Yvette blev shoppingberoende – tvingades sälja lägenheten

Yvette Westin, som blev shoppingberoende, poserar för en bild på en trappa.

Foto: Frida Funemyr

Shoppingberoende kan liknas vid ett alkoholmissbruk, men det är inte legitimerat som en diagnos och därför är det svårt att få hjälp. Yvette Westins beroende påverkade hennes relationer och självförtroende.

Yvette Westin var bara 13 år gammal när hon drack sig berusad för första gången. Hon fick direkt mersmak. Hennes pappa var alkoholist, därför fanns beroendet genetiskt. Men det var inget Yvette tänkte på just då. Hon drack och festade som alla andra kompisar, men redan från början gick hon alltid längre än sina vänner.

– Jag drack mer och festade hårdare. Alkoholen fick mig att må väldigt bra och gjorde mig mindre orolig som person.

Blev medberoende

Yvette är idag 50 år, har tre vuxna barn, jobbar som undersköterska och bor i Sigtuna. Hon förklarar att ångesten och oron fanns där inom henne redan i unga år. Hon beskriver sin mamma som fantastisk, kärleksfull och närvarande. Men pappans missbruk påverkade hela familjen – som blev medberoende och försökte skydda honom från vänner och omgivning.

– Jag kunde aldrig ta hem kompisar för jag skämdes för pappas beteende. Och även om Yvettes pappa hade problem trodde hon aldrig att hon själv skulle hamna i samma situation. Hon träffade äldre killar som köpte ut åt henne. Hon gick från det ena förhållandet till det andra. Yvette drogs till killar av det mer äventyrliga och rastlösa slaget. Men när hon var 19 år träffade hon en 27-årig man som skilde sig från övriga pojkvänner. Han var ordningsam och hade god ekonomi.

Yvettes råd till dig som tror sig vara beroende

 • Du ska inte skämmas!
 • Tala med dina närmaste och lägg korten på bordet. Det kommer de att uppskatta i längden och de kan hjälpa dig att skaffa rätt hjälp.
 • Prata med någon duktigt KBT-terapeut, ofta finns det bakomliggande orsaker till ditt beroende.

– Jag lugnade ner mig när jag var med honom och tänkte att han nog var bra för mig. Vi fick två barn tillsammans. Vid två olika tidpunkter jobbade han i Kanada och USA, jag och barnen följde med och jag fick bli hemmafru. Det livet var inte något för henne. Ensamheten hemma med barnen gjorde henne rastlös och drickandet tog åter fart.

– Under graviditeterna kunde jag hålla mig ifrån flaskorna, men sedan var jag igång igen. Jag är ingen hemmamänniska och tycker egentligen om att jobba och sköta mina uppgifter. Jag kände mig ensam och var rädd för att sova ensam, men drickandet gjorde mig glad och trygg.

Lämnade sin man

Familjen hade en god ekonomi och Yvette beskriver hur hon egentligen aldrig såg värdet i pengar. Shoppandet tog, parallellt med drickandet, också fart. Så hände saker i relationen som gjorde att Yvette var tvungen att lämna sin man. Det tog hårt. Dessutom dog hennes pappa. Ångesten blev allt annat än mindre. Väl tillbaka i Sverige fick Yvette ta hand om sina barn varannan vecka.

– Jag hade bra med pengar och de veckor som jag var utan barnen kunde jag shoppa och dricka som jag ville. Men när barnen var hos mig skötte jag både dem och jobbet.

Inga gränser

Finansfobi – så blir du av med ångest kring ekonomi

Yvette förklarar att hon saknade konsekvenstänk och inte insåg var gränserna gick. Hon blev tillsammans med en ny man och de fick barn tillsammans. Men relationen sprack och Yvette fick ensam vårdnad av sin son. Vid två tillfällen gjordes orosanmälningar på Yvette, dels från pappan till de första två barnen men senare även från en annan person i omgivningen. Drickandet påverkade barnen mer än vad Yvette varken ville erkänna eller förstå.

– Jag började bli personlighetsförändrad och paranoid, till exempel tejpade jag igen brevlådan för att jag inte ville ta emot räkningar. Jag var slut som människa. Jag betedde mig så illa och medan jag blev utredd av socialen kände jag att jag hade nått botten. Hon sökte sig till AA och gick på ett möte men kände inte att det var något för henne just där och då.

Jag tejpade igen brevlådan för att slippa ta emot räkningar.

– Egentligen var det min äldsta dotter som hjälpte mig att bli nykter. Tillsammans letade vi upp alla flaskor som låg gömda i hemmet och slängde allt.

Ett nytt beroende

Därefter tog Yvette kontakt med beroendekliniken, hon fick ett bra möte och började äta antidepressiva mediciner. Därefter inleddes en 12 stegs-behandling med inslag av AA-möten och denna gång var Yvette mer mottaglig. Hon har nu varit nykter sedan januari år 2009.

– Det är fantastiskt, men tyvärr ersattes tomrummet efter alkoholen med träning och shopping. Träningen fick jag kontroll över och jag tränar idag regelbundet och med sunt förnuft. Shoppingen fick henne däremot att hamna i ett nytt beroende.

– Jag älskade att sitta och bläddra på internet och att betala med kortet kändes liksom inte som om det handlade om riktiga pengar. Det var så lätt och känslan av att få shoppa gjorde mig euforisk. Det gav mig enorma kickar, säger Yvette.

Hon gick igång på all slags shopping, men framför allt handlade hon märkeskläder. Inte bara åt sig själv utan även till barnen och vänner. Hon tyckte om att överraska och göra de närmaste människorna i hennes omgivning glada.

Började ta lån

Den goda ekonomi hon en gång hade började haverera. Pengarna tog helt enkelt slut, men behovet av att få shoppa ökade ständigt. Därför började hon ta lån.

