Annons


Rickard Söderberg: ”Jag är otroligt ödmjuk inför uppdraget”

Operasångaren Rickard Söderberg är först ut bland årets sommarpratare. I sitt sommarprogram kommer han hylla kvinnorna som inspirerat honom och hoppas kunna inspirera lyssnarna till att revolutionera världen. "Jag är otroligt ödmjuk inför uppdraget", säger han.


Onsdag den 14 juni presenterades 2017 års sommarvärdar på Berwaldhallen i Stockholm. Bland årets 58 sommarpratare är hela 54 debutanter.

Rickard Söderberg är först ut i Sommar i P1. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

En av dem är operasångaren och HBTQ-aktivisten Rickard Söderberg. Han får dessutom äran att inleda hela ”Sommar i P1” den 24 juni.

Annons

– För mig är detta något jag har vuxit upp med och jag är otroligt ödmjuk inför uppdraget. Det är jättespeciellt och en oerhörd ära att få vara först ut. Men jag försöker bara göra det jag ska göra och vara den jag är, säger han.

Han medger också att han är ganska ”onervöst” lagd. Att få chansen att sommarprata är verkligen en dröm som går i uppfyllelse för Rickard Söderberg.

– Jag tror att när vi väl kommer till de platser att vi får en dröm som klickar in, det kan vara stort eller litet, att vi måste hjälpa varandra att komma ihåg att njuta av ögonblicket. Det är så lätt att bara storma förbi det och glömma bort att vara där när drömmen inträffar.

Under de månader som gått sedan han fick frågan har han funderat väldigt mycket på vilken ton och nyans han vill ha i sitt program, snarare än själva innehållet.

– När jag hittade den gick jag på min spellista, vilken musik jag ville ha. Och när jag väl hade den då föll det andra bara in i den vaggan.

Läs också: Rickard Söderberg blir ständigt trakasserad för sin läggning

Hyllar kvinnorna i sitt liv

Programmet kommer att kretsa kring de kvinnor som har inspirerat honom till bli den han blivit – både i det lilla och det stora.

– Det är människor som dagligen följer mig i mitt inre och som jag kommer att hylla.

Och Rickard Söderberg är inte rädd för att höja rösten – vare sig som sångare eller debattör. Han har i perioder mötts av mycket hat och hot på nätet, men även blivit misshandlad fysiskt. Detta är, enligt Rickard Söderberg, inget som funnits med i tankarna när han skapat sitt sommarprat.

– Jag har inte tänkt på det alls förrän nu när vi stod på scenen. Så nu har jag lite panik, men det går över om en liten stund. Dessutom är 99,9 procent underbara, så det är fokus där.

Judy Garland är en av de ikoner som inspirerat Rickard Söderberg. Bild: Courtesy Everett Collection/IBL

Rickard Söderberg säger också att han, på gott och ont, blivit mer och mer avtrubbad med tiden.

– Jag tror det viktigaste är att vi hjälper varandra att ändra tonläget.

Men någon sång kommer han inte bjuda på i sitt sommarprogram.

– Nej, det blir bara prat.

Så vilken känsla vill du lämna lyssnarna med när de lyssnat på sitt sommarprat?

– En känsla av lugn, stillhet och en okuvlig vilja att revolutionera världen, säger han.

Läs också:

Här är ALLA årets sommarpratare 2017


(154)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…