Annons


Polisen varnar för nya bluff-kampanjer på nätet

Med presentkort, tävlingar och kända varumärken försöker bedragarna lura människor via nätet och sms. Nu varnar polisen för den senaste bluffen.


Många bedrägerier kännetecknas av erbjudande som är ”för bra för att vara sanna”. Och det senaste exemplet verkar just ett sådant. Det handlar om presentkortskampanjer där köparen kan handla värdefulla presentkort för en spottstyver.

Annons

Presentkortskampanjerna lanseras på nätet, i sms och via sociala medier och gäller välkända varumärken som till exempel Shell, Spotify och SF-bio.

Polisen: ”Ignorera dem”

Besökarna ombeds lämna sina kontaktuppgifter i samband med köpet. Enligt polisens bedrägericenter kan det dock innebära att man tecknar sig för en ”medlemsavgift” som sedan debiteras varje månad.

Gilla Allas.se på Facebook

”Bästa sättet att försöka bli av med dessa falska kampanjer är att totalt ignorera dem och inte svara”, skriver polisen på sin Facebooksida.

Även de drabbade företagen har gått ut med varningar. Shell varnar på den egna hemsidan för”nätfiske” i samband med tävlingar i företagets namn.

”I de fall som Shell har tävlingar har vi alltid information på vår hemsida som styrker tävlingens upplägg”.

Lockar med billiga biobiljetter

Även SF-bio varnade i slutet av januari för bedragare som försöker komma över kontaktuppgifter med erbjudande om billiga biobiljetter, skriver SVT.

Bedragarna har använt sig av SF:s logga för att vinna förtroende.

– De har använt sig av våra logotyper eller andra bilder som de har hämtat hem från nätet, säger SF Bio:s kommunikationschef Thomas Runfors till SVT.


(36)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…