Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Relationerna krisade – då blev Lisa och Malin sambor

30 aug, 2021 
SUSANNE STAMMING
Malin Törnqvist och Lisa Karinsdotter sitter på trappan med en hund mellan sig.
Malin (till vänster) flyttade in till Lisa och för båda blev det helande månader.
Båda var nyseparerade och gick igenom en skakig period. Då flyttade Malin Törnqvist in till Lisa Karinsdotter, med barn och allt. Den okonventionella lösningen förde mycket gott med sig. Nu vill de inspirera andra kvinnor att söka varandras stöd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det blir en ny sorts energi som flödar fram när man vågar bryta några osynliga sociala regler. Det märkte Lisa och Malin. Genom sitt ovanliga val kunde de stötta varandra, spara på ekonomin och hitta kraft att gå framåt. De blev de två tjejerna som under några månader bodde under samma tak och som upptäckte att det bland många ansågs vara lite utanför mallen att dela bostad och liv som separerade kvinnor.

– Egentligen undrar man varför det inte är vanligare, säger Lisa.

Lisa Karinsdotter skildes från sin man under hösten förra året och upptäckte ganska snart att huset var både tomt och onödigt stort.

– Jag flyttade från Stockholm till västkusten för 14 år sedan för kärlekens skull. Vår dotter föddes 2011 och jag jobbade som säljare, berättar hon.

Livet rullade på och var bra, men hon kände inte att hon hade hittat hem på riktigt och så småningom var relationen över.

Annons

– Det är kanske inte helt ovanligt med kriser efter att ha varit tillsammans i flera år, säger Lisa.

Det som ändå underlättade vardagen efter separationen var att Lisa hade möjligheten att bo kvar i huset där familjen tidigare bott tillsammans. För väldigt många kvinnor är det omöjligt av rent ekonomiska skäl och det kan vara en broms som gör att många tvekar inför att göra den där förändringen som de känner behövs.

– Jag fick ut ett arv från min mamma, som gjorde att jag kunde köpa ut mitt ex från huset, berättar Lisa. Det var en fantastisk möjlighet, men jag inser att få kvinnor har den chansen. Många stannar till och med för länge i riktigt dåliga relationer enbart på grund av att de vill att barnen ska få bo i hus och det är ganska galet. Det borde inte vara så svårt, för det blir en kvinnofälla.

Lisa Karinsdotter som efter separationen öppnade sitt hus för inneboende.
När kärleken tog slut köpte Lisa ut sitt ex och tog över huset. Men hemmet kändes lite tomt, särskilt de dagar då inte dottern var hos henne.

Lisas mamma hade varit ett stort stöd även när hon levde och funnits där när det varit svåra perioder.

Annons

– Det har betytt jättemycket. Nu hjälpte hon mig en sista gång, säger Lisa.

Huset kändes ödsligt

Men huset kändes ödsligt, framförallt den tid då hon var utan sin dotter. Lisa började fundera på vad hon skulle göra åt det – kanske någon ville flytta in?

Redan tidigare hade Lisa bytt livsbana och slutat jobba som säljare. Istället driver hon numera en yogastudio och det var där hon fick tag på sin första inneboende.

– Malin jobbade som yogalärare hos oss ibland och jag fick veta att hennes äktenskap var darrigt, berättar Lisa och Malin nickar.

– Jag behövde någonstans att bo, men jag visste inte hur länge. Det gick inte att veta om vi skulle gå isär för gott eller om vi bara behövde den här tiden för att känna över situationen, förklarar Malin.

Det här är Lisa

Namn: Lisa Karinsdotter.
Ålder:
43.
Bor:
Lindome.
Barn:
Dotter, 9 år.
Gör:
Driver en yogastudio.

Det här är Malin

Namn: Malin Törnqvist.
Ålder:
37 år.
Bor:
Kungsbacka.
Barn:
Tre barn 13, 10 och 5 år.
Gör:
Frisör och yogalärare.

Annons

Men sagt och gjort så flyttade Malin in i Lisas hus.

– Då hade jag bara haft huset för mig själv i några månader. Det var i höstas som jag köpte ut min man och redan då var min tanke: Ska jag sitta här själv? Malin flyttade in i januari och jag var jätteglad när hon ville bo här, säger Lisa.

