Annons
Annons


Så får du bort de svåraste fläckarna – 22 tips!

Ibland är olyckan framme. Här tipsar vi om hur du kan få bort de svåraste fläckarna!


vinflack1

Fixa rödvinsfläckarna på mattan med salt och vatten.

Fläckar i hemmet

Te- och kaffefläckar i koppar
Handdiska med lite bakpulver.

Stearin på duken
Skrapa bort så mycket det går. Lägg ett kaffefilter på fläcken. Stryk med strykjärn över filtret. Stearinet smälter då in i pappret istället för i tyget.

Annons

Missfärgat kakel
Gör en pasta av potatismjöl och ättika. Lägg på fläcken och låt dra en stund. Torka bort.

Tuggummi på mattan
Lägg isbitar i en plastpåse och lägg på fläcken. Kyl så att gummit stelnar. Skrapa försiktigt bort med en kniv.

Rödvin på mattan
På med vatten och sedan salt, som skrapas bort när saltet är genomfuktat. Repetera några gånger. Torka rent, dammsug mattan när den har torkat

Avlagringar i kristallvas
Låt ättika och vatten verka en stund.

Urinfläck på madrassen
Behandla med såpa eller ättika. Har olyckan just hänt: Strö bikarbonat eller potatismjöl över fläcken.

Fläckar på kläder

Efter fläckborttagningen – följ plaggets tvättråd och tvätta i maskin. Följ alltid råden på märkningen i kläder, inte alla material och färger tål alla ämnen nedan.

Smink
Lägg på såpa/diskmedel på fläcken före maskintvätt.

Kaffe och te
Lägg i kokande vatten (om plagget tål det). Är fläckarna blandade med mjölk: Lägg fläcken först i kallt vatten, sedan i kokande.  Är fläckarna på en duk: Häll på salt direkt (då sugs vätskan upp). Borsta bort saltet före tvätt. Inte borta? Blanda hälften ättika och hälften alkohol och dränk in fläcken. Låt ligga en stund.

Svett
Få bort svettfläckarna genom att behandla plagget med utspädd ättika eller glycerin. Ett annat tips är bikarbonat och lite vinäger.

Choklad
Blötlägg i kallt vatten. Om detta inte räcker, använd såpa eller fet mjölk. Tvätta med kallt vatten.

Öl
Fukta med lite vinäger. Använd eventuellt blekmedel när du tvättar i maskin (om plagget tål det).

Blod
Blötlägg i kallt vatten, gärna med lite salt (cirka 1 tsk till 5 dl). Använder du varmt vatten koagulerar ämnen i fläcken så att de fäster. Försvinner inte fläcken så testa att blötlägga fläcken i t-sprit. Tvätta med kallt vatten.

Blåbär
Lägg det fläckade plagget i ljummet vatten med såpa/diskmedel. Försvinner inte fläcken, täck fläcken med glycerin och låt verka en stund. Alternativ: Låt fläcken ligga i filmjölk före tvätt.

Ketchup/tomatsås
Använd varmt vatten och såpa/diskmedel för att få bort ketchup/tomatsås från plagget.

Fettfläckar (olja, smör, hudkräm med mera)
Om fläcken är blöt: Täck den med ett lager potatismjöl. Låt verka i några timmar innan du borstar bort potatismjölet. Behandla med varmt vatten och såpa/diskmedel. Om fläcken hunnit torka: Såpa/diskmedel och varmt vatten. Det kan också fungera med fet mjölk.

Tuggummi
Lägg plagget i en plastpåse i frysen. Pilla sedan loss det stelnade tuggummit.

Röda bär och röd sylt
Skölj i varmt vatten. Inte borta? Behandla med såpa/diskmedel eller glycerin. Pressad citronsaft eller citronsyralösning (se under rost nedan) kan också hjälpa.

Rödvin
Låt fet mjölk sjuda i en kastrull. När mjölken har svalnat en aning sänker du ner fläcken. Fettet i mjölken suger upp den röda färgen. Alternativ: Skölj med ljummet vatten direkt. Lägg salt på fläcken. Blötlägg före maskintvätt.

Tandkräm
Blötlägg direkt och skölj bort krämen.

Gräs
Blötlägg fläcken med t-sprit. Inte borta? Blanda 1 matsked tvålflingor + 2,5 deciliter vatten + 1 tesked ammoniak och behandla fläcken. Skölj i rikligt med vatten.

Rost
Gör en citronsyralösning med 3 teskedar citronsyra i 2,5 deciliter ljummet vatten. Vinsyra kan också fungera. Skölj noga före tvätt.


(235)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…