Annons
Annons


Rickard Söderberg blir ständigt trakasserad för sin läggning

Operasångaren Rickard Söderberg utsätts för hot varje dag och har blivit misshandlad flera gånger. Bara för att han är gift med en man. Men ju mer hat han möter, desto mer talar Rickard om kärlek!


Melodifestivalen 2015

Rickard har alltid haft ett stort stöd av familj och vänner och önskar alla unga människor detsamma.

AV JOAKIM LÖWING
FOTO: PETER ERICSSON

Den 4 juni 2015 var det tio år sedan Rickard Söderberg, 39, och hans man Anders ingick partnerskap. 2005 fick två män fortfarande inte gifta sig rent formellt i Sverige – men när de i början av juni förnyar sina löften blir det mer ett riktigt bröllop.
– Vi hade i och för sig en stor fest med 120 gäster förra gången, men nu blir det ännu fler och ännu större. Jag längtar verkligen efter att få fira en dag tillsammans med släkt och vänner i kärlekens tecken, berättar Rickard.
Paret träffades i Malmö under ett demonstrationståg – vad det var för eller emot minns han inte.
– Jag föll för Anders personlighet och hans starka engagemang. Vi vill båda vara med och påverka till en bättre värld – och är beredda att ta strid för det. Vid sidan av musiken jobbar jag ju sedan många år som debattör och föreläser om hur man kan bli en aktivist.

Annons

Mamma hjälpte till
På grund av sitt brinnande engagemang för HBTQ-frågor har Rickard blivit misshandlad, näthatad och tvingats leva med beskydd.
– Helt sjukt att det fortfarande är så kontroversiellt för en del människor. Egentligen handlar det ju för bövelen bara om kramar. Det finns många som inte har någon möjlighet att få lov att bli älskade, som lever i förtryck – politiskt eller religiöst. Själv har jag ett bra liv, men talar för alla dem som inte har det.
Han fortsätter:
– Det måste vara hemskt att leva i förnekelse och inte få vara sig själv. Att tvingas stänga inne sina känslor av rädsla för vad omgivningen ska tycka och tänka. Det finns ju de som mer eller mindre skulle bli utslängda av oförstående föräldrar om det kom fram att hen var homosexuell. Eller i vissa kulturer – bli dödade.
För egen del har Rickard aldrig haft några problem att bli accepterad av familjen. Han fick till och med hjälp att komma ut av sin mor Majvi.
– En dag när jag var 13 år och satt hemma vid flygeln för att öva knackade mamma på dörren till mitt rum. Hon frågade rakt ut om det var så att jag gillade killar. Jag sa: ”Jo, så är det nog.”
Då ringde Majvi runt till släkten och berättade hur det låg till. ”Om ni har några problem kan ni ta det med mig eller lösa det själva.”
– Mamma ville underlätta för mig och det var så otroligt fint. Det vill jag att alla ungdomar som kommer ut ska få uppleva. Visst är det fantastiskt att ha föräldrar som stöttar och förstår, pappa har alltid varit likadan. Båda två sa med en gång att så fort jag hittar en kille så ska jag ta hem honom, och de lovade att han skulle vara som en son i huset. Och så är det verkligen nu med Anders och med de pojkvänner jag haft tidigare.

Värnar om unga
Men långt från alla var lika förstående. Rickard blev mobbad i skolan.
– Jag hade rött hår, nitarmband och lite kajal runt ögonen. De retades och kallade mig för ”bögen”. Självklart var det väldigt jobbigt, men jag kände mig ändå trygg tack vare stödet från familjen och vännerna. Men tänk på dem som inte alls har något stöd och måste kämpa sig igenom allting på egen hand. Det kan ju i värsta fall sluta med självmord.
Med tiden har hatet övergått till sociala medier. På Facebook, Instagram, Twitter och ibland via mejl eller till och med vanliga brev tvingas Rickard stå ut med dagliga trakasserier.
– Jag får höra varje dag hur äcklig och vidrig jag är. När jag läser blir jag förstås ledsen, men mest förbannad för att unga killar och tjejer som läser min blogg ska se dem och bli rädda för att vara den de är. Jag tar hellre emot skit och fungerar som en sköld framför ungdomarna. Så att de slipper jagas och må dåligt. Det kan ju förstöra hela deras liv.
För några år sedan tog sig även hotet ut från datorskärmarna och mobilerna. På väg hem efter en föreställning på Malmö Opera blev Rickard överfallen.
– Jag stod vid ett övergångsställe med min cykel när två personer kom fram, skrek och hoppade på mig. Jag fick skrubbsår och blåmärken, men mest kränkande var att två vuxna människor skrek att jag var äcklig, där mittpå gatan. Först kändes det som att jag hade gjort något fel, men det vet jag ju att jag inte har. Det var helt oprovocerat våld.
Han har attackerats ytterligare två gånger på öppen gata, men som tur var inte skadats allvarligt – utan lyckats fly därifrån.

