Annons
Annons


Populära begonior


Höstbegonia.

Höstbegnian är lika vacker i kruka som i vas.

Odling av moderna begonior började på 1950-talet och sedan dess har begoniorna haft en självklar plats på fönsterbrädan. Det finns en enorm bredd i sortimentet med arter och sorter för alla tillfällen. Blommorna bjuder på vackra blad och underbar blomning.

Annons

Nu på höstkanten väljer vi arter och sorter av begonia som trivs inne och som bidrar till trevnad. Placera begonior är på fönsterbrädan som på mormors tid. De trivs också på skrivbordet eller köksbordet. Bladbegoniorna är fina inredningsdetaljer i alla hem. För att blomningen ska vara så länge som möjligt vill de stå ljus. Placerar du dem in i rummet kan du ge dem extra ljus med en växtlampa, tipsar Blomsterfrämjandet.

Eftersom begonior blommar så rikligt kan en klase med blommor brytas av och sättas i en kopp eller ett glas med vatten; det är ett enkelt sätt att piffa upp hemma och skapa stämning.

De vanligaste begoniorna under hösten är:

Höstbegonia, Begonia x hiemalis

Den färgglada och rikblommande höstbegonian är den de flesta förknippar med begonia. Ursprungligen är den vinterblommande, men moderna sorter och odlingsteknik gör att blommande plantor kan odlas fram i stort sett när som helst på året. Höstbegonia finns i allt ifrån klart rosa, mustigt rött, klassiskt vitt till påskigt gult och muntert orange.

Höstbegonian är att betrakta som alternativ till en blombukett. Ställ den så du kan se den och njut av den så länge den är fin!

Julbegonia.

Julbegonia.

Julbegonia, Begonia x cheimantha

I advent och inför julen är det dags för julbegonia, Begonia x cheimantha, som skapar en härlig julstämning med sitt skira och vackra utseende. Ett fint sätt att exponera julbegonian är att placera den i en glasskål klädd med mossa.

Julbegonian är en av våra allra äldsta krukväxter och finns i handeln från oktober till december.

Allra bäst trivs julbegonian vid lite svalare temperaturer. Placera den gärna vid ett fönster och undvik varma elelement.

Bladbegonia.

Bladbegonian med utsökt mönstrade och flerfärgade blad är utsökt vacker.

Rexbegonia, Begonia Rex Cultorum-Gruppen

Rexbegonian introducerades redan under 1860-talet i Sverige och blev mäkta populär. Utmärkande för rexbegonian är dess vackra bladverk som alltid är utsökt mönstrade och flerfärgade i olika nyanser av vitt, silver, grönt, rosa, violett och purpur. Även blommorna är fina, ofta är de små och skira och sitter på stänglar en bit över bladverket.

För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Rumstemperatur året om är lämpligt. Begonian ska placeras långt från fruktfatet eftersom etylen som avges av frukten kan orsaka knoppfall.

Begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring varannan vecka under blomningen ger bäst resultat. Krukan bör inte vridas för ofta, då det kan orsaka knoppfall. Vissna bör blommor plockas bort.


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…