Annons
Annons


Robert Aschberg drack en hela whisky varje dag

Hård som sten. Det är ofta så Robert Aschberg uppfattas. Men han har mjuka sidor också. Som då han hjälpte båtflyktingar på drift i Medelhavet. Och den gång Robert trodde att han hade cancer var han inte så tuff...


robert-achberg-bat
AV AGATA GARPENLIND CRONQVIST
FOTO: PETER COHN

De är lite lika. Jussi och Robban. Jussi: gigantisk som en liten häst, väldans sympatisk och oerhört mild. Robban: 1,78 lång, men med mäktig aura och blytung pondus, och varken arg eller skräckinjagande, men sympatisk. Fast vid mild slutar dock likheterna mellan Robert Aschberg och hans hund, en gosvänlig grand danois.
Robert är i stället själva sinnebilden för raka rör, snabba puckar, svar direkt och no bullshit. Som understryker att det mest smickrande som någonsin sagts om honom är att han kan gå genom betong.
Han kommer rusande till våningen på Söder i Stockholm med andan i halsen, jagad av klockan, är mellan möten och tillställningar, hungrig, svär över att allt i kylen är slut, även mjölken till espressokaffet som han bjuder på, medan han brer en knäckemacka som han knakar i sig. Och så slår han sig ner vid köksbordet. Lutar sig tillbaka, som den mr Cool han är. Nu är han redo för snack & skratt.

Annons

Det ryktas att du är snäll.
– Jag hoppas det.
Men folk är lite rädda för dig, tror jag.
-I den mån de är det så har jag levt ganska gott på det ryktet. Men det är för att jag har ett lite konstigt utseende som folk tror att jag alltid är arg, men det är ett medfött lyte i så fall. Jag skulle inte orka gå omkring och vara arg hela tiden. Men det ryktet har spelat mig väl i händerna, får man nog säga.
Motvalls?
– Kalla det vad fan du vill. Men jag är inte konflikträdd. Så vitt jag kan minnas har det alltid varit så. Det är alltid enklare att säga vad man tycker och stå för det. Bättre än att smyga med allting.
Är det extra kul när du får provocera?
– Ja, det tycker jag, men kanske inte provokation bara för sakens skull. Det ska vara någon poäng med den; att man driver med idioter eller makthavare. Det är ett bra sätt att få folk att lyssna, man riktar ljuset på något viktigt på ett underhållande sätt. Att bara provocera folk, det är meningslöst tycker jag.
Vad driver dig?
– Det vanliga, säkert någon form av fåfänga, annars hade jag inte varit i en sån här pajasbransch. Och att kunna leva ett bra liv, ha en lycklig familj, pengar. I vissa lägen att jag blir förbannad på orättvisor.
Du är både älskad, ja rentav lite folkkär, och hatad.
– Det är väl bra. Likgiltigheten är vår värsta fiende.
Du har varit gift med Lotta i 29 år. Hemligheten?
– Finns väl inga hemligheter eller stalltips. Man ska nog kunna bråka och prata med varann ordentligt. Och sedan ska man inte ta allt för givet hela tiden. Men det är ju enkla standardgrejer.
Du är morfar och farfar. Hur är det?
– Äh, inget sådär, de säger att det är så omvälvande… Jag tycker att det är jättekul med barnbarnen i lagom doser. När de skiter ner sig får de helst gå till sina föräldrar. Jag tycker att jag har gjort mina blöjbyten. Att ha hand om barnbarnen någon gång går väl an när de börjar prata. Men när de inte pratar och ger uttryck för sina känslor genom att bara skrika, då får föräldrarna gärna steppa in.
Vad gör du med dem?
– De älskar till exempel att åka traktor. Där har jag ju en fördel.
Hur var du som pappa?
– Jag har ju inte varit någon mönsterpappa i den meningen. Klart att jag har bytt blöjor och lagat mat med ungarna, men jag har aldrig varit föräldraledig med dem när de var små. Jajaja, det är inte så att jag har varit totalt frånvarande. Vi har en väldigt bra relation, så vitt jag ser det, och tror nog att ungarna ska kunna intyga det.
Din fru säger att du är en hoarder, en manisk samlare. Tavlor med fiskargubbar, 400 stycken blev det till slut och de ställdes ut på Sjöhistoriska museet. Maskiner.
– Jag har bara en grävmaskin nu. Men jag har ju en massa andra. Varför? Det är både nytta och glädje. Det borde varje människa ha. Jag är ute och tuktar naturen, gräver bort stora stubbar, fast nu har jag i och för sig en jävligt stor stubbfräs också. Jag har ju det mesta, får knappt in det längre.
Så du behöver inget mer nu?
– Det behöver man alltid, grejer. Jag tycker väldigt mycket om saker.
Varför?
– Det är precis som att få mjuka paket på julafton. Det var väl ingen höjdare.
Du kan visst gå genom betong. Men för några år sedan blev du vanlig dödlig.
– Jag har ju varit storrökare i en jävla massa år. Och jag har fyra kompisar som har gått i lungcancer. Och så hittade de en tumör.
Du blev rädd.
– Jag drack en hela whisky om dagen fram till operationen för att kunna sova. Men det visade sig att det inte var någon tumör. Lättnad, det kan jag säga. Det mörka molnet som hade hängt över en seglade bort. Sedan dess har jag inte tagit ett bloss, inte sugen. Jag snusar all vaken tid.
Du brinner för sjöräddning, är engagerad i Sjöräddningssällskapet.
– Det är en av Sveriges finaste frivilligorganisationer, som svarar för 70 procent av all sjöräddning i Sverige utan att det kostar skattebetalarna en krona.
Har du räddat liv?
– Jag har varit med om att göra det på de Gula båtarna på Samos i Medelhavet, nu i flyktingkrisen. Jag åkte som journalist, men i ett skarpt läge har man inte tid att vara någon jävla journalist.
Minns du någon särskild?
– Jag minns en liten unge som jag fick i famnen. Vi hade plockat ner folk från en klippa, det var en jävla sjögång och det hade kunnat gå riktigt åt helvete, det var väldigt vassa klippor. Men vi fick ombord människorna och så blev jag sittande med ett litet bylte i famnen, en liten unge som bara hänger, känns livlös. Helvete: hur var det nu, fem inblåsningar på spädbarn… Så jag river upp filten och då stirrar ungen på mig och börjar gallskrika. Återigen mitt groteska utseende. Och så hittade jag pappan. Han kom och tog ungen och det kändes bra. Det är en stor tillfredsställelse att vara med och hjälpa folk på det där sättet.
Strax pension?
– Från årsskiftet har jag inget kontrakt längre. Så jag går och grubblar lite på vad jag ska göra. Tror inte att jag bara sätter mig ner och rullar tummarna. Har lite idéer, funderar på att börja med helt andra saker.


(54)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…