Annons


Peter Jihde om sin diabetes: ”Jag sitter inte i förarsätet, det gör min sjukdom”

Tv-profilen Peter Jihde har blivit ansiktet utåt för den dödliga folksjukdomen diabetes, och pratar ofta om sjukdomen offentligt. Men vägen dit har inte varit lätt. "Till en början var det en konstig, främmande känsla. Jag tänkte att jag är inte en sådan person som får det här", säger han.


Tv-profilen Peter Jihde har blivit ansiktet utåt för diabetes.

Tv-profilen Peter Jihde har blivit ansiktet utåt för diabetes. Bild: IBL

Peter Jihde höll på att dö – räddades av frun

Det hade pågått i månader. Tröttheten, törsten och suget efter sötsaker. Trots att han tränade mycket hade han tappat i vikt. Peter Jihde hittade förklaringen till förändringen i att han var ny programledare för TV4: s ”Nyhetsmorgon” och att hans dygnsrytm var rubbad. Men de tidigare morgnarna hade ingenting med saken att göra.

Annons

En helg i december 2012 hade Peter klämt en finne på näsan. Ansiktet svullnade snart upp och bara fortsatte växa.

– På onsdagen åkte jag till vårdcentralen och de misstänkte en infektion. Men de gjorde också ett blodsockertest. Då förändrades stämningen i rummet och sköterskorna pratade intensivt med varandra, säger Peter Jihde.

Han fick åka akut till sjukhuset. Några timmar senare hade Peter det svart på vitt. Han hade diabetes typ 1.

– Till en början var det en konstig, främmande känsla. Jag tänkte att jag är inte en sådan person som får det här. Jag skrev till min hustru att jag hade diabetes, men att det skulle ordna sig, typ. Sen började jag googla.

Såg amputerade fötter

Då kom mörkret för Peter. Han läste om en för tidig död. Han såg amputerande fötter. Bild efter bild, som skräckpropaganda. Det lade sig över honom som en våt matta som blev tyngre och tyngre.

Läs också: 10 tidiga tecken på att du har diabetes

Det ljusnade inte förrän flera veckor senare. Då stod Peter på sjunde våningen på ett hotell på Kanarieöarna. Det var molnigt över ögruppen och livet kändes trist. Hans fru Karin och barnen var nere och badade.

– Då kom solen fram bakom ett moln. Jag vände blicken och såg deras ansikten där nere. Då kände jag att det här kommer att funka. Det ska gå. Sedan dess har jag haft den inställningen. Jag har accepterat min sjukdom.

Är kartläsaren

Att Peter har accepterat sin diabetes, innebär också att han har fått acceptera att han inte längre styr över sitt liv helt och fullt.

– Jag sitter inte i förarsätet, utan det gör min sjukdom. Men jag har bestämt mig att jag ska läsa kartan. Jag ska komma dit jag vill ändå.

Karin och Peter Jihde.

Peter Jihde får mycket stöd hemifrån av hustrun Karin. Bild: IBL

Det innebär en orubblig struktur. Peter Jihdes vardag är välplanerad, allt för att hans liv inte ska sättas på spel. Det innebär att när familjen Jihde numera ska köra från Stockholm till Växjö, så kan de inte köra non stop. De inte kan ta en söndagspromenad i skogen utan matsäck. Peters tre döttrar Mollie, 14, Alice, 8, och Amanda, 6, vet ofta när det är dags att leta efter druvsocker för att deras pappa har lågt blodsocker.

– De är som små diabetshundar som kan märka när jag blir låg. Alla är ett stort stöd hemma, säger Peter Jihde.

”Karin räddade livet på mig”

Men en gång höll det på att gå riktigt illa. Peter kom hem till familjen efter en dag på jobbet. Han hade tränat och ätit vit pasta som han brukar kunna hantera tillsammans med rätt mängd insulin. Men han fick lågt blodsockervärde, riktigt lågt. Peter försvann.

– När jag vaknade upp kom jag inte ihåg någonting. Karin räddade livet på mig. Hon berättade att hon hade försökt skaka liv i mig och gett mig lättare örfilar. Hon hade försökt ge mig choklad och dextrosol, men allt bara försvann ut.

