Annons
Annons


Rädda frukten

Tusentals ton äpplen ruttnar bort i villaträdgårdar och parker varje höst. För att motverka detta slöseri med utsökt närodlad frukt har föreningen Äkta vara startat kampanjen Fallfrukt. – Många som har fruktträd i sin trädgård har nog ibland känt att de inte orkar eller kan ta hand om hela skörden. Vi har startat en fruktförmedling för att göra det enkelt att ge bort överskottet, så att mer frukt kan tas till vara, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson. Äkta vara har startat en egen tjänst där man kan dela med sig av överskottet av äpplen, plommon, päron eller annan frukt. Med hjälp av en smart kartfunktion kan du enkelt se var det finns frukt att plocka nära dig. Även träd som står på allmänningar kan läggas in på kartan så att fler hittar dit.


Tusentals ton äpplen ruttnar bort i villaträdgårdar och parker varje höst. Enligt en rapport från SLU kan fritidsodlarnas sammanlagda skörd uppgå till så mycket som 280 000 ton. Merparten slängs på komposten, lämnas till fåglarna eller får ruttna bort på marken.

Annons

För att motverka detta slöseri med utsökt närodlad frukt har föreningen Äkta vara startat kampanjen Fallfrukt.

– Många som har fruktträd i sin trädgård har nog ibland känt att de inte orkar eller kan ta hand om hela skörden. Vi har startat en fruktförmedling för att göra det enkelt att ge bort överskottet, så att mer frukt kan tas till vara, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

Gilla Allas.se på Facebook

Äkta vara har startat en  tjänst där man kan dela med sig av överskottet av äpplen, plommon, päron eller annan frukt. Med hjälp av en smart kartfunktion kan du enkelt se var det finns frukt att plocka nära dig. Även träd som står på allmänningar kan läggas in på kartan så att fler hittar dit.


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…