Annons
Annons


Semifinaltips: Moldavien vidare och Cypern åker ut!


Aliona Moon från Moldavien och Hannah från Slovenien

Aliona Moon från Moldavien och Hannah från Slovenien. En av dem åker ut i semifinalen medan den andra går vidare, enligt Allas tips.

Hur är läget bland låtarna i den första semifinalen? Är Danmark en så klar favorit att gå vidare som alla tror och får Cypern svårt att ta sig vidare? Ja, det försöker Allas musikrecensent Mikael Frohm utröna efter att ha hört alla de fösta 16 semifinallåtarna i dagens första genrep.

Annons

Ska man gå efter bästa låt så vinner Holland, Ryssland eller Monte Negro. Ska man gå på bästa sånginsatsen, ja då vinner Kroatien eller möjligtvis Holland, med Ryssland och Cypern därefter.

Monte Negro bäst på scen
Framträdandet då, vem är bäst där? Ja, det är det egentligen bara Monte Negro som sticker ut. Moldaviens Aliona Moon som bjuder på en snygg klänningsöverraskning och Kroatiens Klapa-grupp är elegant.

Men, ska vi döma av applåderna under det första genrepet så vinner Hollands sångfågel Anouk överlägset!

De går vidare…
Och ska jag försöka mig på en gissning om vilka som går vidare respektive åker ut, så blir det så här: Danmark, Holland, Ryssland, Moldavien och Österrike går vidare till finalen.

… och de åker ut!
De som inte går vidare – Cypern, Belgien, Litauen och Slovenien. I övrigt är det väldigt öppet.

Så här är mina intryck inför semifinal 1.

1. Österrike – Natalia Kelly med Shine

Det här är en bra öppning på festivalen. Natalia sjunger bra och Shine är en snygg och enkel rockballad som hon bygger upp effektivt, men framträdandet är lite tråkigt.

Låt: 3 poäng
Sång: 4 poäng
Framförande: 2 poäng
Applådlängd: 7 sek
Poäng: 16 poäng

2. Estland – Birgit med Et uus saaks alguse

En rätt trist och gammaldags schlagerballad i ett gammaldags framförande anno 1972. Birgit bjuder på svulstig sång och stor vit klänning och hon sjunger med sådan passion att man skulle kunna tro att hon haft Vicky Leandros som privatlärare.

Låt: 2
Sång: 3
Framförande: 2
Applådlängd: 7 sek
Poäng: 14

3. Slovenien – Hannah med Straight into love

En tjatig sak som känns långt ifrån Eurovision Song Contest. Kameramännen är bäst, de jobbar intensivt för att hålla tempot hela vägen.

Låt: 2
Sång: 2
Framförande: 1
Applådlängd: 5 sek
Poäng: 10

4. Kroatien – Klapa S Mora med Mizerja

Här har vi ett pojkband som växt upp. Med sin sk klapasång – en egen typ av a capellasång hämtad från kyrkomusiken – hamnar de någonstans mellan Take That och operasångarna i Il Divo. Mizerja är en mäktig sång och de sex välklädda herrarna tar inte en falsk ton under hela resan, mycket imponerande! Dock tror jag att de gjort sig bättre i Körslaget.

Låt: 2
Sång: 5
Framförande: 3
Applådlängd: 6 sek
Poäng: 16

5. Danmark – Emmelie de Forest med Only Teardrops

Våra danska vänner har tydligen kommit fram till att flöjt, trummor och lite barfota Loreen nog går hem i Europa i år. Möjligen har de rätt (många tippar Danmark som vinnare), men jag är inte så imponerad. Visst, låten är okej och sätter sig ganska snabbt, Emmelie har en behaglig röst med mycket känsla och guldregnet på slutet funkar också. Men, jag tror att man i år främst får röster från de yngre – räcker det?

Låt: 4
Sång: 4
Framförande: 3
Applådlängd: 7 sek
Poäng: 18

6.Ryssland – Dina Garipova med What If

I år har Ryssland skickat en duktig sångerska med oklanderligt engelskt uttal! låten har också ett lite naivt, men fint budskap, om att om vi alla är snälla får vi en bättre värld. Men se upp! Det här kan vara en vinnare, och då inte bara i semifinalen, för Dina gör sitt jobb med den äran och höjer låten rejält i refrängen. Den här lär få många i publiken att treva efter tändaren.

Låt: 4
Sång: 4
Framförande: 4
Applådlängd: 8 sek
Poäng: 20

7. Ukraina – Zlata Ognevich med Gravity

Den här börjar lite väl teatraliskt med odjuret som bär in skönheten och ställer henne på en sten. En rätt anskrämlig ballad som Zlata gör det bästa av, kanske slår det över lite i Kate Bush-komplex i bland, men det är okej. Det händer inte så mycket visuellt heller, de började liksom med höjdpunkten. Resten av låten står Zlata rakt upp och ner på en rökomgärdad sten och sjunger. Trist.

