Annons
Annons


Pippi på fågel!

Det finns många olika slags burfåglar i Sverige. Populärast är olika typer av papegojor. Av dessa är undulaten vanligast. Andra vanliga burfåglar är kanariefåglar, finkar och parakiter.


 

 

  • En frisk fågel har tät och blank fjäderdräkt. Den flyger och hoppar runt i buren och sjunger eller kvittrar för jämnan. Den äter och dricker också med jämna mellanrum, särskilt på morgonen, och putsar och rengör sin fjäderdräkt flera gånger om dagen.
  • Fåglar skall badas varje dag. Vissa fåglar badar helst själva i en grund skål, andra föredrar att bli duschade med en handdusch, sprayflaska e.dyl. Efter badet lägger fågeln mycket tid på att putsa och rätta till sin fjäderdräkt.
  • När man väljer underlag till fågelns bur, skall man välja material som inte innehåller lim eller andra ämnen som kan vara skadliga för fågelns hälsa. Fåglar tycker nämligen om att skrapa med näbben i burens botten, och kan på så vis få i sig avskrap av underlaget.
  • Fåglar tycker om leksaker. De kan exempelvis lägga mycket tid på att rulla runt en boll med en pingla i. Genom att ge fåglarna något att leka med ser man till att de får den stimulans de behöver för att inte bli uttråkade.
  • Vissa fågelarter trivs bäst i par eller i större grupp. Det är viktigt att ha klart för sig hur den art du är intresserad av är i detta hänseende, innan du bestämmer dig för att köpa en eller flera fåglar.
  • Om du vill ha en tam papegoja är fågelns ideala ålder vid inköp 4 -5 månader. Det krävs mycket arbete för att tämja en papegoja, men det är värt besväret. En tam papegoja mår mycket bättre i fångenskap än en som inte är tam.
  • Om en burfågel hänger med huvudet, inte vill sjunga, äta eller flyga, skall man genast ta den till veterinären, då detta kan vara tecken på att fågeln är sjuk eller har något annat problem.

Läs mer på Husdjurssidan.se

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

 

 

Så sköter du dina burfåglar

Om du håller burfåglar för sällskap eller hobby måste du känna till och följa djurskyddsbestämmelserna för burfåglar. Du måste bland annat tänka på att de flesta fåglar är sociala djur. Huvudregeln är att de ska hållas i par eller grupp. Om du ändå håller en fågel ensam måste den ha tät social kontakt med en människa.En stimulerande miljö är en viktig faktor för att fåglar ska kunna bete sig naturligt. Miljön i buren eller voljären (fågelhuset) ska vara sådan att fåglarna kan sysselsätta sig. Att flyga mellan pinnar, klättra, gnaga på saker eller leta efter mat är exempel på lämpliga aktiviteter för en burfågel.

Foder och vatten
Olika fågelarter har olika behov när det gäller mat. Du ska därför anpassa fodermängden och fodertypen till arten och sättet som du håller fåglarna på. Om du håller flera fåglar tillsammans ska alla fåglarna kunna nå fodret utan att de hindrar varandra.

Burfåglar ska ha fri tillgång till vatten. Fågelarter som har hög ämnesomsättning ska ha fri tillgång till foder. Arter som är kortare än 15 cm och arter som huvudsakligen äter nektar, frukter eller insekter har ofta hög ämnesomsättning.

Även fåglar som har särskilda behov ska ha fri tillgång till foder. Hit hör bland annat fåglar som hålls utomhus under den kalla årstiden. Deras foder måste innehålla tillräckligt med energi för att fågeln själv ska kunna producera värme.

Vissa av de fågelarter vi håller för sällskap och hobby behöver ha tillgång till matsmältningsgrus. Detta gäller framförallt de arter som äter frön utan att först skala dem.

Om dina fåglar blir sjuka
En fågel som är sjuk, skadad eller visar andra tecken på ohälsa, ska snarast ges nödvändig vård. Kontakta en veterinär om du märker att din fågel inte mår bra.

Minsta utrymme
Burfåglar behöver ha gott om plats att röra sig på. Bredden på utrymmet där en fågel vistas ska vara minst två gånger fågelns längd, dock minst 45 cm. Djurskyddsföreskrifterna anger hur stora burarna minst ska vara. Läs mer om mått för fågelburar.
Fåglarna ska ha sittpinnar
De flesta burfåglar behöver sittpinnar. Undantaget är arter som bara vistas på marken. Sittpinnarna ska ge fåglarna längsta möjliga flygsträcka i buren. Pinnarna ska vara placerade så att spillning inte förorenar djurens foder och vatten och vara anpassade efter storleken på fågelns fötter. Det är bra om det finns sittpinnar som är olika grova så att fågeln kan träna sitt grepp.

Tänk också på det här:

  • I burar för marklevande fåglar ska burens botten vara täckt med strömedel. Inredningen i buren ska ge fåglarna möjlighet att söka skydd.
  • Badande burfåglar ska ha rent badvatten. Fågelbadet får inte vara djupare än att fåglarna bottnar.
  • Fåglar som är sandbadande ska ha tillgång till ren och finkornig sand.

Läs mer på Jordbruksverket.se

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…