Malin ler och berättar att det kändes lite konstigt först:

– Det var lite läskigt faktiskt, men det blev väldigt harmoniskt snabbt.

Dessutom var hon inte ensam. Hon hade tre barn med sig som också skulle skolas in i en annan miljö och vara inneboende hos Lisa. Det var en utmaning, men som gick över förväntan.

– Jag tror kanske att det är lättare för två kvinnor att bo ihop. Man tänker lika och ingen behöver säga till den andra. Det var nog också lättare att acceptera för min man att jag flyttade in med en kvinna, säger Malin.

Annons

Även Lisa håller med om att just kvinnor under samma tak ofta fungerar utan några större problem.

– Det blir smidigare direkt. Det finns nästan bara fördelar. Man får någon som är nära varje dag och det gör att man har backup om det behövs. Det blir som en liten flock och vi är ju flockdjur. Jag gillar det här, säger Lisa.

Hon och Malin hade genast många givande samtal tillsammans, även om de också gav varandra utrymme och egen tid. Malin hade sin frisörsalong som sin huvudsakliga arbetsplats vilket innebar att de bara sågs på yogastudion ibland.

– Det var verkligen enkelt från första dagen de flyttade in. Malin är ordningsam och det har nog aldrig varit så städat, skrattar Lisa.

Hennes nioåriga dotter kunde bara instämma.

– Mamma, ni mår bättre nu. Det här är helt rätt, sa hon, berättar Lisa.

Förhållandet läkte

Tanken var att Malin skulle stanna till sommaren till att börja med, men någonstans på vägen läkte hennes förhållande och hon flyttade tillbaka till sin man i april.

Malin Törnqvist står framför en grind. På den finns en skylt med texten "Allt kommer att bli bra". Ovanför finns en mindre skylt med texten "Varning för glad hund".
”Allt kommer att bli bra”, står det på skylten på grinden. Pausen i relationen ledde också till att Malin och hennes man hittade tillbaka till varandra.

– Under den tiden vi bodde tillsammans såg vi båda mest fördelar. Man är mindre ensam och jag tycker att fler borde flytta ihop på detta sätt. Det är trevligt och ekonomiskt. Jag kan inte komma på några nackdelar, säger Lisa.

Annons

Det visade sig att det var detta som behövdes för min relation

Hon och Malin eldade i brasan varje kväll, hade danskvällar där de gjorde koreografi och utbytte idéer om allt från yoga till mycket mer.

– Jag visste inte vad som skulle hända, men det visade sig att det var detta som behövdes för min relation. Det hade varit mycket med allting och att vara ifrån varandra under några månader var nyttigt för mig och min man, berättar Malin och fortsätter:

– Kommunikationen mellan oss blev betydligt bättre efteråt och fördelningen av allt hemma blev mer rättvis. Jag behövde också hitta mig själv och då behövde jag den här tiden med Lisa och att bo i ett annat hem. Det gav mig många nya idéer.

Se också: 12 tecken på att du funnit riktig vänskap

12 tecken på att du funnit riktig vänskapBrand logo
12 tecken på att du funnit riktig vänskap

Hon och Lisa hade tidigare egentligen ingenting mer än en vanlig arbetsmässig relation, så det påverkade inte beslutet om att Malin skulle få flytta in.

Annons

– Vi var kollegor till och från. Det fanns inget personligt och om något var avgörande så var det kanske det ekonomiska som gjorde att jag nappade på att dela bostad med henne, säger Malin.

Hon beskriver känslan av att behöva ge sig själv syrgasmasken först för att sedan kunna ge den till sina barn.

– Jag behövde läka och bli stark. Lisa såg mig och hjälpte mig, förklarar Malin.

Pausen i relationen kändes nödvändig, men hon visste inte vad den skulle leda till.

– Plötsligt började jag mina dagar med att skratta ihop med Lisa. Och de slutade med att jag gick till sängs efter att ha skrattat, säger Malin.

Lisa nickar.

– Det var badtunnekvällar med pizza och mycket annat roligt. Vi lärde av varandra att bli mer tillåtande mot oss själva, konstaterar hon.

