Pia levde med en psykopat: ”Såren kommer att läkas men ärren finns kvar”

Porträtt av Pia Johansson som berättar om sin tid med en psykopat.
Pia blev kär i en psykopat. Det höll på att kosta henne livet. Och det skulle dröja fem år av psykisk och fysisk misshandel innan hon till slut lyckades ta sig ur helvetet.

Under flera år bröt mannen ner Pia psykiskt och fysiskt. Till slut hade hon bara en önskan – att få dö.

– Jag har ärr i både kropp och själ, som aldrig kommer att läka helt, men jag är stolt över att jag lyckades lämna en destruktiv relation, säger Pia Johansson som är aktuell med den självbiografiska boken För ditt eget bästa där hon berättar om sina år med psykopaten Fredrik.

Se Pias berättelse här:
4:05

Efter reklamen: Se Pias berättelse här:

(4:05)

Slå på ljud

Pia var ensamstående fyrabarnsmor med ett rikt socialt liv när hon träffade honom med stort H.

– Jag levde ett glamoröst singelliv, mina två äldsta Lisa och Olof hade flyttat hemifrån medan de minsta bodde kvar hemma. Min ekonomi var bra och mina frisörsalonger gick bra. Men jag saknade en man i mitt liv, berättar Pia.

Pia Johansson sökte en grandios man

Halvt på skoj, halvt på allvar författade hon en ironisk kontaktannons som löd ungefär: ”Jag söker kontakt med grandios man med god ekonomi som älskar att stå i centrum”.

– Jag sökte en person som inte fanns i verkligheten, döm om min förvåning när jag fick en match på nätet, säger Pia och skrattar åt minnet.

Idag vet jag att psykopater är som rovdjur som har det där insugande i blicken när de ska fånga sitt byte

– Han var för bra för att vara sann, och det är en lärdom jag vill skicka med andra kvinnor: Lyssna till din magkänsla, fall inte för fagra ord.

Ökad risk för kvinnor att misshandlas om de tjänar mer än sin partner

Så fort de hade etablerat kontakt ville han träffas så fort som möjligt.

– Plötsligt stod han där utanför min salong med sitt leende och ögon som gnistrade. Jag tappade andan fullständigt, och sögs in i hans blick. Jag hade aldrig känt något liknande tidigare, och då hade jag ändå några relationer bakom mig. Idag vet jag att psykopater är som rovdjur som har det där insugande i blicken när de ska fånga sitt byte.

Det skulle dröja fem år av psykisk och fysisk misshandel innan hon till slut lyckades ta sig ur helvetet. Men då, 2012, var Pia en kaxig tjej som visste sitt värde och hon gjorde snabbt klart för den nyvunna kärleken att visst kunde de ses men bara varannan helg då hennes yngsta 14-åriga Klara och Karl, 8, var hos sina pappor.

Den första tiden blev oerhört intensiv och Fredrik överöste Pia med komplimanger.

– Såhär i efterhand känns det som att han hade spionerat på mig under en längre tid eftersom han visste så mycket om mig, säger Pia som beskriver den första omtumlande tiden som att befinna sig i orkanens öga ”där du knappt hinner andas”.

Mannen blev som en drog

– I början var förhållandet lustfyllt, säger Pia som trots sina intentioner att inte inleda en seriös relation förlovade sig med Fredrik efter bara nio veckor.

Vad hon inte visste då var att han hade en parallell relation med en annan kvinna, vilket Pia blev varse först långt senare.

Pia Johansson vid ett bord

Trots varnande ord från många hade Pia skygglappar. Hon ville inte se att hon levde i ett sjukt förhållande.

– Efter att ha umgåtts väldigt intensivt kunde det gå flera dagar då han inte hörde av sig. Detta skapade en oro och tankar på att jag inte dög poppade upp, men så plötsligt stod han där utanför min dörr och då var allt förlåtet och jag kände enorm tacksamhet över att han tagit mig tillbaka in i sin sfär igen.

När han var hos henne kände hon sig älskad och trygg men när han, alltid utan förvarning, försvann, var det som att hon slutade leva.

– Det blev som ett missbruk där Fredrik var min drog. Allt kretsade kring att få ha honom hos mig, oavsett hur han behandlade mig. För att få en sekund av bekräftelse och kärlek var jag tvungen att stå med 90 minuter av skräck.

