Annons
Annons


Plommonpaj med kokostäcke

Men egengjord sylt gör du denna ljuvliga paj med krämig fyllning under ett härligt kokostäcke. Gillar du inte kokos kan du ersätta med mandelspån.


Ljuvliga plommontider!

Ljuvliga plommontider!

Plommonpaj

10 port
Tid: 40 min + 20 min i ugn

3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g margarin eller smör
1 ägg

Plommonsylt:
500 g plommon
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl + 1 msk vatten
finrivet skal av 1/2 citron

Annons

Kokostäcke:
100 g margarin eller smör
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g kokosflingor

Servering:
vaniljsås eller glass

Baka mer: Underbar chokladpaj

1. Blanda mjöl, socker, margarin och ägg i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform som mäter ca 26 cm i diam. Om degen är kladdig – tryck ut den med mjölad hand. Ställ pajskalet kallt i 30 min.

2. Kärna ur plommonen och lägg plommonkött, socker och vatten i en kastrull. Koka tills plommonen är mjuka, ca 15 min. Dra kastrullen från värmen.

3. Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Häll i redningen i en fin stråle under omrörning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt krämen få ett uppkok medan du hela tiden rör. Blanda ner citronskal.

4. Smält margarin till kokostäcket i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och tillsätt socker, mjöl, mjölk och kokosflingor. Blanda, men ställ inte tillbaka kastrullen på plattan.

5. Häll plommonkrämen i pajskalet och täck över med kokossmeten. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 20 min (lägg folie över om pajen riskerar att få för mycket färg). Servera rumstempererad med vaniljsås eller glass.

 Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

 


(23)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…