Annons
Annons


Populär stjärna världen över

Julstjärnan härstammar från centrala och södra Amerika, men blommar numera i många länder över hela världen. Julstjärnan hittar vi till exempel i Egypten, Australien, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Sydafrika, Taiwan, Turkiet och de flesta europeiska länderna.


julstjärna i hela världen

Människor världen över njuter av den vackra stjärnan.

I sitt hemland Mexiko kallas julstjärnan ”La Flor de Noche Buena” – den heliga nattens blomma – och där har den associerats med julen sedan 1500-talet.

Dess internationella roll som julblomma började på tidigt 1900-tal. Den tyska familjen Ecke som invandrat till USA sålde då för första gången julstjärnekvistar som “Julblommor” på självaste Los Angeles Hollywood Boulevard.

Annons

På 1950-talet blev det möjligt att odla julstjärnor som inomhusväxter och på så sätt spred sig julstjärnor till människor i många länder. I Europa blev julstjärnan känd som ‘Adventsstern’, ‘Christmas star’ och ‘Stella di natale’.

Gilla Allas.se på Facebook

Populär bland yngre

I Indien dekoreras kyrkor med ljus och julstjärnor enligt traditionen.

Vinterblomman ökar också i popularitet i Kina, Japan, Taiwan och Sydkorea där julfirande på västmanér blir alltmer populärt, särskilt bland yngre och i städer.

Julstjärnan syns dessutom som dekoration och gåva vid det japanska nyårsfirandet och det kinesiska nyåret, som firas mellan den 21 januari och den 21 februari.

I Turkiet och Egypten finns blomman sedan länge men de har ingen anknytning till julen. Julstjärnan odlades här redan innan den blev känd i Europa. I Turkiet är den känd som Atatürks blomma. Den är uppkallad för att hedra minnet av generalen Kemal Mustafa, grundaren av det som vi kallar Turkiet i dag. Han hade julstjärnan som en av sina favoritväxter.

Många varianter

I Egypten odlades julstjärnan redan på 1860-talet. Med referens till USAs förste ambassadör i Mexiko, Joel Poinsett, som också var julstjärnans officielle “upptäckare”, kallade egyptierna den ‘Bent El Consul’, konsulns dotter.

Klassiskt julröda, ljuvt rosa, knallrosa, ljusgula eller ståtligt krämvita, tvåfärgat marmorerade eller spräckliga, med rundade eller tandade blad, från späda miniatyrer till överdådiga buskar – det finns en julstjärna för alla, oavsett tycke och smak.

Dess mångfald avseende färg och form och dess mångsidiga användbarhet har gjort det möjligt för julstjärnan att bli en del av varierande traditioner, kulturer och heminredningsstilar.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…