Michelle och Cissi längtar efter barn: Tänk om stickan visar positivt

Michelle och Cissi längtar efter barn
#kampenförettbarn

Michell och Cissi längtar efter barn. Hittills har inte insemination och provrörsbefruktning gett önskat resultat.

Foto: Peter Ericsson

Lång väntetid, frustration och besvikelser. Det gäller att ha tålamod när man söker hjälp för assisterad befruktning. Paret Michelle och Cissi lever mitt i den verkligheten. – Man slits verkligen mellan hopp och förtvivlan. och allra värst är ovissheten, den kan vara väldigt knäckande.

Ovissheten och de långa väntetiderna har präglat tillvaron de senaste åren för barnlängtande Cissi Ristilä och Michelle Källman.

För att sprida informationen de själva saknat startade samboparet ett konto på Instagram – där flera tusen följare är med på deras resa.

Michelle och Cissi kämpar med att få barn: "Vi ger oss inte"
4:03

Efter reklamen: Michelle och Cissi kämpar med att få barn: "Vi ger oss inte"

(4:03)

Slå på ljud

Oavsett om det handlar om ett heterosexuellt par som trots månader – och kanske till och med år – av försök inte blivit gravida eller ett homosexuellt par i jakt på en lyckad befruktningsmetod är känslorna desamma.

– Man slits verkligen mellan hopp och förtvivlan. Och allra värst är ovissheten, den kan vara väldigt knäckande, berättar Cissi.

Solen skiner från en klarblå himmel, där vi sitter på gården utanför hennes och sambon Michelles lägenhet i centrala Norrköping.

Men deras tillvaro har varit allt annat än molnfri sedan de för snart 2,5 år sedan lämnade in en egenskriven remiss via 1177.se till RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum) på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Vi visste att det var långa väntetider till att få hjälp med assisterad befruktning och pandemin har ju inte precis minskat dem, menar Michelle med ett snett leende.

Något foster växer under vårt möte nämligen fortfarande inte i Cissis mage – som de kom överens om skulle bära barnet.

Cissi och Michelle vid äggplockning inför provrörsbefruktning

Cissi har länge drömt om få vara gravid, därför har paret bestämt att det är hon som ska bära deras barn.

Foto: Privat

– Eftersom jag till skillnad från Michelle i många år drömt om att någon gång få vara gravid, var det hur enkelt som helst för oss att ta det beslutet, förklarar Cissi.

Oro inför psykologbesök

Inom regionen har ofrivilligt barnlösa rätt till sex kostnadsfria inseminationer. Man kan välja att byta in två av dem mot en IVF (in vitro-fertilisering). Vid det sistnämnda är chansen att bli gravid ungefär dubbelt så stor – runt 35-40 procent i stället för cirka 20 procent (mycket beror på ålder).

– Med tanke på de betydligt bättre oddsen hade vi hoppats att få inleda direkt med IVF. Men läkarna ville att vi skulle prova insemination först, det är oftast den vägen man börjar, säger Michelle.

Efter besöket på RMC i januari 2019 väntade bland annat en läkarundersökning för Cissi, för att se om kroppen fungerar som den ska inför en planerad graviditet och samtal för båda med en psykolog.

Men brist på information orsakade enligt paret onödig oro inför psykologbesöket.

– Jag hade en jobbig uppväxt och blev till slut på egen begäran placerad i ett familjehem som 18-åring, efter att ha anmält missförhållanden hemma. Jag var rädd för att det skulle ses som negativt. Men samtalet handlade mest om vi hade tänkt igenom allt, hur vi bor, om vi har jobb och om vi senare kommer att berätta för barnet hur det har blivit till – vilket är ett krav när det gäller donerade könsceller, säger Cissi.

#kampenförettbarn
Malin blev utbränd av att vara ofrivilligt barnlös – fick elva missfall

Allt såg positivt ut för paret, som fann varandra via en gemensam vän på Facebook 2016 och flyttade ihop i Norrköping året därpå. I dag är de bägge snart 32 år fyllda och arbetar på samma logistikföretag. Cissi är produktionsledare och Michelle orderplockare.

– Hon är med andra ord min chef på jobbet. Men inte hemma, skrattar Michelle.

– Haha, nej, hemma kan Michelle få tro att det är hon som bestämmer, kontrar Cissi med ett stort leende.

Startade ett instagramkonto

De ställdes i kön för insemination i början av 2020 och fick veta att det kunde dröja mellan sex och tolv månader innan det var deras tur.

