Annons
Annons


Primula för alla smaker

I naturen är olika primulaarter bland det första som blommar på våren och namnet Primula betyder just vårens första ört. Här får du reda på några av dem!


Nya primula

Rosa ‘Suze’ och blå ‘Sirococco’ är nyheter för året.

Det härligaste med vivor är kanske att det finns färger och former för alla smaker! Genom att ta upp nyanserna i blomman i ytterkrukan kan man förstärka eller kontrastera mot övrig inredning.

Annons

Primula är också snäll mot plånboken. Det räcker med en liten blomma på köksbordet för att lysa upp tillvaron och ge matglädje. De är också fina många olika tillsammans på en bricka, i en låda eller större skål.

Gilla Allas.se på Facebook

Blommorna bör aldrig torka ut. Bäst håller de om de dessutom placeras ljust och inte för varmt, svala uterum eller fönsterbrädor utan vintervarma element under är bästa placeringen för långvarig blomning. De glöms inte bort och blir dessutom en fröjd för ögat om de står de mitt på köksbordet eller på fönsterbrädan i köket.

Vanligast som krukväxt är förädlade former av jordviva, Primula vulgaris, men syrenviva och fönsterviva förekommer också i handeln.

 

I år finns många nya sorter av jordvivor i sortimentet. Blomsterfrämjandet tipsar om några:

‘Girl’s Delight’ har ljusa, halvfyllda blommor som sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad. De är rosa-aprikos i flera nyanser och har ljusare kronbladskanter.

’Delft/Zebra Blue’ är en jordviva i lustigt, vitrandigt mönster mot himmelsblå botten. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

‘Eltangi’ har intensivt signalgula blommor som är både färgstarka och dramatiska. Den gula mitten är omgiven av en ring i starkt rött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

‘Elena’ har ljust äppelblomsrosa blommor som är både färgstarka och dramatiska. Den gula mitten är omgiven av en ring i rosarött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

‘Sirococco’ har blå blommor, som skiftar i färg med ålder – bedårande vackert. Kronbladen är vitkantade, vågiga, liknar små cancan-kjolar. De sitter på korta stjälkar i mitten av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

‘Bellerose’ är en sort av jordviva, vars blommor är halvfyllda och skiftar i färger från ljust crèmegult till ljuvt aprikosrosa på samma planta. Blommorna har en ljusare mitt och svagt vågiga kronbladskanter. De sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

‘Cleopatra’ har ljust ceriserosa blommor som är både färgstarka och dramatiska. Den gula mitten är omgiven av en ring i rosarött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad

‘Suze’ har ceriserosa blommor med en ljusare mitt. De är halvfyllda och har svagt vågiga kronbladskanter. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…