Annons
Annons


Så bra är En underbar jävla jul

I morgon har både Helena Bergströms film En underbar jävla jul och Angelina Jolie Pitts film By the Sea premiär. Vi har sett båda och tyckte så här!


Michalis Koutsogiannakis – MILITIADIS, Frida Beckman – SOFIA, Paulina Pizarro Swartling – EBBA, Neo Siambalis – ALEX, Rakel Wärmländer – CISSI, Helena Bergström – CARINA, Peshang Rad – RAMI Stillbiildsfoto: Alexander Kallas

Michalis Koutsogiannakis – MILITIADIS, Frida Beckman – SOFIA, Paulina Pizarro Swartling – EBBA, Neo Siambalis – ALEX, Rakel Wärmländer – CISSI, Helena Bergström – CARINA, Peshang Rad – RAMI
Foto: Alexander Kallas

En underbar jävla jul
Betyg: aaaa

Släkten är värst – ett slitet gammalt talesätt men just vid jul kanske det stämmer. I alla fall i ”En underbar jävla jul” som vi tjuvstartar julen med.
Det är julafton och Oscar och Simon (Anton Lundqvist och Anastasios Soulis) som varit ett par i flera år har bjudit in sina familjer för att fira gemensamt. De har precis köpt ett hus, ett underbart gammalt kråkslott som på mäklarspråk skulle definieras som renoveringsobjekt, tillsammans med sin kompis Cissi (Rakel Wärmländer). Cissi är höggravid, vem pappan till barnet är ska bli kvällens stora överraskning. Punktligt anländer Oscars föräldrar och farmor (Maria Lundqvist, Robert Gustafsson och Inga Landgré). Föräldrarna har svårt att dölja sin besvikelse och rädsla över att deras älskade lille son är homosexuell. Och svårt att inte visa sin förvåning över att Simons pappa (Michalis Koutsogiannakis) är städare. En halvtimma försenad kommer Simons mamma (Helena Bergström) och hennes nye unge pojkvän (Peshang Rad). Ett julfirande fyllt av kulturkrockar förpackat i ett vackert paket som rymmer både tårar och skratt tar sin början.
En riktigt rolig dramakomedi som utan att grusa glädjen vågar ställa de viktiga frågorna: Hur toleranta är vi, hur öppna är vi för det nya samhället och nya familjekonstellationer?
Robert Gustafsson är suverän i sin roll, den karaktären har man sett och mött på många ställen i verkliga livet. Fjärde a:et för Inga Landgrés tolkning av farmor.
Av Ingar Haellquist

Annons

By the sea
Betyg: aa

En film där Angelina Jolie Pitt och Brad Pitt spelar mot varandra och där den förstnämnda dessutom svarar för manus och regi. Visst blir man både nyfiken och förväntansfull. Och besviken att storyn inte räcker för att hålla liv i två timmar och två minuter. Paret spelar ett äkta par som kommer till en fransk by vid Medelhavet. Han är berömd författare som ska skriva, hon är före detta dansös som brottas med en svår depression efter en stor förlust. Nu ska de försöka tända gnistan i äktenskapet igen. Havet är vackert precis landskapet, lokalbefolkningen vänlig och varm precis som solen, men ingenting kan få dem att känna glädje. Först när hon hittar ett sätt att spionera på det unga nygifta paret som bor vägg i vägg ser hon en ljusning men det blir aldrig mer än så. Det känns bara långtråkigt och händelsefattigt fast det kanske är det som är meningen för att man ska förstå hur den stackars kvinnan känner sig.

Av Ingar Haellquist

angelina-jolie


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…