Annons
Annons


Så blir du en ansvarsfull turist

Etisk turism, grön turism, ansvarsfull turism... vad är skillnaden och hur kan du åka på semester utan att skada planeten?


eko-tursim

 

De billiga flygen blir bara fler och fler och vi reser till vackra exotiska stränder, adrenalinfyllda äventyr och sista minuten-fynd som aldrig förr. Men vad kan vi göra för att våra resor inte ska skada miljön och finnas kvar när de kommande generationerna vill ut och resa?

Guide till terminologin

Ansvarsfull turism: Det handlar om dig – ta ansvar för ditt val av destination, sättet du tar dig dit på, hur du handskas med ekonomiska, politiska eller kulturella händelser som dyker upp under tiden du är där, och den större påverkan på miljön.
Hållbar tursim: Resor som begränsar påverkan på de lokala samhällena och de omgivande miljöerna, som uppmuntrar ekonomisk tillväxt genom att skapa jobb och utveckla ett större socialt samspel.
Ekoturism: En stöttepelare för hållbar tursim, ekoturismen (eller den ekologiska turismen) fokuserar på att bevara den naturliga miljön – floran och faunan liksom det kulturella arvet – på platsen som du besöker.
Etisk turism: Res till eller inom ett land där du kan möta etiska problem, så som mänskliga rättigheter, orättvisor och djurrättsfrågor.
Grön turism: Istället för att hyra en privat-jet, eller gasa med fyrhjulsdrift, innebär grön turism att du väljer miljövänliga sätt att ta dig runt på. Grön turism har traditionellt inte berört sociala eller ekonomiska faktorer men idag används begreppet i en bredare kontext.

Annons

Resesajten Skyscanners 7 tips på hur du kan bli en ansvarsfull turist

1. Shoppa lokalt
Köp dina souvenirer från lokala affärer och hantverksbutiker. Samma gäller när du äter ute, försök hitta riktigt lokal mat. Detta kommer att uppmuntra kulturella konstnärstraditioner, hjälpa till och stödja lokala företag och du kommer att kunna ta med dig autentiska och unika gåvor hem.

2. Ge inte pengar till tiggare
Även om du blir berörd av situationen bör du inte ge pengar till gatubarn eller andra typer av tiggare som du kan möta utomlands då detta spär på sociala orättvisor och bara ger en tillfällig lindring och ingen långsiktig lösning på deras problem. Om du vill hjälpa till och bidra till riktiga förändringar kan du donera pengar till en välgörenhetsorganisation som är verksam i området.

3. Välj en etisk researrangör
Om du oroar dig för att pengarna du spenderar på din resa endast går ner i researrangörens fickor utan att orten drar någon nytta av det bör du göra din hemläxa innan du bokar. Detta är särskilt viktigt om du planerar att vara volontär. Det är utan tvekan en mycket bra idé att du erbjuder din tid och pengar för ett välgörande syfte, men inte lika bra när ditt volontärarbete tar jobb från lokalbor eller tvingar fattiga institutioner att lägga pengar på att uppgradera sina faciliteter för turisternas skull.

4. Dra nytta av kollektivtrafiken
Besöker du en stad och vill bespara dina fötter från allt för mycket promenerande? Undersök vilka möjligheter kollektivtrafiken på orten erbjuder, fråga på ditt hotell, de kan oftast bistå med kartor och förklara kostnaderna. Ta dig därefter till närmaste hållplats och hoppa ombord! Kollektivtrafiken är inte bara ett superbilligt och miljövänligt alternativ, du kan också uppleva lite av vardagslivet och umgås med pendlande lokalbor.

5. Ta dig fram på två hjul
Bästa sättet att uppleva en ny plats på är antingen till fots eller med en hyrcykel. Ta dig fram i egen fart och utforska söta kullerstensbelagda smågator, stanna till och ta en kaffepaus eller en kall dricka på ett café. Detta transportsätt är inte bara bättre för miljön, det hjälper dig också att bränna några extra kalorier efter att du festat loss på lokala smaksensationer.

6. Researcha din destination
Läs på om landet, bortom alla vackra stränder och sevärdheter, du ska besöka innan du ger dig av. Om du är orolig inför att möta etiskt svåra situationer, försäkra dig om att du har en realistisk bild av det politiska, ekonomiska och sociala läget i landet. Lär dig också lite om lokala vanor och attityder innan du ger dig av.

7. Lämna naturlivet där det är
Hur lockande det än må vara att ta med en liten snäcka eller en färgglad bit av korall som souvenir, bör en ansvarsfull turist lämna naturen ifred. Köp inte varor gjorda av material som samlats in illegalt, exempelvis skinn eller elfenben. Även några tropiska trädslag, som exempelvis sandelträd, bör lämnas där de hör hemma och inte hamna i ditt bagage

Källa: Skyscanner.se


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…