettblomman i en lerkruka där den trivs mycket bra.

Begonia – till retrovännerna

Det finns en enorm bredd i begonia-sortimentet. Vissa har dekorativa blad andra har förtjusande blommor. Stilen är charmig och lite ålderdomlig varför de är en perfekt present till den retrointresserade.

Begonior trivs på fönsterbrädan på klassiskt maner som på mormors tid eller en bit in i rummet. Ju ljusare placering desto rikligare blir blomningen. Eftersom begonior blommar så rikligt kan en klase med blommor brytas av och sättas i en kopp eller ett glas med vatten; det är ett enkelt sätt att piffa upp hemma och skapa stämning.

Begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring under blomningen ger bäst resultat. För att blomman ska vara riktigt snygg bör vissna blommor plockas bort.

Murgröna – grönt är skönt

Gröna växter ett skönt alternativ och bidrar till bra inomhusluft och ger en skön känsla inomhus. Ska du ge en present till någon som du inte känner så bra är en grön växt bra, eftersom de passar in överallt.

Hortensia – till romantikern

Ljuvt romantiska hortensior finns i många nyanser av blått, vitt, rosa och rött.

Undvik att placera hortensian inne i direkt solljus eller för varmt. Ju svalare de står desto bättre. Hortensians jord bör alltid vara fuktig, men växten ska inte stå i vatten. Gödsla gärna med svag dos näring i vattnet.

Efter blomningen kan hortensior planteras ut i trädgården eller i kruka på balkong eller altan.

alla hjärtans dag

En bukett tulpaner är alltid rätt!

 

Läs också: Vad betyder antalet blommor?

 

Tulpaner – klassiker som alltid är rätt!

En bukett tulpaner är alltid rätt! Februari är den perfekta tiden för tulpaner eftersom utbudet av svenskodlade tulpaner är rikt och det finns massor av fina färger och sorter.

För att lyckas bäst med tulpaner ska de snittas om och ställas i kallt vatten när de kommer hem. Glöm dem en timme eller två och ta sedan bort förpackningen och tulpanerna håller sig fina ca 1 vecka.

Förpacka snyggt

För att göra presenten mer personlig kan du anpassa förpackningen efter blommornas kulörer. Blommorna förstärks snyggt om de förpackas i en påse, kruka eller ask som tar upp eller kontrasterar mot färgen på blommorna. Vill du ge presenten ett mer urbant utseende kan växten placeras i en gammal konservburk eller låda, det tar då udden av det mjukt gröna och blir lite hårdare. Vänner av retro gläds extra när blomman kommer i en gammal burk medan den traditionelle uppskattar klassiskt glas och keramik.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…