Annons
Annons


Prisbelönat Romeo och Julia-drama i DDR-miljö


Julia Hausmann (Hannah Herzsprung ) och Martin Kupfer (Florian Lukas). Foto: Global Screen

Weissensee är en tysk prisbelönad och populär dramaserie från 2010. En berlinsk Romeo och Julia-saga om kärlek, familjeintriger och samhällskonflikter i familjerna Kupfer och Hausmann i 1980-talets DDR.

Annons

Familjerna Kupfer och Hausmann kunde inte vara mer olika varandra. Kupfers är en viktig kugge i den kommunistiska statsapparaten, pappa Hans och den äldsta sonen Falk har topposter inom Stasi. Martin, den yngsta sonen, är polis.

Gilla Allas.se på Facebook

Oppositionell
Familjen Hausmann tillhör däremot den oppositionella kultureliten. Mamma Dunja är folksångare och dottern Julia har rapporterats som politiskt opålitlig i skolan. De två familjernas öden blir sammanflätade på ett dramatiskt sätt när Martin blir kär i Julia, och familjernas grundvalar slås sönder.

Hård social kontroll
I serien Weissensee ser vi hur DDR-staten var ständigt närvarande, i kärlekslivet, relationen till barnen och karriärmöjligheterna. Vi får också inblick i hur en familj där så gott som alla familjemedlemmar arbetade inom statspolisen kunde se ut. Ett samhällets översta skikt som var mycket priviligerat, men där den sociala kontrollen också var mycket hård.

Och vad hände när tron på Östtyskland gradvis luckrades upp under 1980-talet? Seriens titel syftar till stadsdelen Weissensee i forna Östberlin.

Till murens fall
Serien är i sex delar per säsong och första säsongen handlar om åren 1980-85. Säsong 2 (sänds hösten 2013 på den tyska Public Service-kanalen ARD) handlar om åren 1986 fram till murens fall.

Weissensee: Torsdag 1 augusti, kl 18:15. SVT1

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…