– Vi hörde sedan av oss till RMC då och då för att se hur långt vi kommit i kön, men kunde inte få något tydligt svar. Det är frustrerande och tungt att inte veta när det blir av. Avsaknaden av information har varit problematisk ända sedan dag ett, anser Cissi.

Cissi och Michell har instagramkontot 100.kvadratmeter.karlek

Cissi och Michelle startade instagramkontot 100.kvadratmeter.karlek för att berätta om sina resa att skaffa barn.

Foto: Peter Ericsson

Det var just av den anledningen paret startade sitt instagramkonto: 100.kvadratmeter.karlek.

– Vi tog namnet från ytan på vår sekelskifteslägenhet och att det finns så mycket kärlek där. Tanken är att sprida information om hur processen går till. Att följa vår resa genom glädje och sorg i försöken att bli gravida, säger Cissi.

– Man borde prata mer om ofrivillig barnlöshet och den hjälp man kan få redan på sexualkunskapen i skolan. Det finns många homosexuella runtom i landet som kommer att vara i behov av hjälp och även heterosexuella som inte kan bli med barn på naturlig väg, menar Michelle.

Responsen på Instagram har varit stor. Deras konto har redan runt 3 000 följare – och det ökar hela tiden.

– Så fort något nytt händer, eller ibland inte händer, skriver vi och lägger ut bilder. Det kan lika väl vara en bild då vi skrattar, som att någon av oss gråter. Vi vill visa verkligheten. Därför ska kort inte bara tas när man är glad, anser Cissi.

Som exempelvis vid beskedet att RMC i Linköping, där den assisterade befruktningen skulle genomföras, stängdes flera månader på grund av covid-19.

Varför inte ragga upp någon på krogen?

Under den långa väntan fick paret en hel del råd av vänner och bekanta. Men alla tips var inte lika välkomna...

– Vissa har undrat om vi inte kan lösa barnlösheten på egen hand i stället, genom att ragga upp någon på krogen eller ha sex med en killkompis. I så fall skulle dels Cissi tvingas vara otrogen mot mig, sedan har vi risken att drabbas av en sjukdom och även den juridiska frågan, säger Michelle.

#kampenförettbarn
Tv-enkät: ”30 procent av mina vänner har problem med att få barn”

Hon skrev vid ett tidigt tillfälle på ett så kallat ”samtycke till behandling”, som innebär att hon automatiskt blir vårdnadshavare tillsammans med Cissi.

– Då finns inga tveksamheter om vilka som är föräldrar och har ett gemensamt ansvar för barnet. Donatorn har varken några rättigheter eller skyldigheter. Det här handlar ju inte om att vi berövar någon rätten att vara pappa, donerar man könsceller är man väl medveten om varför, understryker Michelle.

Sökte till klinik i Danmark

När tiden gick och paret inte fick något besked började de kolla upp andra alternativ. Den första inseminationen genomfördes under oktober 2020 på Storkkliniken, en privat klinik i Köpenhamn.

– Om man är godkänd i Sverige kan man söka vård utomlands, men då måste man stå för kostnaden själv och sedan ansöka om ersättning från Försäkringskassan. Vi valde att betala de 11 000 kronorna som det kostade i Danmark själva, för att ha alla sex försök hemma i Sverige kvar, berättar Cissi.

Trots att donatorn inte var matchad mot Michelles utseende (mörkt hår och ljusa ögon) bestämde de sig för att köra ändå. Man får välja sådant på en privat klinik, på landstinget matchas det efter den icke bärande föräldern och som ensamstående matchas donatorn med bäraren.

– Man var tvungen att bära munskydd. Det kändes lite märkligt att samtidigt ligga där naken i gynstolen, skrattar Cissi.

Men graviditetstesten som hon tog ett par veckor senare visade till deras stora besvikelse negativt.

Ville prova en IVF-behandling

Senare i oktober förra året fick de äntligen en tid på RMC i Linköping. Då upptäckte de vilken skillnad det är på stämning och miljö i jämförelse mot den privata kliniken i Köpenhamn.

– På Storkkliniken var det väldigt mysigt, med spamusik. På RMC är det en steril sjukhusmiljö och inte så stämningsfullt. Man hoppar upp i gynstolen, särar på benen och får sperman insprutad i livmodern, berättar Cissi och fortsätter:

– Samtidigt är det ju resultatet som är det viktigaste. Att någon gång få uppleva drömmen om att bli gravid vore helt underbart. Då skulle det inte spela någon roll hur det var vid själva inseminationstillfället.