Har vant sig
Rickard har även vid ett antal tillfällen fått både ägg och avföring (troligen hundbajs) kastat mot sig. Ofta står plågoandarna utanför Malmö Opera och väntar på Rickard när han spelat färdigt.
– I början blev jag väldigt rädd och tyckte att det var fruktansvärt obehagligt. Men så tänkte jag att de här personerna inte ska få förstöra mitt liv. Jag måste kunna vara den jag är, utan att de får styra mina handlingar och var jag rör mig. Antar att det handlar om människor som inte mår så bra och skulle behöva ha lite mer kärlek.
Till slut har allting blivit till en vardag som Rickard vant sig vid.
– Men de grövsta övergreppen polisanmäler jag. Jag vill att den här typen av hatbrott ska uppmärksammas. Har en bra kontakt med hatbrottsgruppen hos polisen i Malmö.
Under en period när det var som allra värst levde han och maken Anders under beskydd. Nu har paret flyttat till en lägenhet på ett högre plan och var den ligger är hemligt.
– Antalet hotbrev hem i brevlådan och krossade ägg på fönstren har minskat sedan vi bytte bostad, det är skönt. Jag är i grunden en mycket positiv människa så jag fyller hellre upp mig med energi av alla hyllningar jag får för att jag vågar vara mig själv och stå upp för det. Jag har runt 100 000 besökare på min blogg varje månad och de allra flesta är fyllda av värme och kärlek.
Rickard känner sig ändå inte som ett offer och låter inte påhoppen ta för mycket plats i hans liv.
– Det är i stället viktigt för mig att alltid vända det som händer till något positivt. Jag blir handlingskraftig av det som sker och försöker förändra världen till något bättre. Och den enkla slutsats som dessa illvilliga människor lyckas dra är: att ju mer de ger sig på mig, desto mer högljudd kommer jag att bli för att tala om tolerans och kärlek…

Stor erfarenhet
Rickard har nära kontakt med sina föräldrar och syskon. Mamma och pappa bor kvar i hans barndomshem i Halmstad.
– Pappa drabbades av en stroke för några år sedan och därefter afasi, så han kan inte prata längre. Men de är fortfarande lika fina tillsammans och jag är stolt över att vara deras son.
Rickard älskade musik och teater i unga år och började tidigt spela piano. Han utbildade sig på Musikhögskolan vid Göteborgs universitet, men inledde sångkarriären efter att ha börjat på Operaakademiet på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.
Redan innan studierna var klara hade Rickard debuterat på större scener i Danmark, Sverige och Tyskland. Därefter har han arbetat professionellt i 15 år i Europa, USA och Afrika.
Mest prestigefylld var rollen i Bachs opera ”Temistocle” i Leipzig och Toulouse, medan han spelat flest uppsättningar på anrika Drottningholmsteatern i Stockholm och Malmö Opera.
Under hösten och vintern har Rickard varit med i musikalen ”Doktor Zjivago” med bland annat Sanna Nielsen – som ju ska vara programledare i Melodifestivalen där han debuterar i år.
– Ända sedan Carola vann med ”Främling” 1983 har jag älskat och noga följt tävlingen. Har länge tänkt att det skulle vara roligt att vara med själv, men det har inte passat tidsmässigt förrän nu och ska bli underbart kul.
Låten ”One by one” är skriven av bland andra Elize Ryd – som han ska sjunga duetten med.
– Vi träffades i ”Så ska det låta” då hennes lag slog mitt och har hållit kontakten sedan dess. De ville ha med en operaröst i låten och när jag fick höra den föll jag direkt. För mig är det viktigt att texten har ett budskap och det har verkligen den här.

Fotnot: HBTQ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner.

Namn: Rickard Söderberg.
Född: 10 april 1975 i Halmstad.
Familj: Gift med Anders. Mamma Majvi, pappa Kjell, äldre syskonen Marie, Fredrik och Pernilla.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Yrke: Sångare (tenor) inom framförallt operan, men också musikalartist. Är även debattör, känd för sitt arbete med HBTQ-frågor.
Intressen: Musik, samhällsengagemang, fotografering, umgås med familj och vänner.
Aktuell: Gör debut i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg den 7 februari tillsammans med Elize Ryd och låten ”One by one”.

 


(279)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…