Låt: 1
Sång: 4
Framförande: 1
Applådlängd: 5 sek
Poäng: 11

8 Holland – Anouk med Birds

Det här är nog hela tävlingens vackraste komposition – en till synes enkel vals med en förförisk melodi som letar sig in i hjärtat. Det är kvalitet rakt igenom, från Anouks känsliga sång till fågelgrafiken på fondväggen. Men frågan är om det räcker för att slå igenom i schlagerbruset? Om inte kan den här låten kraschlanda så att den till och med missar finalen.

Låt: 5
Sång: 5
Framförande: 3
Applådlängd: 12 sek
Poäng: 25

9. Monte Negro – Who See med Igranka

En lite avantgardistisk hip hop-schlager framförd i rymddräkter, hämtade ur den sovjetiske kosmonauten Gagarins garderob. Borta är de sexistiska inslagen från videon och när taktbytena kommer kan Nina Zizic ostört dra igenom sina bluespartier. Och det vinner både låten och mänskligheten på. Det är effektivt och lagom galet för att i alla fall jag ska ta det till mig. Om sen Europa gör det, njae, det återstår att se.

Låt: 4
Sång: 4
Framförande: 5
Applådlängd: 5 sek
Poäng: 18

10. Litauen – Andrius Pojavis med Something

En dunkande bastrumma och envis gitarr ger beatet, men det räcker inte. Det kommer liksom aldrig igång. Andrius gör vad han kan – och det är inte mycket – för att väcka liv i den. Men det är en svag vers med en lite mindre svag refräng. Och då räcker inte ens en U2-gitarr till för att rädda det.

Låt: 2
Sång: 2
Framförande: 2
Applådlängd: 5 sek
Poäng: 11

11. Vitryssland – Alyona Lanskaya med Solayoh

Det dröjde tills 11:e bidraget innan de lite mer orientaliska tonerna och rytmerna plockades fram.  Solayoh har en refräng som sätter sig och det är lite tidigare vinnare som turkiska Sertab och ukrainska Ruslana över det hela. Snygg dans och eldslågorna känner vi igen från Ralf Gyllenhammar.

Låt: 2
Sång: 3
Framförande: 4
Applådlängd: 5 sek
Poäng: 14

12. Moldavien – Aliona Moon med O Mie

Aliona sjunger bra, men återigen lite för mycket Kate Bush-influenser och samtidigt är låten för svår. De försöker visserligen tuffa till den med ett rockbeat men det hjälper föga.

Låt: 2
Sång: 4
Framförande: 4
Applådlängd: 7 sek
Poäng: 17

13. Irland – Ryan Dolan med Only love Survives

Det här är en låt som skulle kunna vara hämtad ur den svenska Melodifestivalen. Och då hade David Lindgren sjungit den! Lindgren hade dessutom, till skillnad från Dolan, också deltagit i dansen som trumslagarna bjuder upp till.

Låt: 2
Sång: 3
Framförande: 2
Applådlängd: 6 sek
Poäng: 13

14. Cypern – Despina Olympiou med An me thimasai

Här märks det sannerligen att den ekonomiska krisen drabbat Cypern; en ensam sångerska på scen och en fattig låt! Despina gör det så bra det går. Och kanske är det ett smart drag att göra det så här avskalat, men i längden är det här nog ett bidrag som bara Grekland kan älska.

Låt: 1
Sång: 4
Framförande: 2
Applådlängd: 7 sek
Poäng: 14

15. Belgien – Roberto Bellarosa med Love Kills

Ja, precis när vi trodde det var över så knuffar Belgien upp en pojkbandsaspirant på scenen. Det här är tråkigt, tråkigt och tråkigt igen och mycket långt ifrån Sandra Kims J’aime la vie.

Låt: 1
Sång: 2
Framförande: 2
Applådlängd: 5 sek
Poäng: 10

16. Serbien – Moje 3 med Ljubav je svuda

Serbien har skämt bort oss under flera år med högklassiga bidrag – oftast ballader. Den här gången skickar man tre tjejer med en låt om tonårsproblem.  Man försöker lyfta en medioker låt med en liten skolteater, men näe… det funkar inte.

Låt: 1
Sång: 2
Framförande: 3
Applådlängd: 5 sek
Poäng: 11

Fansen tippar Danmark
I presscentrat hänger en whiteboard där media och fans rösta löpande. På måndagskvällen såg den listan ut så här:

 1. Danmark
 2. Ukraina
 3. Ryssland
 4. Irland
 5. Holland
 6. Vitryssland
 7. Moldavien
 8. Serbien
 9. Österrike
 10. Belgien
 11. Estland
 12. Croatoen
 13. Monte Negro
 14. Slovenien
 15. Cypern
 16. Litauen

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…