Annons


Rätt till ersättning vid flygförseningar


Flygplan i luften

 

Vid flygförseningar över tre timmar har passagerarna rätt till ersättning på upp till 600 Euro enligt europeisk lag. Hittills har många flygbolag kringgått reglerna genom att hävda att förseningarna orsakats av tekniska fel. Bland annat har Norwegian hänvisat till ett pågående rättsfall i Holland när de nekat sina passagerare kompensation. Nu har domstolen i Luxemburg slagit fast i det så kallade van der Lans-målet att flygbolagen är ansvariga även för förseningar orsakade av tekniska fel.

Annons

Ända sedan EU-lag 261 tillkom 2004 har flygbolagen gjort vad de kunnat för att minimera ersättningskraven vid flygförseningar. Man har inte rätt till ersättning när flygtrafiken påverkats av dåligt väder eller av yttre faktorer som strejker eller terrorism. Däremot har man rätt till ersättning om flygbolagets tekniska servicenivå eller personalproblem har bidragit till förseningen. Det är just förseningar orsakade av tekniska problemen som saknat entydig rättspraxis och som därför har kunnat användas som kryphål för flygbolagen. En stor del av de försenade passagerarna som inte har fått ersättning har flugit med Norwegians Dreamliners.

I van der Lans-målet slår nu domstolen i Luxemburg fast att flygbolagen måste betala ut ersättning även om de tekniska felen är oväntade och oförutsedda och inte ens kunnat upptäckas vid en skälig grad av inspektion och underhåll.

Norwegian har ofta drabbats av förseningar och främst handlar det om den nya flygplanstypen Boeing Dreamliner som haft en mängd barnsjukdomar. Norwegian har dessutom ett sämre serviceavtal med Boeing än de flesta andra flygbolag vilket innebär att reservdelar måste flygas in från bland annat USA, vilket bidragit till förseningarna. Så sent som härom veckan slog Råd&Rön tillsammans med resetidningen Vagabond fast att Norwegian toppar svarta listan över de flygbolag som är mest försenade.

Domen i Luxemburg innebär att Norwegian i värsta fall kan tvingas betala ut ersättningar på hundratals miljoner till sina drabbade resenärer.


(2)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…