Annons
Annons


Plast – farligt avfall i haven


Det marina skräpet består till största delen av plastpåsar, flasklock och matförpackningar. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent där skräpet längs tre stränder utmed västkusten analyserats.

Annons

Plast, förpackningar och engångsprodukter från enskilda konsumenter toppar listan över skräpet längs västkusten.

En plockanalys genomfördes av det skräp som samlades in vid Håll Sverige Rents aktion Kusträddarna i våras. Tre kubikmeter skräp analyserades (12 733 skräpföremål). Skräpet plockades vid tre områden utmed svenska kusten; Strömstad, Göteborg och Helsingborg.

Enligt plockanalysen består 87 procent av skräpet av plast som har varit på land innan det hamnade i havet, samt att skräpet i högre grad är knutet till oss som konsumenter än till industriell verksamhet. 68 procent av det analyserade skräpet utgörs av förpackningar, och 75 procent av skräpet är sådant som vi bara använt en enda gång.

Plasten bryts ned mycket långsamt, och 90 procent av plasten i haven uppskattas vara kvar där i 100 år eller mer. Med tiden bryts plasten ner till mindre och mindre bitar. I så små storlekar utgör de ett allvarligt hot mot fåglar, fiskar och andra havslevande djur.

Förutom att plast kan läcka giftiga tillsatser suger de minsta plastpartiklarna åt sig organiska miljögifter som plockas upp av filtrerande djur, exempelvis blåmusslor.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…