Annons
Annons


Potatisnördar gör succé


potatisdrink

När andra täljer guld, skalar de fyra kompisfamiljerna potatis. Guldkaggen och restaurang Potobers på Gotland gjorde succé sommaren 2014. Nu är potatisnördarna tillbaka – med nya potatisklassiker, potatisdesserter och potatisdrinkar.

Annons

Det väderbitna gamla hamnmagasinet Guldkaggen från 1600-talet blev en sommarsuccé när det 2014 nyinvigdes med potatisrestaurang, glasscafé, barer och vattenaktiviteter. Över 20 000 gäster besökte Guldkaggen.

Gilla Allas.se på Facebook

Bakom Guldkaggen står fyra familjer och en av dem är krögaren och gotlänningen Mattias Nordberg. Enligt honom är det potatisrestaurangen Potobers som är guldet i Guldkaggen:

– Första sommaren var en testraket. Vi visste att potatis låg rätt i tiden, men inte hur rätt. Framgångarna med Potobers gav oss massor av energi. I år tar vi ut svängarna och skapar fler klassiska potatisrätter och fler vegetariska alternativ.Vi vurmar för klassiska rårakor och beach-vänlig fish and chips, men också för somriga sallader och annorlunda potatisdesserter.

Potobers-kockarna hämtar mycket av sin inspiration från potatisens underdog-historia. Under fattigare tider och efter krigen var potatis många gånger det enda människor hade råd att äta. Sedan dess har potatisens haft en orättvis låg status.

– Vi älskar potatis. Jag kan tycka att tillbehören är minst lika viktiga som själva kött- och fiskbiten men att de oftahamnar i skymundan på många menyer. Vi vänder på det hela och låter potatisen bli hjälte, säger Mattias Nordberg.

Familjerna bakom Guldkaggen kommer från olika delar av Sverige men bor tillsammans i familjekollektiv på Guldkaggen under somrarna. Totalt är de 8 vuxna och 10 barn och de satsar mycket möda och kraft på att utveckla miljön runt Guldkaggen. Recycling är honnörsordet. Utmaningen är att förvandla det gamla hamnmagasinet till ett semesterparadis med så små medel som möjligt men med mycket kreativitet och återvinningstänk. Yttermiljön har de byggt av gamla lastpallar och spillvirke och den inre miljön kommer från loppisar och auktioner.

Guldkaggen håller öppet från den 20 juni till den 9 augusti 2015.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…