Annons
Annons


Rösta på de svenska naturpärlorna!

En ny Sifo-undersökning visar att naturen har en stor plats i svenskarna liv. Vi har fortfarande långt kvar för att nå målet för skyddad natur till år 2020. Därför vill WWF att allmänheten hjälper till att rösta på sina favoriter bland de fantastiska naturområden som saknar eller behöver bättre skydd.


Limön, Gävleborg

Limön, Gävleborg är en av pärlorna du kan rösta på.

– I dag är det för många värdefulla naturområden som saknar skydd och det behövs snabba och kraftfulla åtgärder om vi ska nå regeringens uppsatta skyddsmål. Nu ser vi fram emot att allmänheten röstar på sina favoritområden, som vi hoppas ska bli skyddade, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Annons

En expertjury har valt ut tre platser i varje län som alla nu kan rösta på. Gemensamt för alla områden är att där finns värdefulla djurarter, växter och livsmiljöer samt att platsen har ett bristfälligt skydd.

Gilla Allas.se på Facebook

Nära hälften av dem som har deltagit i Sifo-undersökningen vistas i naturen upp mot flera gånger i veckan och nära nio av tio minst en gång i månaden. Skogen är det naturområde svenskarna oftast besöker när de är ute i naturen (81 procent.

Vandra/promenera, motionera och bada är de aktiviteter vi oftast väljer att göra ute i naturen.

De symboler som deltagarna i undersökningen tycker känns mest svenskt är den röda stugan med vita knutar, midsommarstången samt den svenska flaggan – och här är vacker, orörd natur den fjärde mest svenska symbolen.

Tre utvalda platser per län som behöver extra skydd

Svenska Pärlor är WWFs sommarkampanj som lyfter behovet av att den svenska naturen – skogar, fjäll, ängs- och hagmarker, sjöar, vattendrag och hav behöver bättre skydd. Sverige har i dag bara skyddat cirka 14 av 20 procent av den yta på land som vi har lovat till år 2020. Enligt Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering 2015 når vi dessutom bara två av sexton miljökvalitetsmål.

Se och rösta på de utvalda Svenska Pärlorna!

Röstningen avslutas den 18 juni.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…