Annons


Reseguide till Budapest – staden med två ansikten


Budapest och Donau

Den vackra staden Budapest är delad i två delar med floden Donau i mitten. På ena sidan floden reser sig Buda med slingriga bergsvägar, många sevärdheter och fantastiska utsikter. På andra sidan ligger Pest, den platta och något mer kommersiella delen av staden. Här finns boulevarderna med parisiska kaféer, teatrar och museer. Budapest är även känt för sina klassiska badhus med varma källor – väl värda ett besök!

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Gellertbadet.

Sevärdheter: På Budasidan ligger slottshöjden med kungliga slottet som i dag är hem för bland annat Nationalgalleriet. I närheten ligger även Matthiaskyrkan, vars äldsta delar härstammar från 1200-talet, och Fiskarbastionen där man har fin utsikt över hela Budapest. Utsikten är även hänförande vid Frihetsstatyn på toppen av Gellertberget. På Pestsidan finns bland annat Hjältarnas torg och den vackra parlamentsbyggnaden (som ses bäst från båt, passa på att besöka Margaretaön samtidigt). Och gå och bada! Gellertbadet och Széchenyi heter de mest kända baden.

Äta ute: Budapest är restaurangtätt med flera olika inriktningar. Langos på Saluhallen är ett måste. Fråga Budapestborna om deras favoritrestauranger för att hitta genuina ställen. Missa inte att äta riktigt fint på restaurang Onyx som har en stjärna i Guide Michelin. En trerätters lunch kostar cirka 130 kr. Supergott och lyxigt!

Dessert på restaurang Onyx.

Ta sig runt: Smidigast på en weekendresa är att köpa biljett till ”hop-on hop-off-bussarna” som kör runt hela staden, och stannar vid många sevärdheter. Tunnelbana finns men Budapest är en väldigt trevlig stad att promenera i. Att gå över någon av de vackra broarna är en upplevelse i sig. Taxi är billigare än i Sverige.

Atmosfär: Mysigt och avslappnat med småstadskänsla.

Saluhall i Budapest

Saluhallen i Budapest.

Shopping: Ungerska korvar, paprikakryddor, tokajerviner, kläder och skor. Inredning från någon av alla de små designbutikerna.

Prisläge: Mat, dryck och kläder är billigare än i Sverige, även kläder från stora kända kedjor. Prisvärda spabehandlingar.

Väder: Lång sommar med behagliga temperaturer från april till oktober. På vintern är det ungefär samma väder som i södra Sverige.

! Missa inte ! Vackert beläget en bit upp på Gellertberget ligger Oxygen, ett spa- och wellnesställe. Här finns inte mindre än 14 olika sorters bastu! Utöver dem finns pool, en gigantisk bubbelpool, uppvärmda mosaikbäddar och möjlighet till träning och spabehandlingar. Tillgång till spaavdelningen, handduk och ett träningspass kostar cirka 185 kronor.

Av Johanna Svan

 

Fler tips från Budapest hittar du HÄR


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…