Annons
Annons


Radiomord i svartvitt


Klädda för mord: Hedvig Weibull, Ella Petersson, David Rune. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

”Mord i svartvitt” är en nervkittlande radio-dokumentärer om uppmärksammade brott från tidigt 1900-tal. Här finns morfinmissbruk hos mördare och revolutionsdrömmar bakom stora rån. 

Det handlar också om fadersmord,sekter med dödlig utgång och Sveriges första bilbomb. Några vittnen minns, de som var med i en annan tid, på en annan plats. Totalt blir det fyra dramatiserade dokumentärer på lördagsmorgnarna, med start idag kl 09.31.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Det första programmet handlar om Sveriges första bilbomb. En sen marsnatt 1926 ekar en enorm explosion tvärsigenom hela Stockholm. En taxidroska och en passagerare har flugit i luften. Men vem är den döde? Och varför exploderade droskan? Vi backar bandet och återvänder till en huvudstad på uppgång och en överklassmiljö som vet att ge ordet dekadens sin betydelse.

Skott i ansiktet
”Mord i svartvitt” berättar även om ”Salaligan” – Sveriges värsta mördarliga, och om ”Det stora tågrånet”, då postiljonen Johan Almén, spelad av Sven Wollter, 1907 möter två rånare på posttåget till Malmö. Inte ens tre skott i ansiktet kunde hindra honom från att försvara tågets post.

– Det var den envisaste karlajävel jag har mött, säger 89-årige Börje Andersson om sin mormors bror.

Uppmärksammat släktdrama
Serien avslutas med ”De von Sydowska morden”. Monica von Sydow berättar om sina föräldrar, huvudpersonerna i nittonhundratalets kanske mest uppmärksammade brott.

– Jag tänker på min mamma varje dag, säger Monica von Sydow, parets dotter som levt sitt liv i skuggan av händelserna.

”Mord i svartvitt” i Sveriges Radion P1
Sveriges första bilbomb: Lördag 2 juli 09.31 och söndag3 juli 14.30
Salaligan: Lördag 9 juli 09.31 och söndag10 juli 14.30
Det stora tågrånet: Lördag 16 juli 09.31 och söndag17 juli 14.30
De von Sydowska morden: Lördag 23 juli 09.31 och söndag24 juli 14.30


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…