Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

När en anhörig gått bort – 6 sätt som håller minnena vid liv

26 okt, 2021 
AvLukas Ernryd
Till vänster, någon tänder ett ljus under allhelgonahelgen, till höger, ett äldre par sitter på en brygga.
Med tiden riskerar minnena av våra anhöriga att blekna. Nu finns det ett nytt verktyg som hjälper oss att komma ihåg våra nära och kära.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett liv tar slut, men när är egentligen en människa borta? Inte så länge vi minns rösten.

Så börjar Fonus nya minnesverktyg som har lanserats inför Allhelgonahelgen som i år infaller den 6 och 7 november.

Se också: 6 skäl att skriva testamente

6 viktiga skäl till att skriva testamenteBrand logo
6 viktiga skäl till att skriva testamente

Närmare bestämt är det en kort video med vägledning med 6 råd hur man ska göra för att bättre minnas den som gått bort. Enligt företagets undersökning uppgav nära hälften att minnet av den bortgångne förändras mycket över åren. Var tredje svensk, tycker att det är svårt att veta hur man ska hålla kvar minnena.

Annons

Vägledningen kallas "Minneshjälpen" och är gjord med psykologen Liria Ortiz.

Ett sorgearbete pågår ofta i flera år efter att en nära anhörig gått bort och våra minnen är en viktig del i det. De är också en viktig källa till glädje. Det är däremot naturligt att minnena bleknar med tiden men det finns metoder för att hålla dem vid liv och minnas bättre. Det kan därför vara både nyttigt och fint att ge sig själv en extra stund tillsammans med sina minnen under allhelgona. Om du vill ha konkreta tips är Minneshjälpen ett bra verktyg, säger Liria Ortiz.

6 sätt att minnas en anhörig

1. Musik

Musik fyller en viktig funktion med att väcka minnen och aktivera känslor från det förflutna. Minneshjälpen ger rådet att sätta sig bekvämt till rätta, blunda och sätt igång ett musikstycke som du förknippar med någon som gått bort. Kanske dyker det upp en hel berättelse.

Annons

2. Bilder och film

Ta fram fotoalbumet. Titta extra på detaljerna. Vad hände innan och efter bilden togs? Vad pratade ni om?

3. Dofter

Minneshjälpen upplyser oss om att luktsinnet är människan äldsta sinne och det enda som har en direkt koppling till hjärnans känslocentrum. Rådet är att plocka fram en parfym, schampoo eller annan doft som förknippas med den man saknar.

4. Plats

Sök upp en särskild plats som var viktig för er och se vilka minnen som vaknar till liv. Ta god tid på dig.

5. Föremål

Kanske har du tillgång till något från någon du vill minnas. Kanske en kaffemugg eller en tröja. Att samla föremål som vill sparas i en minneslåda kan vara en bra idé.

6. Minnas tillsammans

Minneshjälpen ger tipset att träffa andra som också har en bild av en anhörig som gått bort. Att minnas tillsammans kan väcka och förstärka minnen., men också ge nya nyanser och perspektiv. Man kan fylla i varandras luckor. Dessutom kan det trösterikt att inte vara själv med sin saknad och minnen.

Annons