Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Nahid: Min pojkvän hade 24 flickvänner – samtidigt

15 mar, 2019 
Redaktionen
Nahid Persson om pojkvännen Anders 23 andra kvinnor
Efter en tung period i livet trodde filmaren Nahid Persson att hon aldrig skulle orka göra en dokumentär igen. Hon sökte i stället kärleken på nätet och träffade Anders – charmig, bekräftande och snygg. Men när hon upptäckte att han hade 23 kvinnor vid sidan av tog hon åter upp kameran.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon är en uppmärksammad dokumentärskapare, känd för sina filmer som Prostitution bakom slöjan och Drottningen och jag. Det fick männen hon dejtade att flexa sina intellektuella muskler, med invecklade monologer och duktighetstävlingar.

– Det var som om de var tvungna att hävda sig när de såg att jag inte hade behov av dem, säger hon och suckar.

Hennes senaste dokumentär liknar ingenting av det hon tidigare har gjort. Hon berättar att Anders var en befrielse, som att öppna fönstret och andas frisk luft, efter en rad misslyckade Tinderdejter. Han var otvungen, jordnära och bekräftande, från den stund de träffades.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Han läste av mig, gav enormt mycket uppskattning. Jag tyckte att han var fantastisk, säger hon.

Nahid och Anders på filmpremiären av Anders, jag och hans 23 andra kvinnor
Nahid och Anders på filmpremiären av Anders, jag och hans 23 andra kvinnor. Foto: Eero Hannukainen/TT

Hon hade just kämpat sig tillbaka från två års utmattning efter arbetet med filmen Min stulna revolution, om sökandet efter de vänner som fängslades och torterades av den islamistiska regimen efter den iranska revolutionen.

Annons

– Det var så mycket smärta. Dessutom skilde jag mig i samma veva, så jag hade inte längre någon därhemma att bolla med. Jag trodde aldrig att jag skulle göra en film igen.

Flydde till Sverige

Nahid Persson växte upp i Iran på 1970-talet. Hon säger att hon alltid har varit envis och risktagande.

– Jag tror det är genetiskt. Det har funnits en kraft i mig som vill förändra och stoppa orättvisor.

Ta bara det faktum att hon själv arrangerade sitt äktenskap, med en ung kamrat. När pappa sa nej flydde hon hemifrån tills han ändrade sig. Hon var i flera år politisk aktivist och arbetade mot shahen och senare mot Khomeini. Men det blev allt farligare och till slut avrättades hennes bror.

– Det var vad som väntade mig också. Vi flydde i en liten motorbåt, min dotter var bara ett år och jättesjuk. Jag glömmer aldrig när jag var tvungen att hålla för hennes mun när hon hostade.

Annons

Hon säger att det är konstigt att minnas de åren i dag, som att tänka på en annan människa i en annan tid.

När hon kom till Sverige ville hon inte sitta i skolbänken i flera år för att kunna jobba som journalist. Hon lånade i stället en kamera från Studiefrämjandet och filmade på barnens dagis. Filmerna klippte hon ihop, lade på musik och sålde till föräldrarna.

– Efter ett tag kände hela Uppsala mig, säger hon och ler.

Han kändes äkta

Nahid Persson lutar sig bakåt på händerna. Tillbaka till Anders.

Tänk hur svårt det är att dölja minsta lilla grej i en relation, och han hade 24!

Det fanns ända från början små varningstecken. Varför skrev han ”nu är jag hemma igen” till henne, när han aldrig talat om att han skulle gå ut? Var meddelandet ämnat för någon annan? Men hon glömde allt sånt, så fort de träffades.

– Då försvann alla misstankar, han var så oerhört äkta, säger Nahid Persson.

Anders och Nahids initialier inkarvade i ett träd
Det före detta parets initialer, förevigade av Anders. Foto: Nahid Persson

Träffades på nätet

Efter tre veckor som ett par kom chocken. Kvinnor på Facebook kommenterade hans inlägg med hjärtan och pussar. Nahid Persson kontaktade en av dem och fick veta att fler hade reagerat. Snabbt bildades en grupp på Facebook, där tio kvinnor som hade en pågående relation till Anders samlades. De var chockade och ilskna. Sammanlagt hade Anders 23 förhållanden vid sidan av Nahid.

Annons

– Vi hade ju bara varit tillsammans i tre veckor, så jag hatade honom inte, men jag kände mig arg. Jag tänkte att jag skulle göra en film om kvinnorna i gruppen.

Kvinnorna är för honom en flykt, ett slags missbruk. Han ville bort från det

Många hade säkert inte velat berätta för någon. Skammen över att ha blivit lurad hade tagit över. Vad var det som fick henne att lyfta kameran?

– Sättet vi möttes på är ju i sig ganska hysch-hysch. Man vill inte säga att man känner sig ensam, att man söker kärleken på nätet. Sedan att bli lurad är ännu värre. Så jag tänkte att detta nog är något som många kan känna igen sig i. Dessutom fascinerade han mig. Tänk hur svårt det är att dölja minsta lilla grej i en relation, och han hade 24! Sedan förändrades förstås mina anledningar under processens gång.

För när Nahid Persson kontaktade Anders för att meddela att hon tänkte göra en film om hans kvinnor, sa han att han ville medverka. Hon blev förvånad och glad.

Annons

– Han sa att han ville förändras, kvinnorna är för honom en flykt, ett slags missbruk. Han ville bort från det. Jag började filma honom dygnet runt.

Nahid och Anders vid inspelningen av dokumentären
Nahid och Anders vid inspelningen av dokumentären Anders, jag och hans 23 andra kvinnor. Foto: Josefin Hjertquist/SVT

Djupt personligt

De kom allt närmare varandra under inspelningen och blev åter ett par under en period. Filmen är en djupt personlig, ibland smärtsam, djupdykning i de bådas psyken.

Jag blev någon slags terapeut nästan

– Jag krigade med mig själv under processen. Ville jag verkligen visa detta om han inte lyckades förändras? Men när folk började höra talas om projektet så hörde så många kvinnor av sig som berättade sina historier, jag blev någon slags terapeut nästan. Jag kände att detta är något som är viktigt, och väldigt allmänmänskligt.

Nahid Persson
Trots att Nahid såg små varningstecken tidigt i relationen ville hon inte tro att något kunde vara fel. Foto: Magnus Sandberg/TT

Det här är Nahid Persson

Ålder: 58.

Bor: Lidingö.

Familj: Tre vuxna barn, fyra barnbarn, en gammal katt.

Gör: Dokumentärfilmare.

Aktuell med: Filmen Anders, jag och hans 23 andra kvinnor. Går att se på SVT Play till och med söndagen den 7 juli 2019.

Av Monika Israelsson 

Läs också:

Ruth: Jag hjälpte min syster ur missbruket

Carola dolde makens alkoholism – var medberoende i 25 år

Martina Haag skev bok om otroheten efter uppbrottet

Annons