Annons
Annons


Religiösa idoler gör succé!

Böneutrop – vem skall få låta och hur? När det byggs moskéer i västvärlden är det just böneutroparna det blir mest bråk om, samtidigt som kyrkklockor runtomkring får dåna.


Ahmet Muhsin Tüzer - imam som rör sig i gränslandet mellan rock och bön. Foto: Peter Frick/SVT

Ahmet Muhsin Tüzer – imam som rör sig i gränslandet mellan rock och bön. Foto: Peter Frick/SVT

Men Adhan – det muslimska böneutropet – är även en konstform i sig. Turkiet är Europas enda muslimska land och böneutropet är en viktig del av stadsbilden.

Annons

Idoltävling
Det hålls till och med varje år Idol-liknande tävlingar i böneutrop, tävlingar som engagerar hela nationen. ”Kobra” har träffat juryn och förra årets vinnare samt Ahmet Muhsin Tüzer som rör sig i gränslandet mellan rock och bön – allt för att identifiera hur ett riktigt bra böneutrop skall låta.

Gilla Allas.se på Facebook

Visuella utrop
I Europa är böneutropets vara eller inte vara ett hett diskussionsämne. Så även i franska Marseille, den stad i kontinentala Europa som har störst muslimsk befolkning. Där arbetar man men en visuell lösning som ska göra alla invånare nöjda.

Tre religoner samsas om bönen
Inspelningen blev en viral succé första gången de gjorde det för några år sen: en muslim, en jude och en kristen sjöng förbön tillsammans i en kyrka i Los Angeles. Muslimen var Hollywoodskådisen Ben Youcef. Han började mima förböner redan som liten pojke, till de stora böneutroparna – muezzinerna – i Mecka och Medina. I dag har han framträtt i både kyrkor och synagogor samt inför 18 000 jublande åhörare i Hollywood Bowl.

Kobra: Onsdag 19 november, kl 21.30 i SVT1


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…