Till sist testade Karin med mjölk, och att smörja in läpparna med honung. Peter kom sakta tillbaka.

– Det låter som en dramatisk händelse, och det är det. Men det kan också vara vardagen för anhöriga till diabetiker. Jag  trodde att jag kunde hantera det, men hade också nästan väntat på en sån händelse.

Peter Jihde gillar att träna och ser till att hålla sig i form. Här har han just avslutat Vasaloppet.

Peter Jihde gillar att träna och ser till att hålla sig i form, vilket är bra för diabetesen. Bild: IBL

Men trots att sjukdomen har bekänt sin dödliga färg för Peter, så går han inte runt och är rädd för att dö.

– Jag har aldrig gått och lagt mig rädd ännu. Som man säger i Småland, så är det som det är och blir som det blir. Jag slarvar inte eller skiter i min diabetes, så jag känner heller inte oro hela tiden. Jag tänker inte på att jag kan dö när som helst.

Läs också: Efter Jihdes Instagram-uppror – nu agerar butiken

Det är egentligen bara på två ställen som Peter är fri från sin diabetes, åtminstone i tanken. Det är när han tävlar i paddeltennis och i tv-studion han sänder ”Nyhetsmorgon” tillsammans med bland annat Tilde de Paula Eby.

– När den röda lampan lyser är jag där och då. Skulle diabetesen ändå tränga sig på säger jag till Tilde att jag kommer vara tyst i den här intervjun. Jag vill inte avvika från sändning, så då äter jag något i kommande reklambreak.

Startar Instagram-konto

Den första tiden med sjukdomen var Peter tyst om den i offentligheten, han ville lära sig hantera den först. Men till slut valde han att berätta. Sakta men säkert har han blivit ansiktet utåt för diabetes och en förebild för andra med sjukdomen som dagligen kämpar med sitt blodsocker.

Hans mailkorg började snabbt fyllas. Mailen var ofta från oroliga mammor vars barn hade diabetes. Många gånger handlade det om sönerna som kände skam för sin sjukdom och struntade i den – vilket kan ge stora problem både i det korta och långa perspektivet.

– Jag träffade ett par av dem, men jag insåg att jag inte kunde ha mottagning varje vecka.

Exakt tre år efter att Peter fick sin diagnos, startade han därför sitt Instagram-konto ”Jihdes diabetes”. Där kunde alla se när Peter tog sina sputor med insulin, varje dag och till varje måltid.

– Jag skäms inte. Jag tar mina sprutor var jag än är. Ingen ska säga till mig att det är äckligt. Det är som att andas, jag måste annars dör jag. Ingen ska känna skam för sin diabetes. Det hoppas jag att jag kan visa och förmedla.

Leder Diabetesgalan

Nu har mailen nästan slutat komma. Om det kommer något handlar det snarare om en allmän önskan om att man ska prata ännu mer om sjukdomen i det offentliga. Kanske var det också därför det inte fanns någon tvekan för Peter om att tacka ja till att vara programledare för Sveriges första gala för diabetes, Diabetesgalan.

– Det känns som det viktigaste tv-jobbet hittills i mitt liv. Alla som inte har diabetes måste lära sig om världens mest växande folksjukdom som dödar. Jag tycker att det är viktigare att sprida kunskap än att samla in pengar. Alla borde veta skillnaden på typ 1 och typ 2 diabetes. Alla borde lära sig att leva sunt så man inte behöver få typ 2-diabetes.

Peter har gått från att i princip inte veta någonting om sjukdomen alls, till att själv vara uppmärksam på om hans egna döttrar visar några symptom som att vara ovanligt trötta eller törstiga. Då tar han fram sin utrustning och testar deras blodsockervärde.

– Skulle jag kunna ändra något i mitt liv, så är det att jag skulle slippa min diabets. Det är som att cykla på en väg bredvid ett brant stup. Det gäller att förhålla sig till det, att aldrig slappna av. Det är jättejobbigt.

Diabetesgalan: Tisdagen den 14 november 20.00 på TV3.

Läs också: Bo Holmströms sista intervju – om sjukdomen som knäckte honom

Bo Holmström död.


(79)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…