Annons
Annons


Premiär för ny sport – Hästagility


Horseagility

En ny hästsport har introducerats i Sverige. En sport som bygger på att lära sig kommunicera med sin häst via hästens språk Equus. Det var Kajsa och Amanda Wipp som 2010 startade den första djärva gruppen agilitytutövare i Sverige. Idag är det närmare 150 stycken ryttare som har provat på sporten. Den 12 maj hölls den första tävlingen i skånska Annelöv. Domare för tävlingen var Vanessa Bee som är grundaren för The Horse Agility Club International.

Annons

Vad innebär hästagility?
Om man jämför med hundagility så är hästaglity i princip samma sak i praktiken. Enda skillnaden är att banans olika hinder är anpassade efter hästens storlek och tyngd. Hästen ska springa lös och målet är att ryttaren ska leda hästen över och genom banans hinder med hjälp av röstkommando, gester eller kroppsspråk. Det är absolut förbjudet att använda ett spö på hästen i denna sport.


På videoklippet nedan tränar Vanessa Bee med sin häst Secret.
httpv://www.youtube.com/watch?v=8_8MKRu-Igw

 

Bättre kommunikation
Sporten riktar sig till alla typer av hästar och ryttare, inom alla discipliner i ridsporten. Man kan vara hur ung eller gammal som helst, tjej eller kille. Det enda kravet som finns är att hästen ska vara fullt frisk. Målet med sporten är att sprida kunskap om vikten av att förstå sin häst och att samarbetet alltid ska vara roligt och säkert, både på marken och på ryggen. Agility är en sport som testar ryttarens ledarroll över varje hinder. Kan du läsa din häst kan du också undvika farliga situationer. Dessutom är det en publiksport likt hundagility, som bjuder på oväntade situationer, spänning och fart.

Vill man prova på hästagility kan man gå in på Kajsa och Amandas hemsida för att se utbudet på kurser dem håller i.

Är man intresserad av att läsa mer om sporten kan man besöka Horse Agility Club Sweden.


(312)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…