Annons


Smakrikt med finess – plommonkompott

Gör en festlig dessert med plommon ugnsbakade i vinlag med kanel, kardmumma och ingefära. Toppad med rostade mandelspån. Klart på en halvtimme.


När du vill imponera lite extra på gästerna – plommonkompott!

Plommonkompott

6 port
Tid: 35 min

8–10 röda plommon

Lag:
3 dl rött vin
1 1/2 dl socker
1 kanelstång
1 bit ingefära, torkad
1 tsk kardemummakärnor

Till servering:
vispgrädde
vaniljglass
mandelspån (ev rostade)

Annons

1. Blanda vin, socker och kryddor i en kastrull. Sjud upp under omrörning, koka ihop på svag värme i ca 10 min.

2. Dela och kärna ur plommonen, är de stora, skär i klyftor. Lägg plommonen i en ugnssäker form. De ska läggas tätt så att rödvinslagen täcker. Häll över silad lag.

3. Ugnsbaka i 100°, 15–20 min beroende på hur mogna plommonen är. Ta ut formen och låt frukten svalna i den. Servera med vaniljglass och vispad grädde. Toppa med mandelspån.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också: Varma plommon med krämig topp


(22)
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…