Fejkprofil gav Lea svar: Min sambo förstod inte vem han chattade med

Lea i blå höstjacka står lutad mot ett träd.

Foto: Theresia Köhlin

Lea fick veta att hennes sambo var aktiv på en dejtingsajt. Hon skapade en profil och började chatta med honom under falskt namn. Det var början till slutet på en turbulent och dysfunktionell relation.

Det var dagen före julafton. Lea, hennes barn och sambon Tomas skulle klä granen när Tomas fick ett av sina plötsliga vredesutbrott. Han beskyllde Leas tonårsson för att ha rört till hans reseräkningspapper.

– Tomas skrek som en galning. Han slog min son och hotade att döda honom. Jag gick emellan och ringde polisen.

Lea Leskinen, 63, berättar att det bara var en av många gånger när både hon och barnen blev slagna av mannen som hon trodde var hennes stora kärlek. Som vanligt kom Tomas undan, han lyckades alltid snacka sig ur allt.

– Han lovade min son att övningsköra med honom om han struntade i att anmäla. Min son ville så gärna ha körkort och litade ännu en gång på Tomas. Det blev bara en enda körlektion. Tomas höll aldrig vad han lovade mina barn, bara sina egna. Hans barn kunde få dyrbara gåvor och sparesor av Tomas i julklapp. Mina barn fick en kylskåpsmagnet som Tomas fått gratis.

Lea ville skydda sina barn och brukade köpa fina saker till alla barnen. Hon ville inte göra skillnad på dem. Och det gjorde inte Tomas heller i början av deras relation.

– Första gången jag såg Tomas var på ett idrottsevenemang som mina barn deltog i. Tävlingarna drog ut på tiden och jag behövde ringa ett samtal, eftersom jag skulle missa ett viktigt möte. Det här var före mobiltelefonernas tid och Tomas var en av arrangörerna. När jag insåg att det inte fanns någon telefon att låna skällde jag ut honom. Tänk om någon skulle skada sig i tävlingarna? Om man behövde tillkalla ambulans?

Många gånger har Lea önskat att deras historia skulle ha slutat där, med det första mötet. Men det skulle bli fler. Hon skulle komma att ge Tomas 12 år av sitt liv.

Lea på skogpromenad bland höstgula träd.

Idag har Lea svårt att förstå att hon accepterade Tomas beteende.

Foto: Theresia Köhlin

– Nästa gång sprang vi på varandra när jag var ute och dansade. Han kände igen mig och kom fram och frågade om jag lugnat ner mig. Han var snygg och charmig och vi dansade hela kvällen. Efter det uppvaktade han mig hela tiden, han var väldigt go och jag kände mig sedd. Han skickade maffiga blombuketter till mitt jobb och skrev saker som ”till Stockholms snyggaste tjej” och ringde mig flera gånger om dagen för att höra hur jag hade det. Han fick mig på fall ganska snabbt och flyttade in i mitt och barnens bostadsrättsradhus strax utanför Stockholm.

Första tiden var härlig

Lea beskriver den första tiden som härlig. Tomas var påhittig och tog med henne och barnen på båtturer i skärgården. De gick på bio och gjorde mysiga utflykter.

– I början var han snäll med mina barn, men när jag hamnade i en ekonomisk kris förändrades allt, säger Lea och berättar att hon tappade kontrollen över ekonomin när 90-talets finanskrasch gjorde så att boräntorna formligen rusade i höjden.

Lea klarade inte av att betala sitt lån och tvingades lämna bostadsrättsradhuset som inte ens gick att sälja! Hon blev skuldsatt och fick inte något förstahandskontrakt hos något bostadsbolag, på grund av sina betalningsanmärkningar.

– Jag var dömd att flytta från den ena svindyra andrahandslägenheten till den andra. Eller att flytta hem till Tomas, som hade en bostad. Jag var ensam mamma och jobbade deltid, jag hade inget val. Men där och då förändrades Tomas attityd totalt och nu var jag och barnen helt i händerna på honom. Och det var nu han började göra skillnad på sina och mina barn.

När familjen var på stan kunde Tomas köpa glass till alla – utom till Leas barn och när han kom hem från utlandstjänst var det bara hans barn som fick presenter.

Innan han åkte på sina resor kopplade han ur diskmaskinen och tvättmaskinen

– Jag älskade hans barn som mina egna och var den som tog hand om alla barn när han jobbade borta. Han jobbade väldigt ofta utomlands. Innan han åkte på sina resor kopplade han ur diskmaskinen och tvättmaskinen. Han tyckte att jag gott kunde diska för hand och gå till tvättstugan för att tvätta kläder.

Skötte all markservice

I efterhand har Lea svårt att förstå att hon accepterade Tomas beteende. Hon blev mer och mer nedbruten, lite i taget.

– Min smala lycka var att han ofta var bortrest i jobbet. Hade han varit hemma jämt skulle jag nog tagit livet av mig. Jag hade inget annat val än att stanna hos honom, jag kunde ju inte få en egen bostad med betalningsanmärkningar och samhället ville inte hjälpa mig. Hur skulle jag klara mig utan honom? På ett sätt trodde jag att det var såhär alla hade det. När vi hälsade på hos vänner var han ju världens gulligaste. Det var nog ingen som kunde ana hur han var hemma.

Lea berättar att det var hon som ständigt städade, lagade mat och tvättade. Hon skötte all markservice.

– Jag minns en gång när han ville ha en viss skjorta. Den hängde på tork och när han såg den blev han rasande för att den inte var helt slät!

