Annons
Annons


Promenader bidrar med ytterligare en miljon kronor till forskningen


Förra helgen nådde användarna av mobilappen Gå för hjärtat insamlingsmålet på en miljon kronor till forskningen om kvinnlig hjärthälsa.

Gå för hjärtat är ett samarbete mellan 1,6 miljonerklubben och Becel där varje promenerad kilometer omvandlas till 1 krona i appen med samma namn. Årets insamling påbörjades den 1 mars och avslutades den 7 september, 2014. I början av 2015 startar insamlingen igen för fjärde året i rad. Fram till dess uppmanas användarna att fortsätta gå för sina egna hjärtan.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Gå för hjärtat är ett initiativ som syftar till att lyfta frågan om kvinnors hjärthälsa, få fler att komma ut och röra på sig och samtidigt möjliggöra ökad forskning på området. Vi är helt överväldigade över att vi nu efter tre års promenerande har kunnat bidra med hela 2,3 miljoner kronor till forskningen om kvinnors hjärtan, säger Martin Hagman, Brand Manager, Becel.

I appen Gå för hjärtat omvandlas promenerade kilometrar till pengar. Becel ger 1 krona per kilometer till insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa, som årligen delar ut stipendier till forskning om kvinnors hjärthälsa. Stiftelsen grundades på initiativ av 1,6 miljonerklubben och innehar 90-konto. Projektet sker inom ramen för 1,6 miljonerklubbens kampanj Woman in Red som syftar till att öka kunskapen om kvinnors hjärthälsa.

Pengarna från 2012 och 2013 års promenader, totalt 1,3 miljoner kronor, har tilldelats sju svenska hjärtforskare genom ett stipendium som delats ut av Kvinnor & Hälsa. Pengarna från årets insamling kommer att delas ut på samma sätt.

Viktiga friskfaktorer
Varje dag dör 55 kvinnor i hjärt- och kärlsjukdomar, vilket gör det till den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland såväl män som kvinnor. Då livsstilen starkt påverkar risken att drabbas är det avgörande att kunskapen om förekomst och förebyggande åtgärder ökar. Friskfaktorer som vardagsmotion, en varierad kost och att inte röka kan mer än halvera risken att drabbas. Då kvinnors fysik, symptom och behandling skiljer sig från männens behövs också mer kvinnospecifik forskning.

– För tredje året i rad har vi tillsammans gått för hjärtat och engagemanget är större än någonsin, det är så oerhört glädjande! Förutom promenerarnas ovärderliga bidrag till forskningen är ändå den största vinsten hälsoeffekten av alla de kilometer som app-användarna gått, säger Alexandra Charles, ordförande 1,6 miljonerklubben.

Fakta

  • 1 miljon promenerade kilometer motsvarar 25 varv runt jorden.
  • Hittills har över 33 000 personer har använt appen under 2014.
  • Över 224 000 promenader har registrerats mellan den 1 mars – 7 september, 2014.
  • Varje dag promeneras i snitt 6 356 kilometer.

Mer om stipendiet och Kvinnor & Hälsa hittar du HÄR

Mer om Gå för hjärtat-promenaden hittar du HÄR

Mer om 1,6 miljonerklubben och Woman in Red hittar du HÄR

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…