Annons
Annons


Petra Mede årets julvärd!


Här ser vi Petra Mede tillsammans med Christer Björkman och Loreen under Eurovision Song Contest 2013. På julafton sätter hon sig i en fåtölj för att fira jul med hela svenska folket.

Här ser vi Petra Mede tillsammans med Christer Björkman och Loreen under Eurovision Song Contest 2013. På julafton sätter hon sig i en fåtölj för att fira jul med hela svenska folket.

Programledaren och skådespelaren Petra Mede är utsedd till årets julvärd i SVT. Hon tackade direkt ja då hon fick förfrågan och är glad och hedrad över förtroendet som hon ska förvalta. Petras önskan är att sprida känslan av glädje och fest blandat med lite allvarligare tankar.

Annons

– Julafton är en viktig kväll som står för flera olika saker och väcker många känslor. En massa glädje naturligtvis, mat och julklappsstunden men även eftertänksamhet och ensamhet. Min utmaning blir att ha allt det i bakhuvudet och försöka täcka hela spannet, säger Petra Mede.

Som julvärd vill Petra kunna vara sig själv på ett personligt plan utan att bli privat och hon vill sätta sin egen prägel på ett uppdrag som också är förknippat med traditionella anor.

Hur ser din drömjul ut?

Ju fler desto bättre! Människor alltså, inte jular. Och gärna med människor jag aldrig träffat tidigare. Gemenskap framför allt. Hur lyder den där sägningen Man är mans gamman ”människa är människas glädje”.

Sämsta barndomsminne:

En jul när vi fick besök av en jultomte vars mask skrämde livet ur mig, det visade sig vara en släkting. Vår relation har varit spänd sedan dess.

Bästa barndomsminne:

Julaftonsmorgon när allt ligger framför en. När presenterna är oöppnade och man är full av förväntan. Det sägs att människan är som lyckligast när hon väntar på att något roligt ska ske. Kanske är den stunden den viktigaste.

Vad kan och vill du bidra med som julvärd?

Vad jag lyckas bidra med får andra bedöma men min förhoppning är vara ett sällskap och att lotsa tv-tittarna genom kvällen på ett ibland mer allvarligt och ibland ett mer lättsamt sätt.

Hur ser du på uppdraget som julvärd?

Det är naturligtvis ett hedersuppdrag . En vän till mig frågade ”ska du vara Arne Weise nu?” Och då påmindes jag om vilka anor detta uppdrag har.

Om Petra:

Petra Mede är född den 7:e mars 1970 i Stockholm och uppvuxen i Partille utanför Göteborg. Hon utbildade sig till dansare på Balettakademin, men drabbades av en ryggskada i 20-års åldern och tvingades sluta. 2005 deltog hon på skoj i en amatörtävling i ståuppkomik och ett år senare började hon arbeta som komiker på heltid.

Petra har medverkat i flertalet program, bland annat Stockholm live och 2009 ledde hon Melodifestivalen i SVT. 2011 fick Petra det prestigefyllda uppdraget att leda Guldbaggegalan i SVT och 2012 blev hon åter inbjuden av Svenska Filminstitutet och SVT att leda galan på nytt. I år hade även Petra det stora och ärofyllda uppdraget som programledare för Eurovision Song Contest.

Tidigare julvärdar:

1959-1971 Bengt Feldreich

1972-2002 Arne Weise

2003 Lotta Bromé

2004 Ernst Kirchsteiger

2005 Blossom Tainton

2006 Ingvar Oldsberg

2007 Anne Lundberg

2008 Lasse Kronér

2009 Lisbeth Åkerman

2010 André Pops

2011 Kalle Moraeus

2012 Sarah Dawn Finer

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…