Lea berättar att hennes två äldsta barn flyttade hemifrån så fort de fyllt 18, men yngste sonen bodde hemma och är den som fått utstå Tomas vrede och galenskaperna som bara blev värre med åren. Som när Tomas bestämde sig för att banta. Han skyllde sin övervikt på Leas matlagning och tvingade hela familjen att äta den bantarsoppa han krävde att Lea skulle tillaga. Inget annat fick serveras!

– Jag vägde 42 kilo och min långe tonårsson var nere på 52. Vi var som två benrangel, men det tog Tomas ingen hänsyn till.

När inte Tomas bantade gillade han onyttig mat. En gång när familjen ätit hämtpizza rann sinnet över på honom, när Leas son vek ihop sin pizzakartong för att slänga den.

– Då beskyllde han min son för att inte ha ätit upp hela pizzan och ännu gång låg smockan i luften.

Lea skakar på huvudet och gnider sina händer innan hon fortsätter:

– Även om det är många år sedan så mår jag så dåligt bara av att prata om den här idioten och det gör mig så ont att jag utsatte mina barn för honom. Det är det värsta.

Lovade guld och gröna skogar

Lea berättar att hela familjen bodde utomlands i sju månader. Tomas hade lovat guld och gröna skogar. De skulle gifta sig, Lea skulle få jobba och barnen gå i skola. Det skulle bli ett roligt äventyr.

Vi var fångar i hemmet och den sista gnuttan kärlek dog då. Det blev sju mardrömsmånader

– Jag var tveksam, men lät mig övertalas. När vi var på plats blev jag hushållerska på heltid. Jag fick knappt träffa några människor och det var bara hans barn som fick gå i skola. Mina fick studera på distans via Sverige. Jag hade ingen inkomst alls och han gav mig inga pengar. Jag fick inte ens mensskydd utan tvingades ha toapapper i trosorna. Vi var fångar i hemmet och den sista gnuttan kärlek dog då. Det blev sju mardrömsmånader för oss, innan jag tog mod till mig och flyttade hem med mina barn.

Lea hade ordnat med skuldsanering och ställde sig i hemlighet i bostadskö. Hon förberedde sig mentalt på att lämna Tomas, så fort allt det praktiska var ordnat. Men hon nämnde ingenting för honom.

– En dag berättade mina vänner att de sett att Tomas var aktiv på en dejtingsajt. Jag bestämde mig för att göra en falsk profil och tog kontakt med honom via den. Jag valde en profilbild på en kvinna med långt, brunt hår. Jag visste att det var hans idealtjej. Och visst fick jag napp. Vi började chatta med varandra. Han låg i sovrummet med sin mobil och jag satt i vardagsrummet med min padda. Han hade förstås ingen aning om att det i själva verket var mig han chattade med.

Fejkprofilen stämde träff

Tomas ljög att han var singel och Leas fejkprofil stämde träff med honom på en restaurang.

– När han åkte till jobbet den dagen klädde han upp sig och sa att de skulle ha representationsmiddag, han skulle bli sen och kanske inte alls komma hem till natten. Jag log i mjugg, för jag visste ju att han trodde att han skulle gå på en dejt med en snygg brunett.

Lea sitter i soffan och tittar ner i sin mobiltelefon.

Lea ordnade en fejkprofil och började chatta med sin sambo, som inte hade en aning om att det var henne han pratade med via dejtingsajten.

Foto: Theresia Köhlin

Tomas dejt dök såklart aldrig upp, men Lea hade riggat så att hennes väninnor gick till restaurangen och spelade förvånade över att se Tomas där. De frågade efter Lea, och Tomas lommade hemåt.

Lea avrundade den fejkade kontakten med Tomas och avslöjade aldrig vad hon gjort, men strax därefter meddelade hon Tomas att hon ville separera och skulle flytta ut.

– Jag valde att göra det på en restaurang, på en neutral plats. Då hade jag fixat min egen lägenhet, jag hade till och med hängt upp gardinerna där. Gissa om Tomas blev paff när han insåg att jag skulle flytta redan nästa helg!

Se också: Pia blev kär i en psykopat

Lea sitter på en sten i skogsbrynet, med hyreshus i bakgrunden.

– Nu är det många år sedan jag lämnade Tomas och det är något av det bästa jag gjort, säger Lea.

Foto: Theresia Köhlin

Tomas ville inte låta Lea ta med sig någonting från hemmet, men hon trotsade honom och tog det porslin och de sängkläder hon själv köpt.

– Han försökte göra en sista ful grej och skrev ett samboavtal som han daterade bakåt i tiden. Men jag vägrade skriva på. När jag steg ut ur hans hem en sista gång kunde jag äntligen andas igen. Dittills hade jag bara varit ett tomt skal. Men det tog tid att hitta tillbaka till mig själv igen, till den glada och positiva person jag är i grunden. Egentligen hade jag behövt gå i terapi, men min terapi blev att gråta ut hos mina katter och att vara nära mina barn.

Idag lever Lea ett fint liv. Hon har gått i tidig pension från jobbet som förskollärare, men extraknäcker som statist i filmer och älskar att umgås med vänner och sina barn och barnbarn.

– Jag lever ensam och har ett bra liv idag. Nu är det många år sedan jag lämnade Tomas och det är något av det bästa jag gjort i mitt liv.

Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö
4:05

Efter reklamen: Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

(4:05)

Slå på ljud

Fotnot: Tomas är ett fingerat namn.

Lea håller upp sin älskade katt.

– Det tog tid att hitta tillbaka till mig själv igen, till den glada och positiva person jag är i grunden, säger Lea och berättar att hennes terapi blev att gråta ut hos sina katter och vara nära sina barn.

Foto: Theresia Köhlin