Annons
Annons


Så blir du bättre på att säga ifrån!

Är du en person som har svårt att säga nej bara för att du är rädd att såra någon? Lär dig knepen till att bli en bättre nej-sägare.


säg nej

Det är inte alltid lätt att säga ifrån även om man vill. Här får du råden som kan hjälpa dig.

Kanske har det kommit så långt att det avspeglar hela din livsstil – att vara ja-sägare. Den som alltid ställer upp för andra men som sällan står upp för sig själv och sina behov. När allt kommer omkring – vem vill inte betraktas som snäll och hjälpsam?

Annons

Amerikanska Huffingtonpost.com har bett sundhetscoachen Jennifer Maffett att ge några goda råd till hur man blir bättre på att säga ifrån.

1. Bli bättre på att prioritera
Tänk över vad det egentligen är som är viktigt för dig och skriv ned det på en prioriteringslista. Vad är det du gärna vill ta itu med i hemmet? På arbetet? Vad är det som gör dig glad? När du sedan blir tillfrågad om att hitta på något, använd listan och värdera vad det är du har lust till att spendera tid på.

2. ”Nej, men tack för att du frågade!”
När någon frågar om din hjälp beror det på att de respekterar dig och din insats. Därför förtjänar de också ett svar. Många har en tendens att låta bli att svara för att de inte vill göra andra besvikna. Men du gör dina vänner mer besvikna genom att inte svara. Kom ihåg att säga nej på ett vänligt sätt. Har du inte tid så har du inte tid. Du kanske blir tillfrågad om något som du inte är speciellt bra på och då är det befogat att vara ärlig och säga det. Det viktigaste är att du inte drar till med en lögn, det kan framstå som enormt sårande och respektlöst.

3. Någon gång ska du också säga ja.
Att leva sitt liv betyder också att det är viktigt att bevara sina sociala relationer. Därför ska man självklart inte alltid säga nej. Emellanåt måste man säga ja till saker som inte alltid stämmer in på ens egna prioriteringar. Men det ska vara när det är nödvändigt. Gör du det, så kommer ett nej i framtiden bli mer respekterat.

4. Öva dig!
Skriv ned en massa meningar där du på ett bra sätt säger nej. Öva högt för dig själv så blir det inte lika svårt när det väl är dags att använda dem på riktigt.

5. Sätt dina egna gränser
Sätt dig ned och tänk igenom var dina gränser går. De flesta vet med sig i vilka situationer de har svårt att säga ifrån. Öva dig på detta och ju mer övertygad du är om var dina gränser går ju lättare blir det för dig att säga nej.

6. Acceptera att folk kan bli arga
Det är ännu en sak man kan öva på hemma i lugn och ro. Tala om för dig själv att det är okey att då och då säga nej till saker. Vi vill alla vara och framstå som bra människor som hjälper till där det behövs. Men du blir tvungen att själv må bra för att hjälpa andra. Om du håller på att gå itu genom att hjälpa alla andra så är du tvungen att förr eller senare själv släppa taget. Stress och dess följdsjukdomar är inte att skoja med så kom ihåg att ta vara på dig själv. Du är också viktig.

Läs originalartikeln här


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…