Annons


Rolf Lassgård om rollen som Ove: ”En jätteförälskelse”

Den folkkära skådespelaren Rolf Lassgård har blivit hyllad för sin roll som Ove i filmatiseringen av "En man som heter Ove". Nu berättar han att det krävdes lite extra av honom för att klara av uppgiften. "Du kan inte bara sätta på dig en Ove-mask och prata", säger han till tidningen Kupé.


Redan som 17-åring drogs Rolf Lassgård till scenen. Det stora intresset ishockey fick ge vika för teatern, och efter att ha spelat amatörteater i flera år sökte han till Malmö scenskola efter lumpen.

Rolf Lassgård. Bild: IBL Bildbyrå

Som 23-åring fick han jobb på Skånska teatern i Landskrona och sedan dess har han aldrig sysslat med något annat (även om han fortfarande gillar hockey och är ett stort Brynäs-fan). Och även om han har en lång och framgångsrik karriär i bagaget, måste huvudrollen i ”En man som heter Ove” ses som en av de största.

”Så kom den här dundergubben”

Filmen, som hade premiär på juldagen 2015, vann en Guldbagge för Årets film och blev dessutom Oscarsnominerad i två klasser. Och Rolf Lassgård sticker inte under stol med att han gillade att göra rollen som Ove.

Annons

– Ove-karaktären var en jätteförälskelse för mig, och det på en gång. Jag börjar ju komma i den åldern att jag förväntade mig snälla morfars- och farfarsroller, men så kom den här dundergubben! och det var en otrolig kick när vi började experimentera med hans utseende, säger Rolf Lassgård till SJ:s tidning Kupé.

Rolf Lassgård som Ove i ”En man som heter Ove”. Bild: IBL Bildbyrå

För tidningen berättar han att det krävdes en rejäl ansträngning från hans sida för att ro rollen som Ove i hamn.

– Redan första gången jag såg mig i spegeln som Ove förstod jag att den krävde en särskild gestaltning, ett sätt att gå. Du kan inte bara sätta på dig en Ove-mask och prata. Det var begränsande på ett sätt, men ibland frigör begränsningar fantasin, så var det här. Jag fick spela mer som Ove och det var väldigt tillfredsställande.

Läs också: 10 filmer med Rolf Lassgård vi minns och älskar!

Tycker om jantelagen

Trots att han är en av våra största skådespelarstjärnor – som förutom rollen som Ove också är känd för bland annat sin gestaltning av Edna Turnblad i ”Hairspray” och polisen Lars Martin Johansson från Leif GW Perssons succéromaner – har han inte låtit framgångarna stiga honom åt huvudet.

I somras mottog Rolf Lassgård medaljen Litteris et artibus för framstående konstnärliga insatser på kungliga slottet. Bild: Patrik C Österberg/IBL Bildbyrå

Hemma i Gävle kan han lugnt gå längs gatorna utan att bli uppvaktad av autografjägare. Själv uppskattar han den ofta kritiserade jantelagen, den som säger att du inte ska tro att är något bara för att du är prisbelönt filmstjärna.

– Alla pratar kritiskt om jantelagen men egentligen behöver vår tid mer av den, tycker jag. Jante kan också ses som att du vill ingå, vill vara med andra, och visa ödmjukhet, säger han till Kupé.

Rolf Lassgård bor i Gävle tillsammans med hustrun Birgitta, som han träffade redan 1979. Paret har tre vuxna barn tillsammans.

Läs också: Storstjärnan gör Rolf Lassgårds filmroll


(394)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…