Annons
Annons


Superknep: Så blir ugnsplåten som ny igen!

Ingrott fett och matrester kan kännas hopplöst att få bort från ugnsplåten. Men misströsta inte – det går att göra skinande rent. Här är våra smarta knep för att lyckas!


Rengöra ugnsplåt

Trolla bort matfett och rester utan ansträngning!

Ugnsplåtar är hårt utsatta när det gäller smuts och fläckar, som kan kännas mer eller mindre hopplösa att bli av med.

Du kan undvika de värsta fläckarna genom att alltid använda bakplåtspapper – oavsett vad du steker, värmer eller bakar i ugnen. Pappret fungerar som ett skydd som fångar upp det mesta av det som spills ut över kanterna. När du är färdig slänger du bakplåtspappret och gör dig därmed också av med eventuella fläckar innan de hinner ta fäste.

Annons

Om olyckan redan varit framme ska du inte misströsta. Det är fullt möjligt att bli av med ingrodd smuts på ugnsplåtar, bara man vet hur man gör. Här är fyra enkla tekniker.

4 enkla sätt att rengöra ugnsplåtar:

1. Med såpa
Gno in ugnsplåtarna med vanlig grönsåpa. Värm ugnen till 100 grader och ställ in plåtarna. Värmen gör att smutsen lossnar, vanligtvis redan inom 15 minuter.

2. Med ättika
Häll ättika i formen så att vätskan täcker botten. Värm ugnen till 50 grader och ställ in plåten under några timmar. Ta lite stickprover under tiden och se om smutsen lossnar.

3. Med bakpulver
Häll några matskedar bakpulver och vatten i en skål, blanda ihop till en fast röra. Smeta därefter ut röran på bakplåten – täck ordentligt! Låt stå i minst 12 timmar och diska därefter som vanligt.

4. Med coca-cola
Häll coca-cola i bakplåten och låt den stå och dra i några timmar. Diska därefter som vanligt.

Läs också: Så blir ugnsgallret rent medan du sover!

hur-rengor-man-ugnsgaller

Källa: viivilla.se mfl
Text: Malin Perlheden/Allers
Foto: Shutterstock


(2)
(0)


Annons

  • leffe

    4. Med coca-cola
    Häll coca-cola i bakplåten och låt den stå och dra i några timmar. Diska därefter som vanligt. Detta borde väl avskräcka alla från att dricka coca-cola.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…