Annons
Annons


Rika blir fattiga i ny dokumentärserie


 

Miljonären och Allas-medarbetaren Ola Lauritzson får känna på hur det är att leva på socialbidrag i Kanal 5s nya dokumentär.

Vad händer när en framgångsrik, välbärgad person lämnar sitt bekväma liv för att under en vecka leva anonymt bland landets mest fattiga och utslagna?

Hur bemöter en mångmiljonär den fattigdom och misär som ibland finns bara några hundra meter från deras egen bostad? Och vad förmår en person att skänka hundratusentals kronor till någon de bara känt i några dagar och kanske aldrig kommer att träffa igen?

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Samhällets botten
I Kanal 5s nya serie Den hemlige miljonären följer vi med på en rad unika möten mellan välbärgade personer och några av dem som lever och verkar på samhällets botten. I varje program lämnar ”en hemlig” miljonär sitt trygga, priviligerade liv bakom sig för att med en begränsad budget leva och bo i Sveriges mest utsatta och fattiga områden.

Här kommer han eller hon, under täckmantel som volontär, bland annat arbeta för olika frivilligorganisationer som hjälper samhällets svagaste. De får följa med till härbärgen, husvagnsparkeringar och stödorganisationer och möter både de eldsjälar som står bakom organisationerna samt dem som får hjälp.

På den sista dagen avslöjar miljonären sin verkliga identitet för de personer de lärt känna under veckan.

Känslomässig resa
I premiären av den hemlige miljonären möter vi kostrådgivare och entreprenör Ola Lauritzson. Ola lämnar sin stora våning på Östermalm och ger sig ut för att träffa människor som bor i husvagnsläger och härbärgen samt arbetar som prostituerade på Malmskillnadsgatan. Det blir en känslomässig resa som kommer att förändra Olas syn på sina medmänniskor för resten av livet.

Ola lauritzson i hemmets lugna vrå. Foto: Kanal 5

Ola Lauritzson, 36, arbetar som kostrådgivare, entreprenör, föreläsare och författare. Han är en av Sveriges mest lästa fackboksförfattare och har blivit miljonär på sina GI-böcker. Den här veckan medverkar han och kollegan Ulrika Davidsson i Allas nr 4 (ute i butik till och med 26 januari!). Där ger de sina tips för hur du kan gå ner 6 kilo på lika många veckor. 

Socialbidrag
Lauritzson kommer ursprungligen från Helsingborg, men flyttade till Stockholm när han var 18 år. Nu lämnar Ola sitt priviligierade och bekväma liv för att flytta in i en liten lägenhet med en veckobudget på 250 kronor, vilket motsvarar vad man har över till mat när alla räkningar är betalda och man lever på socialbidrag.

Olas första stopp som miljonär ”under cover” blir på frivilligorganisationen Ny Gemenskap på Kammakargatan i Stockholms city. Bland uteliggare, missbrukare och fattiga får Ola arbeta som volontär och städa toaletter och hjälpa till i köket.

Han träffar också många av de människor som finner sin tillflykt där, bland annat volontären Eva som knappt har pengar till mat för dagen då hon lever som utförsäkrad.

Nästa stopp blir på Convictus på Magnus Ladulåsgata på Södermalm. Convictus arbetar med uppsökande verksamhet där man söker upp och hjälper hemlösa. Ola ställs inför ytterligare en verklighetschock när han får åka ut och besöka hemlösa som bor i ett husvagnsläger.

Prostituerade 
Slutligen följer Ola med Elise, 74, som vigt sitt liv åt att hjälpa de prostituerade kvinnorna på Malmskillnadsgatan. Olas får bre mackor och hänga med ut i den bistra decembernatten för att möta de utsatta kvinnorna.

Veckan blir en mycket omtumlande upplevelse för Ola som många gånger blir mycket gripen av allvaret i situationen och som, enligt honom själv, har förändrat hans syn på sina medmänniskor för resten av livet.

Premiär: Tisdag 25/1 klockan 21.00, Kanal 5

 

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…