Josefines yoga börjar blogga på allas.se

Josefines yoga – blogg på allas.se
Allas.se:s nya bloggare Josefine Bengtsson har gjort en inspirerande livsresa. Hon lämnade konsultjobbet i storstaden för att bo på en strand i Indien. I dag lever hon för yoga och meditation.

Under vinterhalvåret bor allas.se:s nya bloggare Josefine Bengtsson i ett litet hippiehus på en liten strand i västra Indien. Hon går omkring barfota, plockar frukter från träden, simmar i havet och sover gärna under bar himmel. Och hon älskar det. Josefine har alltid känt en längtan efter att få leva i samklang med naturen.

– Jag känner mig fri i enkelheten, det känns på riktigt liksom. Här kan man plocka en kokosnöt och vara nöjd och glad med livet. Jämfört med när jag är i Stockholm och bor i en lägenhet och måste ha skor och kläder på mig och köpa mat i affären. Det blir väldigt tomt när jag inte kan höra ljudet från vågorna, inget fågelkvitter och inte har gräs att gå på.

Annons
Josefin Bengtsson
Josefin Bengtssons blogg Josefines yoga hittar du nu på allas.se. Foto: Mohammed Salik

Det är fjärde året Josefine driver sin egen yogaretreat på Khola beach i södra Goa. Dit kommer nya stressade svenskar varje vecka som behöver ett avbrott från det uppkopplade men samtidigt avskärmade stadslivet.

– Man kan se hur stängda de är när de kommer hit, men bara efter några dagar har de en ny hållning och dansar fritt och har en glans i ögonen. Varenda en lever upp och det är så fint att se, det gör mig ännu mer säker på att alla längtar efter det här.

För att få wi-fi så att vi kan gör en Skypeintervju har hon fått lämna den lilla stranden och tagit sig till närmsta by och ett kafé. Josefine kommer direkt från en healing-session och ser sådär sund och lagom solkysst ut som man förväntar sig att en yogalärare ska göra.

Valde bort karriären

Redan som 15-åring lånade Josefine kilovis med böcker om meditation och spiritualism – hon drogs till sådant som hennes familj ansåg var ”flum”. Men livet för Josefine var utstakat och pekade i en annan riktning. Hon var en plugghäst med bra betyg och skulle fortsätta studera på Handelshögskolan. Och hon presterade på topp.

Det blev ett skifte för mig – att våga möta det som gör ont

Under ett jullov åkte hon och en kompis på en resa till Thailand som kom att förändra allt. Där kom hon i kontakt med en man på stranden som bjöd in henne till ett yogapass i djungeln.

– Jag tänkte ”wow, det här kommer förändra mitt liv”. Jag kände mig ganska dålig på positionerna och tyckte det var svårt att andas sådär genom näsan, men det var något med hur de i gruppen hade så öppna blickar, och jag kände mig sedd på ett djupare plan. Sen den dagen har jag yogat lite varje dag.

Josefine Bengtsson
Josefine valde yogan framför karriären – ett inte helt okomplicerat beslut. Foto: Elin Graf

Efter avslutade studier fick Josefine jobb som konsult på en pr-byrå. Men hon kände samtidigt ett starkare och starkare kall till något annat. Som en sidosyssla utbildade sig Josefine till yogalärare och snart visste hon att hon måste fullfölja sin dröm. Vilket också innebar att erkänna att hon hade valt fel väg, att hon inte var intresserad av någon karriär. Föräldrarna hade svårt att stötta hennes beslut, det blev en konflikt som pågick under flera månader. Inte heller vännerna förstod vad Josefine höll på med. Hon kände sig ensam och ifrågasatt. Men stark. Hon var fri.

Äntligen kunde hon ge sig ut i världen och hänge sig åt sin passion, hon reste till yogacenter på Bali och i Indien, kopplade bort från internet, träffade nya annorlunda människor, testade nya saker – som att prova ayahuasca, en psykedelisk växtbrygd från Amazonas, och att besöka en vipassana-retreat där man under tystnad sitter och mediterar tio dagar i rad.

