Annons


Rolf Lassgård får medalj – av kungen

Rolf Lassgård hyllas för sina insatser som skådespelare med en medalj från kungen. Medaljen överlämnas vid en ceremoni den 20 juni.


Rolf Lassgård får utmärkelsen Litteris et Artibus för ”framstående insatser som skådespelare”, det meddelar hovet på sin hemsida.

Rolf Lassgård. Bild: IBL Bildbyrå

Tillsammans med en rad andra personer får Rolf Lassgård motta medaljen av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni vid slottet i Stockholm den 20 juni. Litteris et Artibus är latin och betyder vetenskap och konst. Förutom Lassgård, får också skådespelaren Lars Humble och författaren Ola Larsmo utmärkelsen.

Annons

Läs också: 10 filmer med Rolf Lassgård vi minns och älskar

Nobbades från Oscarsfesten

Rolf Lassgård, 62, har en lång karriär som skådespelare bakom sig. Den senaste tiden har han rönt stora framgångar med filmen ”En man som heter Ove”, där han spelar huvudrollen. Filmen blev tidigare i år nominerad till en Oscar, ett av världens finaste filmpriser.

Rolf Lassgård spelar huvudrollen i ”En man som heter Ove”. Bild: IBL Bildbyrå

Men glädjen över nomineringen förbyttes snart med ilska och besvikelse för Rolf Lassgård, som inte blev utvald att representera filmen på den stora galan i Los Angeles. Filmteamet tilldelades fyra biljetter, som gick till de två producenterna, regissören Hannes Holm och dennes fru.

– Jag for i taket, jag är känd som en ganska snäll man men när jag blir arg så blir jag jävligt arg och det blev jag. Jag har varit både ledsen och knäckt och förbannad, sa Rolf Lassgård då.

Tar en paus

Han åkte ändå till galan, och satt i stället med svenskarna Eva von Bahr och Love Larsson som nominerades i kategorin bästa smink och mask för samma film. ”En man som heter Ove” vann inga vinster under Oscarsgalan, men för Rolf Lassgård spinner karriären vidare ändå – han är just nu högaktuell med en roll i Hollywoodfilmen ”Downsizing” där han spelar mot bland annat Matt Damon och Laura Dern.

Men trots att han snart ses på filmduken igen, har Rolf Lassgård sagt att han för tillfället tar en paus i karriären för att pusta ut efter de enorma framgångarna med ”En man som heter Ove”.

– Det är först nu jag har landat lite grann och det tänker jag göra ett tag till. Bara ta det lugnt, ladda batterierna, och få det att ticka igen, har han tidigare sagt till Expressen.

Av Minna Wallén-Widung

Läs också: 5 saker du kanske inte visste om Rolf Lassgård


(643)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…