Annons
Annons


Rädda semestern – så undviker du sommarsjuka!

Antalet svenskar som insjuknar i magsjukdomar ökar drastiskt under sommaren. Statistiken visar att insjuknandet i bland andra EHEC-­ och Campylobacter-­ infektioner, två av våra vanligaste bakterier bakom magsjukdomar, ökar markant i Sverige under sommaren.


handhygien

Handhygien är viktig för att hålla semestermagen borta.

– God handhygien är första steget för att minska risken för smitta i sommar, säger Carina Hemstrand, utvecklingschef för CCS Healthcare.

Frodas i värmen
Bakterierna frodas i sommarens värme och fukt, samtidigt som vi svenskar är på resande fot och lever och äter ofta under mer primitiva former. På så vis kommer vi i kontakt med bakterierna på ett annat sätt än under resten av året

Annons

Under sommaren kan därför antibakteriella produkter fylla en bra funktion.

Rena alternativ
– Vi ska inte ersätta tvål och vatten med antibakteriella produkter, men dessa är ett bra komplement och ett alternativ under sommaren när vi är ute och reser och för tillfället inte har tillgång till tvål och vatten, menar Carina Hemstrand.

Under sommaren ser vi vanligtvis en ökning av dessa bakterier. För Campylobacter‐infektioner visar statistiken en ökning med drygt fem gånger så många insjuknade i Sverige när man jämför januari månad mot juli månad 2011.

För EHEC ökade antalet insjuknade under motsvarande period med mer än nio gånger.

Här är några handfasta råd kring handhygien:

  • Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, före matlagning och när du kommer hem.
  • En fuktig hand sprider mer bakterier än en torr, så var noga med att torka händerna efter tvätt.
  • Använd handdesinfektionsmedel. Medlen kan användas som komplement till vanlig handtvätt eller som ersättning när du inte har tillgång till tvål och vatten.
  • Håll händerna mjuka och hela t.ex. genom att använda handcreme. Ett trasigt nagelband kan rymma lika många bakterier som jordens befolkning.
  • Ta av ringarna när du lagar mat, utrymmet under en ring är en utmärkt plats för bakterietillväxt.

 

LÄS OCKSÅ


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…