Annons
Annons


Rötmånad – så räddar du dig från bakterierna!

Just nu råder risk att drabbas av matförgiftning. Men det finns knep för att slippa bakterierna. Här är 8 sätt att skydda sig!


Kvinna som sköljer grönsaker.

Grönsaker bör sköljas noga och hanteras separat.

Det är inte bara semesterfirare som trivs i sommarklimat, det gör även bakterier. Värme och fukta gör att bakterierna snabbt förökar sig, inte minst i den mat som vi lagar själva.

Varje år tros en halv miljon svenskar insjukna i matförgiftning, många under rötmånaden som infaller nu i slutet av juli och under hela augusti. Förgiftningen orsakas av bakterier, virus, parasiter eller gifter.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Vanliga symtom är allt från lindriga diarréer och magont till kräkkaskader med hög feber. Men det finns mycket vi kan göra på egen hand för att hålla magen frisk.

Här är 8 tips:

 1. Var noga med handhygien. Tvätta händerna innan du lagar mat och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
 2. Använd inte samma kniv till kött som till grönsaker. Torka upp köttsaft, men använd inte disktrasan utan torka med hushållspapper som slängs direkt.
 3. Håll rent på diskbänk och skärbrädor. Byt gärna disktrasa varje dag eller tvätta trasorna i 60 grader i diskmaskinen.
 4. Sätt in kylvaror direkt i kylen när du handlat. Lagom temperatur i kylen är + 4–5 grader. Skaffa en kylskåpstermometer. 8 grader är alldeles för varmt på sommaren.
 5. Se till att maten serveras riktigt uppvärmd och att köttet är ordentligt stekt eller grillat. Lägg inte stekt kött på samma tallrik eller fat som det låg på innan det tillreddes.
 6. Kyl lagad mat snabbt. Mat som kyls långsamt är en vanlig orsak till matförgiftning. Häll upp i mindre burkar för snabbare nerkylning eller sätt en gryta i diskhon med kallt vatten. Sätt inte in varm mat i kylen.
 7. Håll koll i kylen. Släng direkt om något luktar illa och ät inte mat som har börjat mögla. Det hjälper inte att skära bort det dåliga. Torka i kylskåpet med en trasa varje dag.
 8. Är du utomlands bör du vara försiktig även med vatten. Undvik att äta råa grönsaker, de kan ha sköljts i smutsigt vatten.

Läs också: Bästa sätten att bota magbesvär!

Känsligaste varorna är:

 • Grillat kött
 • Fågel
 • Fisk
 • Glass

Läs också: Kycklingkött fullt av resistenta bakterier!

Gör egen dryck vid matförgiftning!

 1. Koka 1 liter svagt te eller vatten.
 2. Tillsätt 2 msk socker och ½ tsk salt.
 3. Låt svalna och smaksätt med 2 tsk fruktjuice eller saft. Drick i omgångar.

(46)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…