Annons
Annons


Peter hjälper synskadade att se Melodifestivalen


Syntolkning Nu

Peter Lilliecrona från Syntolkning Nu.

Att vara synskadad och gå på evenemang som Melodifestivalen blir otroligt mycket lättare med hjälp av syntolkar – personer som visualiserar, förklarar och guidar – under hela evenemanget. Allas har träffat Peter Lilliecrona som arbetat med syntolkning i 30 år.

Annons

– Det handlar om att bygga en brygga mellan scenen och publiken, säger Peter. För även om synskadade kan höra musiken så är det så mycket annat runtomkring vi kan förmedla. Hur det ser ut i publiken, ballonger, tv-kameror.

Naturligtvis syntolkas även artisternas framföranden. Och researchen innan är omfattande för syntolkarna. Peter berättar att de är på plats ett par dagar innan sändningen, lyssnar och tittar på allt. Sitter på olika ställen för att få olika vinklar och så vidare. Många av artisterna är väldigt hjälpsamma och berättar exempelvis hur syntolken kan beskriva deras utseende och det händer också att artisterna berättar någon liten ”hemlis” som blir exklusivt material som bara de med nedsatt syn får höra.

De som köpt biljetter med syntolkning kommer till arenan en timme i förväg och får då låna ett headset som de har på sig under föreställningen. Eftersom en del av besökarna har ledsyn försöker Peters förening alltid ordna platser så långt fram som möjligt för att göra upplevelsen ännu bättre. Och det är inte bara på Melodifestivalen det går att få syntolkning utan även på teaterföreställningar, filmer och shower, som After Dark på Rondo.

Syntolkning Nu, som föreningen heter, har nyligen fått en ”stor summa pengar” från den allmänna arvsfonden men föreningen är ideell och Peter Lilliecrona berättar att det har varit tufft att få det att gå ihop ekonomiskt.

Men han har aldrig funderat på att ge upp.

– Glädjen och responsen från människor med nedsatt syn som blir hjälpta av syntolkning är värt mödan, säger han.

Läs mer om syntolkning på www.syntolkning.nu

AV JOHANNA SVAN

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…