Å ena sidan hyllade han Pia för att vara en duktig yrkeskvinna som drog in pengar, å andra sidan var han notoriskt svartsjuk och som sådan övertygad om att Pia hade sex med sina manliga kunder på salongen.

Kontrollerade hennes ekonomi

– Jag tvingades smygjobba, för pengar var jag ju tvungen att dra in. Om han inte tyckte att jag drog in tillräckligt fick jag inte använda bilen. Han förbjöd mig att hämta och lämna mina barn på deras fritidsaktiviteter. Varje morgon kollade han trippmätaren och jämförde med bensinkvittona. Om han inte var ”nöjd med mig” kunde han plötsligt spärra mina konton.

Pia var tvungen att förhålla sig till vissa regler. Om hon bröt mot dem hotade han med att kasta ut både henne och barnen.

– Ena stunden var jag den mest underbara kvinnan i hans liv, i nästa kunde han vräka ur sig att jag var den äckligaste, fulaste människan som fanns och att ingen mer än han ville ta i mig.

Både Pia och Fredrik älskade att bejaka det sexuella, men för Fredrik handlade det inte om sexuell njutning utan om den sadistiska tillfredsställelsen av att ha en annan person i sitt våld.

– Han utsatte mig för ett sexuellt våld men gömde sig bakom BDSM (bondage, disciplin, sadism, masochism).

Från att ha varit en tjej som gillade att klä sig i jeans bytte Pia stil totalt.

– Han ville att jag skulle klä mig sexigt. Han var besatt av sex och ville att vi skulle besöka swingersklubbar, berättar Pia, som inte alls var förtjust i att byta partner.

Varje kväll hade de sex, ofta våldsamt.

Pia Johansson utsattes för sexuellt våld

I boken finns en närmast surrealistisk scen där Pia beskriver hur hon och Fredrik hade sex en kväll och han ville att hon skulle kissa på honom, efteråt satte hon på te och de tittade på Antikrundan.

Hur ska man förstå att du gick med på allt?

– Det handlar om en normaliseringsprocess där våld varvas med kärlek och du lever för ögonblicken av bekräftelse. Såhär i efterhand hör jag ju själv hur sjukt det låter.

Min hjärna var kidnappad av Fredrik. Hans vilja var min lag

I början av förhållandet tvingades Pia också underteckna ett avtal om att hålla sig frisk och dra in tillräckligt med pengar. För att ytterligare trycka ner Pia ifrågasatte han henne som mamma.

– När han började skrika och bete sig illa mot mina barn var min självkänsla redan så tilltufsad att jag inte orkade säga ifrån. Till slut kritiserade han mig för allt. Inget jag gjorde var bra nog, min hjärna var kidnappad av Fredrik. Hans vilja var min lag, säger Pia.

Pia Johansson, som blev kär i en psykopat, fotograferad framför ett träd.

Pia var tvungen att förhålla sig till vissa regler. Om hon bröt mot dem hotade han med att kasta ut både henne och barnen.

Trots varnande ord från systern, mamman, de äldre barnen, vänner och kollegor, hade Pia skygglappar. Hon ville inte se att hon levde i ett sjukt förhållande. Allt eftersom tiden gick tilltog den psykiska terrorn men nu började Fredrik även agera fysiskt våldsamt mot Pia. Under en gemensam resa till Spanien slog han henne sönder och samman.

Händelsen ledde till att Pias syster polisanmälde Fredrik, en anmälan som Pia tog tillbaka. Hon valde att ge sin antagonist förnyat förtroende, allt för att han skulle tycka om henne.

Sista året med Fredrik beskriver Pia som den mörkaste fasen i relationen.

– Det enda jag ville var att ta mitt liv, säger Pia som blev väldigt sjuk under den här perioden.

– Jag hade hemskt ont i ena höften, en smärta som jag ignorerade eftersom jag inte hade råd att vara sjukskriven. Jag måste ju dra in pengar till Fredrik.

Men till slut sa kroppen ifrån, Pia fick en kraftig inflammation i höftleden och tvingades till operation.

Blev utkastad på gatan

Efter operationen ville Fredrik ta hem Pia. Det skulle visa sig vara ett dumt beslut.

– Trots att jag satt i rullstol hjälpte han mig varken på toa eller att duscha och efter sju veckor kastade han ut mig på gatan eftersom han menade att jag brutit mot kontraktet att hålla mig frisk.

