Annons
Annons


Recension av fjärde Millennuimboken

Allas bokrecensent har läst Det som inte dödar oss av David Lagercrantz. Hur står den sig egentligen mot de tidigare Millennium-böckerna?


millenium

 

Det som inte dödar oss av David Lagercrantz (Norstedts)
Betyg: aaa

Avslaget om Salander

-Ett säkert kort sa jag till försäljaren i bokhandeln.
-Ja, det kan jag inte garantera, jag har inte läst den, blev svaret.
Nä, nu var det inte innehållet jag menade utan försäljningsframgången. Ty vad kan man vara mer säker på än att David Lagercrantz fortsättning på Stieg Larssons Milleniumserie kommer att gå som smör i solsken – på flera kontinenter?
Jag, liksom tusentals andra som fascinerats av mycket udda men superbegåvade Lisbeth Salanders übermänskliga kvinnokrafter öppnar boken med stor förväntan. Men…. det här är något helt annat.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Handlingen är industrispionage, där USA och Ryssland är lika fula fiskar – och kunskapen man vill lägga vantarna på är geniet Frans Balders AI-forskning (artificiell i intelligens) IT- teknik
för framtidens ”tänkande” kvantdatorer. De goda motkrafterna är inte förvånande tidningen Millenium med Mikael Blomkvist i spetsen, samt Lisbeth Salander som slår alla på fingrarna när det gäller datorer, som kastar sig ut i våldet för att rädda professor Balders hotade autistiske savant-son, men som också har ett privat intresse att sätta dit skurkarna.
August är en pendang till Lisbeth. En ung människa som av omvärlden betraktas som efterbliven men som har hisnande talanger.

Lagercrantz har fått kredd som bättre stilist än Larsson, men sida efter sida med redovisande prosa är långt ifrån sexigt. Det sjunger liksom aldrig om Det som inte dödar oss. Dock, det tar sig mot slutet och upplösningen blir riktigt spännande.

Av Lotta Gustavsson

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…