– Det är verkligen så fantastiskt, men också det jobbigaste jag har gjort. Det var som om smärtan från hela mitt liv kom, så mycket demoner och mörker och tårar. Men också så vackert att sitta med det själv, och se att jag var kapabel att vara i så mycket smärta. Det blev ett skifte för mig, att våga möta det som gör ont. Det är ju det vi är så rädda för.

Har hittat sin sanning

Att möta en ny värld och en ny outforskad del av sig själv var omvälvande för Josefine.

– Jag upptäckte att jag inte hade levt efter min sanning, att jag hade levt instängd i en box, som en robot. Jag hade glömt att vara levande. Det var som att jag började ifrågasätta hela samhällsstrukturen. Jag blev en rebell och ville bara skrika ut det till världen. Men det enda jag kan göra är ju att leva efter min sanning och dela med mig av mina tankar. Jag kan inte skriva på Facebook att alla är lurade och lever fel, det funkar liksom inte, haha. Och dessutom har ju alla olika vägar och olika sanningar.

Här kan man plocka en kokosnöt och vara nöjd och glad med livet

– Jag har hittat något som är så otroligt vackert och magiskt som jag inte hade varit i närheten av innan jag kom i kontakt med i meditation och yoga. Det är som att jag hittat till mitt eget hjärta, min essens och min kropp på ett nytt sätt. Tidigare levde jag bara i mitt lilla huvud och ältade och planerade och presterade eller hade ångest. Även när jag tränade handlade det om att prestera och pressa kroppen.

Under Josefines yogaklasser är det aldrig några speglar, hon uppmuntrar till och med eleverna att ha ögonbindel på för att stänga ute störande intryck och förhindra att jämföra sig med andra.

Josefine Bengtsson
Halva året lever och yogar Josefine Bengtsson i Goa i Indien. Foto: Mohammed Salik

Driver tre yogaretreats

Josefine startade The Soul space (tidigare Yogiakademin) för att inspirera andra  till att träna yoga och meditera, komma in i sig själva, släppa loss, dansa, skaka, vara i naturen och på så sätt må bättre.

Som hon uttrycker det ”folk tittar mer ner i sin mobil än i någon annans ögon”.

– Jag kan själv märka skillnad när jag har haft en dag vid datorn eller sociala medier hur lätt det är att sugas in och att jag är helt uppe i huvudet efteråt. När jag kommer hem till min lilla strand måste jag andas eller skaka för  att komma tillbaka till mig, där jag vill vara mesta delen av tiden. Jag försöker se mobilen som en drog och sätter den ofta på flightmode, och är utan den i flera veckor i bland.

Förutom sin retreat i Indien så driver Josefine också retreats på ett slott i Bretagne i Frankrike och i Stockholms skärgård. Det betyder att hon reser ganska mycket och har många olika hem. Att endast ha två fasta punkter är något som hon önskar framöver, kanske blir det då också lättare att träffa någon att dela sitt liv med.

Folk tittar mer ner i sin mobil än i någon annans ögon

–  Jag längtar efter att kunna ha en livspartner, jag har försökt, men det är svårt. Det är mycket som ska till för en person som lever på en fast punkt, antingen måste den personen vara fri eller så måste jag anpassa mig och kanske leva i Sverige. De senaste åren har jag varit så sökande och det har hänt så mycket i mig. Nu känner jag att jag är redo men jag får vara tålmodig.

Josefine förklarar att hon i dag har lättare att komma nära människor, att hon är mer öppen i möten.

– Jag märkte att jag inte tidigare hade upplevt äkta möten med andra människor, inte ens med mina nära vänner, pojkvänner och familj. De har nog inte kommit hela vägen in till min sårbaraste lilla del, för den vågade jag inte ens visa för mig själv.

Press på att vara perfekt

I framtiden drömmer hon om att bygga ett stort retreat där likasinnade kan samlas och ägna sig åt yoga, meditation och bo i samklang med naturen och där barnen kan gå i skolor som är mer fokuserade på att förstå sitt inre, vara i sin kropp och hjärta än att trycka in ett överflöd av bokkunskap.

Det låter som en paradishistoria men för Josefine är drivkraften, precis som när hon var ung, att inte bara följa med utan att ifrågasätta hur vi lever och välja det som är bäst för henne. Något som förstås kan trigga andra.