På nåder togs Pia tillbaka, vilket var det enda hon suktade efter, att släppas in i Fredriks gemenskap igen. Några månader senare var det dags för Fredrik att hamna på sjukhus efter att han slagit sig då han åkte inlines. Pia fanns såklart vid hans sida och när han krävde att hon skulle ta hem och vårda honom i hemmet tvekade hon inte.

Hjälp mot våld i nära relationer

Lever du eller någon i din närhet med våld i en nära relation? Hit kan du vända dig:

  • I akuta situationer ska du ringa till 112. Polisen kan ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och bistå med information om skyddsåtgärder och ansökan om kontaktförbud.

  • Kommunens socialtjänst har ansvar för att ge stöd till personer som blir utsatta för våld. De ska erbjuda samtalsstöd och rådgivning samt ekonomiskt och praktiskt stöd. De ska också kunna ge dig olika typer av skyddsinsatser samt se till att barnen får stöd och hjälp.

  • Kvinno- eller tjejjour kan ge krisstöd i en akut situation och även ge stöd med att bearbeta erfarenheterna efteråt. På ROKS hemsida kan du hitta din närmaste jour. Även organisationen Unizon har en sammanställning av kvinno- och tjejjourer runtom i landet – här hittar du en jour nära dig.

  • Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020 50 50 50. Här kan du få stöd men också information om vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp där du bor, som polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.

  • RFSL erbjuder samtalsstöd via telefon till HBTQ-personer som utsatts för våld, hot och kränkningar. Du når deras stödmottagning på 020 34 13 16.

  • Det finns en rad hjälporganisationer som kan ge stöd och råd till kvinnor som utsätts för våld i en nära relation. Du hittar fler länkar hos 1177 Vårdguiden.

  • Män som är våldsamma och vill söka hjälp för detta kan vända sig till Rikskriscentrum, vars medlemsorganisationer arbetar med män i kris och mäns våld mot kvinnor utifrån kriscentra, mansmottagningar och våldsmottagningar. Här kan du hitta närmaste mottagning.

Källa: 1177 Vårdguiden, Rikskriscentrum

– Jag satt vid hans säng dygnet runt medan han bara grät och jag tröstade, berättar Pia.

Så fort han tillfrisknat ”tackade” han henne genom att skrika ”vilken jävla värdelös fitthora du är”. Där och då föll fjällen äntligen från hennes ögon.

– Jag tänkte ”går jag inte nu gör jag det aldrig”. Jag fattar inte var jag fick kraften ifrån, men jag reste mig och vände aldrig tillbaka, säger hon och ler stolt.

Hur mår du idag?

– Jag känner mig väldigt odeprimerad, säger Pia och skrattar.

– Jag har en ny relation och jag och barnen pratar mycket om det som hänt.

Hon har polisanmält Fredrik. Men anmälan har inte lett till åtal eller fällande dom, vilket Pia beklagar.

– Många tror att en misshandel handlar om en spräckt läpp men det våld han utsatte mig för syns inte på utsidan utan bestod i att man blev utfrusen, den ekonomiska misshandeln var fruktansvärd. När jag lämnade honom hade jag ingenting utan var tvungen att bygga upp mitt liv från scratch igen.

Kommer du någonsin att bli hel igen?

– Såren kommer att läkas men ärren finnas kvar. Jag brukar säga att jag har varit drabbad av en dödlig sjukdom men fått en andra chans, säger Pia som hittat ett bra sätt att bearbeta det trauma Fredrik utsatte henne för – improvisationsskådespeleri och hon satsar idag helhjärtat på skådespeleriet.

Skrivit boken För ditt eget bästa

Boken hoppas hon ska bli en ögonöppnare för andra som lever i destruktiva relationer.

– Jag vill vara ansiktet utåt för kvinnor som lider i tysthet. Jag uppmanar till en ny #metoorörelse. Skulden och skammen ligger inte hos kvinnorna utan hos männen och när man berättar försvinner skammen, säger Pia.

Läs mer från #sistaslaget

På allas.se publicerar vi nu artikelserien #sistaslaget för att synliggöra våld mot kvinnor och för att säga att det räcker nu. Våldet måste få ett slut.

Allt material i artikelserien hittar du här

Foto och film: Veronika Kindblad, Viktoria Davidsson