Upplevdes som konstigt

Samtidigt kunde de uppleva att folk tyckte att det var konstigt att de bodde tillsammans i samma hus. Det var något de också fick tackla.

Annons

– Jag kan säga så här – allt eftersom kunde vi inte bry oss mindre. Man får omvärdera vänner vid vissa tillfällen i livet. Det inte alla som är de man tror de är, konstaterar Lisa.

Lisa Karinsdotter och Malin Törnqvist tillsammans med två hundar.
Lisa och Malin brinner för att förmedla sina erfarenheter vidare och vill gärna inspirera andra kvinnor till att söka varandras stöd, sällskap och gemensamma boende. Här med Lisas hundar Maja och Falcon.

Lisa och Malin hade barnfria fredagar som bestod av trerättersmiddagar och en hyllning till det goda livet.

Efter att båda haft tuffa år bakom sig kändes det som något som behövdes.

– När sedan min man märkte hur bra jag började må gjorde han sin del också. Han förstod att även han behövde växa och utvecklas precis som jag gjorde. Och jag hade inga problem med att hålla den dörren öppen, säger Malin.

Annons

Hon valde till slut att återvända till honom när de båda var på en lugnare plats och där ingen tog den andra för given.

– Det var lite svårt till en början. Vår lösning blev att fortsätta ha varannan vecka-upplägget med barnen även när vi bodde ihop igen. Då blev det inget tjafs, berättar Malin.

Det har varit en fantastisk resa för mig

När Malin flyttade ut bjöd Lisa in en annan kvinna som boende. En kvinna som var mitt i en skilsmässa. Nu har hon, som planerat, bosatt sig utomlands.

– Det har varit en fantastisk resa för mig. Framförallt med Malin eftersom vi har haft så mycket gemensamt. Vi har under den här tiden haft någon att gråta med, ha kul med och det kommer att finnas kvar. Vi kommer alltid vara bästa vänner, säger Lisa.

Yogan finns där som en gemensam bas hos de båda och Malin har gått en tantraterapiutbildning för att ytterligare fördjupa sig.

Annons

– Tantraterapin har varit avgörande för mitt förhållande. Utan de kunskaperna hade vi nog inte långsiktigt hittat tillbaka till en bättre relation, säger Malin.

Malin Törnqvist och Lisa Karinsdotter i en yogaposition.
Genom yogan lär man sig att koppla bort ”autopiloten”, menar Malin och Lisa.

Hon och Lisa brinner båda för att förmedla sina erfarenheter vidare och vill gärna inspirera andra kvinnor till att söka varandras stöd, sällskap och gemensamma boende. Men de vill också uppmuntra till att kvinnor hittar vägar att växa och utvecklas på andra sätt. Inte gräva ner sig för att ett förhållande är slut eller går igenom en skakig period.

Annons

– Det handlar om balans, att leva i nuet och komma till insikt. Att ta hand om sig själv helt enkelt, säger Lisa.

Lisas & Malins egna tips, råd och reflektioner

Tips när relationen inte fungerar:
* Ta inte varandra för givet.
* Flytta isär en tid för att kanske kunna hitta tillbaka till det som var bra från början.
* Odla egna intressen, var inte bara någon som skjutsar runt barnen.
* Tillför något nytt och spännande, var oförutsägbar ibland.
* Satsa på uppvaktning och få den andra att känna sig åtråvärd.

Råd till alla kvinnor mitt i livet (för att uppnå harmoni):
* Prioritera er själva.
* Hitta ett liv ni tycker om.
* Att scrolla i mobilen är inte en meningsfull avkoppling eller egentid. Gör något analogt istället.

Det bästa med yoga:
* Man lär sig koppla bort autopiloten i livet och istället hitta kärnan i varför man är här.
* Man lär sig fokusera på sina styrkor istället för svagheter.
* Man lär sig hitta sin talang.
* Det är självutvecklande.
* Man lär sig något som de flesta har svårt för idag – slappna av.
* Man blir medveten om sin ändlighet och att livet är nu.
* Man befinner sig i nutid istället för dåtid och framtid.
* Det är en förening av andlig och fysisk kropp.

Fördomar om yoga:
* Man behöver inte vara vig för yoga.
* Det handlar inte om prestation.

Annons