Yvette Westin, som blev shoppingberoende när hon slutade dricka alkohol, har i dag bättre koll på sin ekonomi.

Yvette är tacksam för allt stöd från nära och kära. Foto: Frida Funemyr

– Jag tog lån efter lån och hade inte pengar att betala hyran med. Shoppandet gav mig exakt samma trygga känsla som alkoholen tidigare gett mig. Sakerna i sig betydde inte särskilt mycket för mig, det var känslan av att få handla som triggade igång belöningshjärnan. Precis som när jag hade nått min botten med alkoholmissbruket fanns nu åter mamma vid min sida. Hon har hela tiden varit medberoende och det var hon som gick i borgen för mig. Yvette blev tvungen att sälja sin lägenhet och när hennes missbruk åter nått absoluta botten fick hon kontakt med kommunens budget- och skuldenhet.

– Jag hade länge levt över mina tillgångar och fick nu hjälp med en skuldsanering. Det här är fortfarande en process för Yvette och hon lever på en uträknad budget varje månad.

Vill vara ärlig

Sedan sex år tillbaka är Yvette särbo med en man som hon till en början lyckades föra bakom ljuset. Men en stor del i sin rehabilitering och väg tillbaka i tillfrisknandet har handlat om att prata med och vara ärlig mot alla dem som hon svikit och inte varit rak och öppen emot. Yvette träffade bland annat terapeuten Patrik Wincent och hon blev tvungen att inse hur hennes barndom och beroendet påverkat henne och de närmsta. Hon har också fått be om förlåtelse, inte minst till sina barn. I samma veva gjorde Yvette en ADHD-utredning.

– Jag hade länge haft misstankar och frågor kring varför jag aldrig funkat i min ensamhet eller varför jag inte förstår vilka följder olika beslut kan få. Och när jag, alldeles nyligen, fick min diagnos kände jag inte att det var något jag kunde skylla på. Däremot gav det mig en förklaring till att jag är en person som har svårt att se mina spärrar.

Yvette har idag ett skyddsnät i form av sin familj, terapeuter och sina AA-möten. Hon har det tufft ekonomiskt, men gör sitt bästa och menar att hon idag mår bättre än hon gjort på länge – och då utan kickar av varken alkohol eller shopping.

Psykologen: Så blir du av med din finansfobi

– Det som ger mig livsglädje idag är all stöttning jag får av mina nära och kära. Men jag har även börjat virka och sticka. Det ger mig också kickar. Och kan ju omöjligtvis skada varken mig själv eller någon annan.

Är du rädd för återfall?

– Jag har tränat på att gå in i affärer utan att handla något och internet försöker jag hålla mig undan ifrån. Den här processen är ju lång innan man är helt frisk. Och under de här närmaste fem åren, då man gör en skuldsanering, är jag ju under ständig strikt koll. Den stora utmaningen kommer därefter. Men jag känner mig starkare och starkare och tror och hoppas att nu är det slut.

Tio tips för att motverka shoppingberoende

 1. Använd kontanter.
  Det finns i dag butiker som inte längre tar emot kontanter, samma sak med vissa banker. Genom att använda kontanter istället för kort eller swish undviker du att göra en massa spontana köp.

 2. Förstör och avregistrera alla kreditkort utom ett.
  Vilket bara får användas i akuta ärenden.

 3. Ha gåvor och presenter inslagna.
  Om du reser för att besöka vänner eller släktingar, ha då redan eventuella gåvor inslagna. Försök att undvika att spontanshoppa till dina vänner eller släktingar i sista sekund.

 4. Gå inte på stan ensam.
  Många shoppingmissbrukare vill gärna shoppa ensamma, då de får en känsla av att de har kontroll över situationen och att de slipper känna skuld eller skam om någon annan bevittnar shoppandet. Ta alltid med någon vän eller bekant när du går ut på stan, detta kommer med stor sannolikhet leda till att du inte kommer att shoppa.
 5. Undvik att falla för rabattkampanjer.
  Oftast kan en frestelse dyka upp så fort vi ser ett fynd eller en rabatt, ett klipp som vi upplever att vi inte får missa. Viktigt att fråga sig själv, även om det är en mindre summa, behöver jag verkligen denna produkt?
 6. Bestäm summan i förväg.
  Tilldela i förväg bara en viss summa pengar till att spenderas vid besök på webshoppen.

 7. Be om hjälp.
  Var inte rädd för att be om hjälp om du upplever att du själv inte kan hantera situationen. Du kan börja med självhjälpsböcker eller genom att be en vän eller familjemedlem att hålla dig i schack, men det kan vara klot att söka upp professionell hjälp. Överväg terapi, resurser som stoppar ditt shoppingmissbruk eller stödgrupper som Shopaholic Anonymous.

 8. Lista sårbara sitationer.
  Skriv ner situationer som skapar ett begär att shoppa. Det kan vara specifika sajter du besöker, köpcenter eller en speciell gata. Genom att veta var och när du får ett sug, kan du lättare undvika dessa områdena.
 9. Låt någon annan ta hand om dina pengar.
  Det kan vara bra att kortsiktigt låta någon i din närhet ta hand om dina pengar och visakort. Detta för att undvika fler frestelser och öka dina skulder.
 10. Våga ta itu med problemet.
  Våga gå till roten av problemet och frigöra det som gör dig stressad, och det som får dig att fly till shoppingen.

Tipsen är ett urval och hämtade ur boken Shop til you drop (Bladh by Bladh) av Patrik Wincent som har lång erfarenhet av att jobba kliniskt med shoppingmissbrukare. Med stöd av den senaste forskningen ger han praktiska strategier och verktyg för att hjälpa tvångsmässiga shoppingmissbrukare.