Annons
Annons


Rabarbertopp på ljuvlig cheesecake

Sötman i cheesecaken möter rabarberkompottens syrlighet och tycke uppstår direkt! Ett underbart försommarmöte. Nystött kardemumma låter oss ana en raffinerad kryddning, kittlande och träffsäker.


Perfekt att göra i förväg. Ta ut ur frysen och toppa med kompotten.

Perfekt att göra i förväg. Ta ut ur frysen och toppa med kompotten.

Rabarbercheesecake

8–10 bitar
Tid: 35 min + 3 tim i frys

11 digestivekex, fullkorn
75 g smält smör

Fyllning:
4 ägg (delade i gulor och vitor)
1 dl socker
3 dl vispgrädde
400 g färskost av philadelphiatyp
rivet skal från 1/2–1 citron (ej det vita)

Annons

Rabarberkompott:
400 g skivade rabarber
1 1/4 dl socker
1/2–3/4 tsk stött kardemumma
1/2–1 msk potatismjöl

1. Kör kexen till smulor i en matberedare, tillsätt smält smör och kör till en massa. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten, 23–24 cm i diam. Grädda i 175 ca 8 min. Ta ut och låt svalna.
2. Vispa äggulorna med hälften av sockret pösigt. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt resterande socker lite i taget under fortsatt vispning. Vispa grädden.
3. Blanda äggulesmeten med färskosten till en jämn smet. Vänd först ner vispad grädde och sist de vispade äggvitorna. Blanda försiktigt ihop, smaka av med önskad mängd rivet citronskal.
4. Häll allt över bottnen, jämna till. Ställ in i frysen i minst 3 tim. Ta upp den en stund före servering.
5. Blanda rabarber, socker och kardemumma i en kastrull. Smält ner under försiktig sjudning, rör om lite då och då. Blanda potatismjöl med lite kallt vatten, tillsätt i en fin stråle, men bara precis så mycket att kompotten hänger ihop. Låt kallna. Servera cheesecaken med kompotten.

AV MARIANNE LILJENBERG
FOTO: PONTUS FERNEMAN

Prova paj med rabarbercurd. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ


(47)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…