– Något annat som skiljde länderna åt är att man i Danmark ville göra inseminationen samma dag som ägglossningen börjar, medan vi i Sverige vill vänta till andra dagen så att den kommit i gång ordentligt, säger Michelle.

Cissi med negativt graviditetstest

Hittills har graviditetstesten visat negativt.

Foto: Privat

När inte heller två försök på RMC gav något resultat, bad de om att istället få prova en IVF-behandling.

Till deras stora glädje inleddes en sådan under april månad i år.

Som förberedelse fick Cissi på egen hand först ta sprutan Gonal-F i fyra dagar. Den hjälper kroppen att utveckla fler folliklar/äggblåsor (som innehåller ägg). Femte dagen lades även en spruta som heter Fyremadel till – för att förebygga för tidig ägglossning.

– Jag har tagit totalt 21 stick i magen på 11 dagar. Nu är det bara en kvar, Ovitrelle, som gör att äggstocken släpper ifrån sig äggen och får dem att mogna på sig ännu mer. Sprutan framkallar med andra ord ägglossning. Den tas 36 timmar innan äggplocket. Efter plocket får ägg och sperma ”para sig” i en behållare några dagar innan det finast befruktade ägget sätts tillbaka i min livmoder, säger Cissi.

#kampenförettbarn
Sociala medier bättre stöd än partnern för vissa ofrivilligt barnlösa enligt studie


Skulle det inte lyckas den här gången heller finns chansen att göra en ny kostnadsfri IVF-behandling.

– Tänk så fantastiskt det vore om stickan visar positivt. Annars är det bara att försöka ställa om inför ett nytt försök. Vi är ju vana att vänta vid det här laget, menar Cissi och Michelle nickar bredvid.

Det här hände sen

Tyvärr misslyckades IVF-behandlingen och Cissi blev inte gravid.

– Vi kommer att få göra en ny insättning av 5-dagarsembryot vi har i frysen, i augusti 2021. Blir det inget av det, så är det en ny IVF som gäller och då börjar man om med alla sprutor och ett nytt ägguttag. Vi får inte fortsätta i denna cykel då man vanligtvis pausar en cykel. Och då hamnar vi i nästa cykel vid midsommar, så det blir naturligt att köra på efter semesternedstängning. Och ganska skönt för oss också att vila lite från ovissheten, berättar Cissi.

Här kan du följa Cissi och Michelle på Instagram: 100.kvadratmeter.karlek

Fakta ofrivillig barnlöshet

I bland blir det ingen graviditet när man försöker befrukta ett ägg med spermier. Det brukar kallas för ofrivillig barnlöshet när man har försökt att få till en befruktning i mer än ett år.

Barnlöshet kan också bero på att förutsättningarna inte finns. Du kanske är ensamstående, lever i ett samkönat förhållande eller i ett förhållande där den andra inte vill ha barn.

Det finns olika behandlingar som kan hjälpa för att få till en graviditet:

  • Stimulerad ägglossning: hormonbehandling som stimulerar äggstockarna till ägglossning.
  • Insemination med spermier, egna eller donerade: hjälper spermierna in i livmodern. Spermierna behöver då inte simma så långt.
  • IVF, provrörsbefruktning: en läkare hämtar ut äggen direkt från äggblåsorna i äggstocken. Äggen ska sedan befruktas av en mans spermier utanför kroppen. Om befruktningen lyckas sätts ett befruktat ägg in i livmodern efter några dagar.

Det här gäller juridiskt vid donation:

  • En spermadonator ska vara mellan 23 och 45 år – och helst ha barn själv. Han ska vara fysiskt och psykiskt frisk. Spermierna ska tåla nedfrysning och upptining.
  • Barn som kommer till genom donation har som vuxna rätt att få veta identiteten på donatorn. Donatorn har inga juridiska skyldigheter gentemot barnet.
  • Blir man i stället gravid genom sex kan pappan begära umgängesrätt och vårdnad om barnet. Det dröjer innan en eventuell adoption kan bli aktuell.
  • När ett par gör assisterad befruktning med donerade könsceller (spermier, ägg eller embryo) på klinik i Sverige, får den som inte ska bära barnet skriva på ett så kallat ”samtycke till behandling”. Detta görs på kliniken innan behandlingen påbörjas. Samtycket fungerar sedan som en juridisk försäkran på att barnet har rätt att få denna förälder fastställd som juridisk förälder efter att barnet är fött.
Marie och Gustav Mandelmann om lyckan över barnbarnet