Annons
Annons


Reflexer räddar liv!


Reflexer räddar liv. En fungerande reflex gör att bilister upptäcker dig mycket snabbare i mörkret. Foto: Colourbox

Reflexer räddar liv. En fungerande reflex gör att bilister upptäcker dig mycket snabbare i mörkret. Foto: Colourbox

Så här i vintermörkret drabbas vi av flera onödiga olyckor varje dag, olyckor där en enkel reflex kunde sparat både liv och allvarliga skador. Mest utsatta är cyklister med dåligt ljus eller söndriga lampor, men även våra husdjur drabbas i onödan.

Annons

Faktum är att det är svårt att upptäcka både människor och djur i gryning eller skymning, och de flesta olyckor sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

– Rätt reflexer kan rädda liv. En bra reflex syns på 140 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Om du inte har reflex, syns du först på ca 20 meters avstånd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef hos Agria Djurförsäkring.

Uppsjö av reflexer
Sedan några år tillbaka finns en uppsjö av reflexer för både hundar, katter och deras ägare – från diskreta infällningar i koppel och halsband till rejäla västar och blinkande lampor.

– Låt inte bara tycke och smak avgöra vilka reflexer du väljer – reflexerna ska synas för att göra nytta, säger Lotta Möller, veterinär.

Slits snabbt
Något som inte alla tänker på, är att reflexer slits ganska fort. De flesta håller bara ett år och behöver sedan bytas ut.

– Reflexvästar som tvättas, koppel som utsätts för väder och vind och vanliga reflexer som samsas med nycklar i jackfickorna åldras och behöver bytas ut, säger Patrik Olsson.

Testa dina reflexer
Ta därför för vana att kontrollera gamla reflexer genom att lysa på en gammal och ny reflex på ca fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut om någon syns sämre.

Reflextips för hund- och kattägare:

  • Kombinera en lampa med reflex på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt.
  • Om din hund går lös utan koppel, är det lättare att se var hunden är om den har en blinkande lampa.
  • Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband.
  • Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån.
  • Kom ihåg att det finns bra reflexer även för katter numera. Ett reflexhalsband på utekatten kan rädda liv.
  • Se till att även du bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Bäst syns du med en reflexväst i kombination med dinglande reflexer och en lampa.

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…