– Jag har märkt ibland att de som själva inte lever efter sin passion kan bli triggade och ifrågasätta mitt liv och liksom vilja hitta något negativt med det.

Det finns delar i yogavärlden som kan vara lite flygigt och fejkat

Josefine är också medveten om att ”yogatjej” ibland används på ett lite nedlåtande sätt. Att det är något med livsstilen som kan irritera andra en aning.

–  Jag kan också bli provocerad av vissa nyfrälsta yogatjejer som ska visa att de är så glada hela tiden men missat djupet och att möta sina ”mörkare” sidor. Det finns delar i den spirituella yogavärlden som kan vara lite flygigt och fejkat vilket provocerar mig. Jag kan tänka mig att folk dömer mig också, och kanske tycker att jag flyr från samhället för att stå i en vacker yogabalans på en strand, haha. Men för mig handlar detta liv om nåt själsligt, om att få känna känslor och komma ner i sin kropp, något som världen behöver mer.

Delar du också med dig av dåliga dagar?

– Ja, många av mina följare brukar säga att de tycker om att jag delar med mig även när jag gråter. När jag är i mitt mörker så skriver jag om det och det är fint att bli mött i det och att folk känner igen sig.

Känner du ibland press som yogatjej att vara på ett viss sätt?

– Ja, det finns såklart de som sätter en på en piedestal när man håller på med yoga. Och jag känner själv att jag måste riva ner mig själv från den. Senaste åren har jag jobbat med att sträva efter äkthet snarare än perfektion, eller att försöka leva upp till någons förväntningar.

Vad kommer vi att få läsa om på bloggen?

– Det blir livsreflektioner, yogatips, meditationstekniker och recept. Det kommer inte vara fokus på hur man ser ut eller vad man kan prestera utan det kommer handla om att titta inåt och att spela i samma lag som kroppen. Det vill jag dela med världen.

Josefine Bengtsson
I bloggen bjuder Josefine bland annat på livsreflektioner, yogatips, meditationstekniker och recept. Foto: Mohammed Salik

Josefine Bengtssons bästa tips för inre ro:

* Ha mobildisciplin och sätt på flightmode emellanåt.

* Börja eller avsluta varje dag med slutna ögon och en stund för dig själv.

* Var i naturen så ofta som möjligt. När jag är i Stockholm går jag till skogen och sätter mig med ett träd varje dag. Det är en rensning.

Så kan du meditera hemma:

Försök få in en rutin, 5-15 minuter varje morgon eller kväll. Det blir som en incheckning med sig själv, börja med att fråga dig själv, hur mår jag nu?, Hur känns min kropp just nu? Sen ta en stund och använd en meditationsteknik. Det finns miljontals härliga tekniker, jag brukar lyssna på mina andetag eller skanna min kropp, men man kan också exempelvis ha uppmärksamheten på sina hjärtslag eller sin mage eller något helt annat. Man kan också stå och skaka upp och ner eller dansa, det är effektivt för att släppa tankarna i huvudet. Har du väl gjort den här incheckningen flera dagar i rad kommer du inte vilja vara utan det.

Vem är Josefine Bengtsson?

Ålder: 31.

Bor: Fördelar sin tid mellan Södra Goa, Stockholm och Bretagne.

Gör: Yogalärare, driver bloggen Josefines yoga på allas.se. Driver The soul space som anordnar yogaretrats.

Familj: Singel.

Hur många timmar om dagen yogar du?

– Två timmar när jag vaknar, efter frukost håller jag en yogaklass, sen blir det ofta något hemma i solnedgången, innan middagen så 4-5 timmar per dag.

Hur många timmar är du på sociala medier?

– 15-20 minuter.

Vilken är din största last?

– Kaffe måste jag ha varje morgon. Min mage gillar det.

3 viktigaste saker att ha med på dina resor?

– Yogamatta, spikmatta (den har hängt med i 10 år) en termos med te.

Vad gör du helst en lördagkväll?

– Ligger i hängmattan under stjärnorna och pratar med mina vänner.

Senast lästa bok?

A conversation with God, den handlar om yoga och meditation och samhället i stort.

Lyssnar helst på?

– Havets vågor.

Av Malin Aunsbjerg 

Läs också:

Mer inspirerande innehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar